Beste Beatrijs,
Mijn schoonfamilie vindt de etiquette belangrijk. Ik ben gewend om mij voor te stellen met mijn naam in combinatie met ‘aangenaam’. Ik werd gecorrigeerd door mijn schoonmoeder toen ik mij voorstelde aan een bezoeker in hun huis. De correctie zelf lijkt mij al geen etiquette, maar wat is juist qua kennismaking?
Onaangenaam getroffen
Beste Onaangenaam getroffen,
U hebt gelijk dat het niet erg fijnzinnig was van uw schoonmoeder om u te corrigeren op uw argeloze taalgebruik. Dat had ze niet moeten doen, althans niet en plein public, want zo bracht ze u in verlegenheid over iets tamelijk triviaals.
Dit vooropgesteld klopt het wel dat er enige onraad schuilt in het zeggen van ‘aangenaam’ bij een kennismaking. Lang geleden hebben de hogere standen bedacht dat dit nu typisch iets is wat alleen de lagere standen zeggen. Met als gevolg dat ‘aangenaam’ een besmette zegswijze is geworden in de trant van ‘smakelijk eten’, een uitdrukking waar diezelfde hogere kringen ook van gruwen. U kunt natuurlijk rustig doorgaan met ‘aangenaam’ zeggen bij het zich voorstellen, net zoals u kunt doorgaan met uw disgenoten ‘smakelijk eten’ wensen, maar weet dan dat er altijd mensen zullen zijn die u onmiddellijk wegzetten als ‘niet osm’ (niet ons soort mensen). Misschien kan dat u niets schelen omdat u toch al niet bij ‘osm’ wil horen, of misschien komt het u beter uit om u te conformeren aan de conventies die bij uw schoonfamilie heersen – die keus is aan u. Mocht u zich verder willen verdiepen in deze materie, verwijs ik u naar het boek Snobisme voor beginners van Oscar van den Boogaard, die een uitgebreide opsomming geeft van ‘verkeerde’ zegswijzen en uitdrukkingen plus de ‘goede’ formuleringen. Onder veel meer maakt hij gewag van ‘niet op bed liggen maar in bed’, ‘geen pilsje maar biertje’, ‘geen wand maar muur’, ‘geen bouquet maar een bos’, ‘niet stuk maar kapot’, ‘geen japon maar jurk’, ‘geen trek maar honger’. Kostelijke lectuur.
0 reacties
Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.