Beste Beatrijs,
Onlangs kregen vrienden te maken met ziekte van hun kat. Dat liep uit op een ingreep door de dierenarts, thuiskomen, verslechtering, opname in de dierenkliniek, operatie, infuus, waarna de kat overleed. Al met al kostte dat 1200 euro. Er was van tevoren niet over geld gesproken. Dat zette me aan het denken.
Ik heb ook een kat – overgenomen van een buurvrouw die naar een verzorgingshuis ging. De kat en ik zijn niet dol op elkaar, maar goed, ik verzorg hem en hij heeft een prima leventje. Wel weet ik dat ik absoluut geen 1200 euro aan hem wil besteden, mocht hij ziek worden. Ook wil ik niet dat hij lijdt. Ik vraag me af hoe ik dat aanpak, mocht het aan de orde zijn. Het lijkt gênant om voordat de dierenarts aan de slag gaat te vragen wat het zal kosten. En dan… stel dat behandeling mij te prijzig is. Mag ik dan zeggen ‘laat maar zitten, doet u liever een spuitje’? Of ben ik dan een dierenbeul?
Kattenhoeder
Beste Kattenhoeder,
Ook de diergeneeskunde staat niet stil. Net als mensen kunnen huisdieren worden behandeld voor kanker, hartproblemen, galstenen, diabetes en wat al niet. Dieren gaan aan het infuus, krijgen chemotherapie, operaties, allerhande pillen inclusief pijnstillers. Het is allemaal mogelijk en veel eigenaren laten hun dier ook vergaand behandelen, omdat ze er veel van houden en er niet van kunnen scheiden. Toch is het vaak uitstel van executie, en gaat het dier na een lijdensweg van een paar weken alsnog dood. Sommige dierenartsen gaan mee met de wens van de eigenaar en behandelen het dier, terwijl ze zelf vinden dat het weinig zin heeft. Andere dierenartsen ontraden invasieve therapieën en staan wat sneller klaar met het euthanasiespuitje. Er valt weinig peil op te trekken.
Er zijn ook dierenartsen die mensen onder morele druk zetten voor operaties of bepaalde therapieën, ‘omdat dit tegenwoordig normaal is en iedereen het doet.’ De arts kan gelijk hebben, maar het hoeft niet. In voorkomende gevallen zou het ook zo kunnen liggen dat de dierenarts het extra inkomen van een operatie of een katteninfuus goed kan gebruiken voor zijn wintersportvakantie, maar dit soort praktijken zijn lastig te bewijzen. De vraag ‘wat is het beste voor een dier’ bevindt zich nu eenmaal in een schemerzone. Wat niet wegneemt dat dierenartsen de behandelingskosten altijd van tevoren zouden moeten bespreken. Sommige mensen kunnen of willen geen hoge dierenartsrekeningen betalen, en het is goed als de behandelende en de betalende partij van elkaar weten wat hun limiet is. Dierenartsen zullen dierenbezitters aanraden om (in in eerder stadium) een medische huisdierenverzekering af te sluiten. In dat geval bent u gevrijwaard van torenhoge kosten, naar de verzekering zelf is tamelijk prijzig. Vraag altijd naar de kosten, als de dierenarts er niet zelf over begint. Als uw kat oud wordt en aan een chronische ziekte gaat lijden, bent u niet verplicht hem met kunst- en vliegwerk overeind te houden. U zult altijd wel een dierenarts kunnen vinden die het dier zachtjes laat inslapen.
Onlangs beantwoordde u een vraag van een kattenhoeder. Met stijgende verbazing heb ik uw antwoord gelezen.
U behandelt dit probleem op een zeer pretentieuze manier, alsof u over een voorwerp praat. Een dier is een levend wezen met een eigen integriteit die als huisdier volledig van de eigenaar afhankelijk is.
Een automobiel wordt (helaas) in veel gevallen vaak beter behandeld dan een huisdier; gaat tenslotte minimaal 1 keer per jaar naar de autodokter (garage). Inderdaad, de diergeneeskunde staat niet stil en we zijn net als in de humane sector tot steeds meer in staat.
Het is heel normaal om de dierenarts (dit i.t.t. de humane dokter) te vragen een indicatie te geven voor de kosten, maar dit is voor de eigenaar nog geen vrijbrief om de dierenarts te vragen om het dier dan maar te euthanaseren. Wij zijn dan ook blij dat er nu eindelijk 2 goede, en niet dure verzekeringen op de markt zijn om niet steeds de dierenarts te belasten met een ethisch dilemma. Over het algemeen beleeft de eigenaar enorm veel plezier aan zijn huisdier, wat dan ook de reden is om een huisdier aan te schaffen.
Dat een levend wezen soms ziek wordt of een ongelukje kan krijgen moet voor de aanschaf bedacht worden, en niet pas in de dierenartspraktijk bij het horen van de kosten.
Wij hebben een eerbaar beroep en zullen zeker niet om een wintersportvakantie aan een huisdier gaan dokteren!
Gelukkig verandert de mentaliteit langzaam in de richting van hoeder, wat meer inhoudt dan alleen eten geven. Een stukje zoals uw antwoord werpt ons en het dierenwelzijn weer jaren terug, en ik had dan ook een meer genuanceerd antwoord verwacht.