Spring naar inhoud


Wortels op het menu

Beste Beatrijs,

Ik heb ooit van mijn ouders geleerd (in de jaren zestig) dat je, als je gasten wil meegeven dat ze eigenlijk niet gewenst zijn, wortels moet serveren bij het eten. Klopt dit? Ik heb geprobeerd dit op te zoeken, maar kan hier niets over vinden. Mijn gezinsleden geloven mij niet.

Peentjes? Wegwezen!

Beste Peentjes? Wegwezen,

Deze uitspraak was misschien een grapje van uw ouders, omdat ze zelf niet van wortels hielden en meenden op die manier gasten voor een volgend bezoek te kunnen ontmoedigen? Het is in ieder geval geen etiquetteregel! Er bestaat geen voedsel dat qualitate qua als hint voor ongenoegen kan worden ingezet. Ook van bescheiden groentes als knolraap, lof, schorseneren en prei (en worteltjes) kan met een goed recept een aantrekkelijk gerecht worden gemaakt. Ongewenste gasten worden ofwel domweg niet uitgenodigd of ze worden wél ontvangen, maar krijgen dan dezelfde egards en hetzelfde eten als gewenste gasten.

Artikelen in Eten en drinken, Visite.

Gelabeld met .


7 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. M schrijft

    Ik herken dit wel. Bij ons werd ook altijd gezegd dat als je gasten worteltjes serveerde, dat betekende dat ze niet terug mochten komen.

  2. I.A.Haack schrijft

    Deze hint voor logees op de laatste dag van hun verblijf heb ik in mijn jeugd ook geleerd! De verklaring van mijn (groot-)moeder was, dat na het koken van worteltjes de pannen er betrekkelijk schoon uit zien en dat op deze manier de gastvrouw subtiel kon laten merken dat ze niet veel voelde voor een nieuwe logeerpartij van deze gast – met opnieuw toch weer vuile pannen. Het ging dus niet om gewone etensgasten maar uitsluitend om de laatste maaltijd van logeergasten.

  3. Greet schrijft

    Ik ken de ‘regel’ ook. Worden er worteltjes geserveerd, dan is dit je afscheidsmaal en wordt je verzocht niet meer terug te komen.

  4. Renzo schrijft

    Nu ben ik benieuwd wie die ‘bedoeling’ van worteltjes op het menu snapt. IS het niet beter om gewoon te zeggen dat de gasten wegmoeten? Want niet iedereen snapt het wortel-symbool. En je zal maar wortels lekker vinden – wat dan?

  5. Beatrijs Ritsema schrijft

    het is een code van lang geleden. Een code is alleen bruikbaar als iedereen hem kent. Als niemand meer weet wat het serveren van worteltjes betekent, betekent het niets meer. Gelukkig maar, zullen we zeggen

  6. Renzo schrijft

    Ha beatrijs, dank! Je kent hem niet als etiquetteregel schrijf je in je antwoord. En nu in je reactie zie je hem als code. Dus erken je hem wel als bestaande regel…. wat is/was het nu?

  7. Beatrijs Ritsema schrijft

    een code is geen regel. Een code is een afspraak tussen ingewijden. Vgl ‘als ik twee maal met mijn fietsbel bel (nou dan weet je het wel)’. Codes komen op en verdwijnen weer. Deze specifieke code van vijftig jaar of langer geleden, waar ik nooit van gehoord had, was ook toen geen algemene door iedereen gekende en gevolgde regel (anders had ik er wel van gehoord). Nu is het al helemaal niet relevant. Meer iets voor historici of het Meertensinstituut.



Sommige HTML is toegestaan