Spring naar inhoud


Wil geen geld cadeau geven voor bruiloft

Beste Beatrijs,

Mijn kleinzoon gaat binnenkort trouwen. Ik heb gevraagd of er een cadeaulijst was, waaruit ik iets zou kunnen kiezen om te geven aan het bruidspaar. Het antwoord was: ‘Daar doen we niet aan, we willen van iedereen die komt geld, ook van onze vrienden.’ Ik vind dit niet leuk. Als ik er over een paar jaar niet meer ben, hebben ze geen tastbare herinnering aan mij. Wat vindt u hiervan?

Liever geen geldschieter

Beste Liever geen,

Ik heb het al vaker geschreven: in het wilde weg geld vragen/geven is een liefdeloos gedoe, waarmee de relatie tussen gever en ontvanger wordt gedevalueerd tot het niveau van zakelijke transacties. Het kan alleen wanneer er sprake is van een duidelijk omschreven gemeenschappelijk cadeau, waar genodigden hun steentje toe bijdragen. Maar ook dan zijn gasten niet verplicht om mee te doen. Mensen mogen altijd geven wat ze willen. Daarom zou ik u ook aanraden om u niets aan te trekken van de oekaze van uw kleinzoon, maar uw eigen voorkeur te volgen. Koop iets voor het bruidspaar, waar u zelf plezier in hebt, wat u in ieder geval leuk vindt om te geven, en doe niet mee met de collecte. Het hoeft zeker niet iets duurs te zijn. Doe er een felicitatiekaartje bij, waarin u schrijft dat u dit leuker of mooier vindt om te geven dan geld, en dat u hoopt dat ze dit zullen bewaren ter herinnering aan u.

Artikelen in Bruiloft, Cadeaus, Grootouders en kleinkinderen.

Gelabeld met .


11 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Susanne schrijft

    Elke bruidspaar die ons tot nu toe uitnodigen zetten ‘envelop’ op hun uitnodiging. Ja, ik wil hun wensen respecteren, want het is hun feest, hun wens. Meestal zijn de bruidsparen tegenwoordig ook ‘rijk’ aan spullen e.d. en willen ze geld als aanvulling op hun huwelijksreis of zo. Hoe zouden we dat dan kunnen omzeilen?

  2. leny schrijft

    geld in laten blikken… dat is toch een leuk hebbedingetje?
    dan maken ze het blik open als ze echt om het hand zitten… doe er een lief briefje in, dan weten ze dat het van jou/jullie is. Ik snap het probleem niet, lijkt me heel leuk om te krijgen.

  3. Sandra schrijft

    Mijn ervaring is dat er vaak een bestemming voor dat geld is of komt. Ook scheelt het het bruidspaar en/of de ceremoniemeester het gesleep met (zware) cadeaus. Ik ben dan ook een groot voorstander van geld geven, mits er vroeger of later een bestemming voor is.

  4. Peter schrijft

    Vergeet niet dat een bruiloft handen vol geld KOST! jouw aanwezigheid en die van alle anderen kosten gewoon een hele hoop. Vandaar dat er een envelopje op de uitnodiging staat.

    Je wilt toch niet dat je kleinzoon en zijn aanstaande hun gezamelijke leven met een negatief saldo beginnen?

  5. Ellen schrijft

    Wij gaan binnenkort trouwen en hebben ook een envelop op de uitnodiging staan. Uiteindelijk is het zo dat we blij zijn dat de mensen er zijn en dat een cadeau/geld een extra is. Maar als mensen iets willen geven hebben we het liefst geld, omdat dit voor ons het meest zinvol is. Wij zijn daar net zo dankbaar voor als voor een ander cadeau, we vragen het toch zelf? Dan vind ik het juist vreemd om perse wat anders te willen geven.

    Mijn ouders betalen overigens de bruidsjurk. Een financiele ondersteuning die toch tastbaar is. Zoiets zou voor een bruidegom ook prima kunnen.

  6. Pauline schrijft

    Pardon Peter, “hun gezamelijke leven met een negatief saldo beginnen?” ???? Dan moeten ze een feest geven wat ze wel kunnen betalen!! Waarom moet een bruiloft een vermogen kosten? ‘je trouwt maar één keer’ gaat meestal toch niet meer op. De redenering dat mijn aanwezigheid en van die anderen geld kost, wil ik niet ervaren. Dan kom ik liever niet!

    Kortom, je geeft een kado cq geld omdat ze trouwen, niet omdat ze een veel te duur feest geven. Je kan overigens best ludiek geld geven. Ik vind het als gever wel leuk als er een duidelijke bestemming voor is. Aan een bodemloos putje wil ik niet meewerken.

  7. Judy schrijft

    Er bestaat sinds kort een leuke website waarmee dit probleem omzeild kan worden. Op http://www.depositagift.com kan het trouwende stel (of een ieder die een belangrijke mijlpaal viert) aangeven waarvoor het geld gebruikt gaat worden. Familie en vrienden kunnen gericht een bedrag schenken. Spaart het stel bijvoorbeeld voor de huwelijksreis in Afrika, dan kunnen de te schenken bedragen worden toebedeeld aan bijvoorbeeld een safari, een mooie hotelovernachting of een diner. Of is de bestemming een nieuwe woning? Dan kunnen de bijdragen naar diverse meubelstukken, of het behang voor de slaapkamer. Kortom, de ontvanger krijgt het kado waar hij echt iets aan heeft en kan het op het gewenste moment inzetten. De gever van het kado krijgt een goede indruk van de bestemming, wat geld geven een stuk minder onpersoonlijk en ongemakkelijk maakt.

  8. kelly schrijft

    Beatrijs,
    Nu moet deze “Liever geen” wel weer haar eigen plan trekken…..En bij dat meisje van 11 jaar raadt je aan om wel geld te geven omdat de ontvanger geen kado’s wilt (waarom iets geven als de vrager er niet blij mee is….)
    Ik ben helemaal van mening dat als je gaat trouwen dat je het binnen je budget moet houden. En niet met de smoes van “je trouwt maar 1x” een veel te duur feest geven. Want voor je het weet is het bruidspaar gescheiden en heb je een paar jaar later weer 2 bruiloften waar een enveloppe op de uitnodiging staat….Wordt een beetje een dure aangelegenheid al die bruiloften…..
    Geef gewoon wat je wilt geven, misschien kun je fifty/fifty doen.
    Een mooi aandenken en nog wat geld in een enveloppe…Iedereen blij!!!

  9. els schrijft

    Interessante discussie dit.
    Geld geven vind ik geen probleem, mits er een vast doel aan zit waaraan het bruidspaar het wil uitgeven. Of dat nu een tuinset, een huwelijksreis of een kunstwerk is, als zíj er maar blij mee zijn toch?Verder denk ik ook dat men tegenwoordig geld vraagt, omdat bruidparen, meer dan vroeger, ook al heel veel spullen hebben. Wie zit er dan te wachten op nóg een bestekset?
    Binnen je budget blijven: tja, beetje kort door de bocht. Ook al hou je het simpel, dan zijn de basiskosten (huwelijksvoltrekking, kaarten, jurk) fors en ik kan me voorstellen dat niet iedereen dat paraat heeft.
    Tot slot: het mag ouderwets zijn maar in mijn ogen stap je inderdaad in het huwelijksbootje met het idee dat dit de eerste en laatste keer is. Ervan uitgaan dat er sowieso een scheiding volgt vind ik wel heel negatief.

  10. Ciska van Uum schrijft

    Op een ludieke manier geld geven,geen probleem.Voor ouders liever een tastbaar kado.bv fotoalbum van de trouwdag(aanrader))Voor kleinkind geld op een ludieke manier;ingeblikt/ o.i.d.Komt vast goed!

  11. Heni schrijft

    Ik vind het heel raar om jezelf voorop te stellen bij het geven van een cadeau. Je vraagt notabene wat diegene(n) graag of zelfs het liefst willen en vervolgens wordt er niet naar geluisterd o dat de eigen invulling belangrijker wordt gevonden. Het gaat niet om de gever, maar om de ontvanger. Hie moeilijk is dat te begrijpen. Herinneringen hangen niet af van cadeautjes, maar van de wederzijdse band.



Sommige HTML is toegestaan