Beste Beatrijs,
Ik heb een hoog fietstempo en haal vaak andere fietsers in. Ik kijk wel altijd of er een nog snellere fietser achter me rijdt en wacht zo nodig, totdat die gepasseerd is. Deze inhaal-etiquette blijkt lastiger, nu er zo veel elektrische fietsen zijn die variëren in snelheid en niet altijd gemakkelijk als zodanig te herkennen zijn. Gisteren keek ik over mijn schouder en dacht dat ik kon inhalen vóór de fietser achter mij. Maar halverwege mijn manoeuvre begon de kennelijk elektrische fietser met zijn bel te rinkelen en te schreeuwen dat ik uit moest kijken. Dit was erg onprettig en ik moet eerlijk toegeven dat ik boos terug heb geroepen: ‘Gewone fietsers mogen ook inhalen!’ Hij stak nog even zijn middelvinger op en sjeesde door. Dit is niet de eerste keer dat dit gebeurt, al wordt er doorgaans alleen maar gerinkeld.
Wat vindt u? Zou ik niet meer moeten inhalen, zodat de elektrische fietsers vrij baan krijgen? En als ik toch een keer onbedoeld hinder geef, hoe kan ik dan het beste reageren op boze elektrische fietsers?
Inhaaletiquette
Beste Inhaaletiquette,
Wees de verstandigste!
Zoals u het beschrijft is er niets mis met uw inhaalgedrag. U kijkt eerst achter u en dat is prima. Toch kunnen zich bijna-botsingen voordoen tussen fietsers, elektrisch of niet. Die komen vaak voor, zeker als het verkeer druk is. Het is gewoon altijd verkeerd om dan te gaan schreeuwen en schelden. Verkeersdeelnemers dienen ervan uit te gaan dat medeweggebruikers niet expres fouten maken. De beste manier om te reageren op verbolgen elektrische fietsers is om ze volstrekt te negeren. Zodra u met gelijke munt terugbetaalt en ook gaat schelden, escaleert het incident en neemt de kans op ongelukken en verwondingen toe. U wil ook niet in een handgemeen terechtkomen. Wees de verstandigste, hielden moeders vroeger hun kinderen voor in dergelijke situaties, doe alsof u het gescheld niet hoort en fiets ijzerenheinig door.
Fietsers kunnen erg schrikken als ze plotseling worden ingehaald, al zeker als ze op een elektrische fiets rijden omdat ze het dan niet verwachten. Ze hebben immers zelf ook tempo. Kondig het daarom van tevoren aan door de fietsbel te gebruiken en in het voorbijgaan een vriendelijke groet.
Helaas gedragen steeds meer (elektrische) fietsers zich alsof zij het alleenrecht hebben op de weg. Zij worden gesteund door de wetgever die er van uit gaat dat fietsers bij voorbaat onschuldig zijn als zij een ongeluk veroorzaken. Het enige mogelijke verweer tegen dit soort verkeershufters is inderdaad alleen om plaats te maken en niet in te gaan op hun agressiviteit, hoe zuur en onbillijk dit ook voelt voor de fietsers die zich wel aan de regeltjes houden.
Het is jammer dat fietsers moeten buigen voor de terreur van verkeershufters, maar het ziet er niet naar uit dat de wetgevers daar veel problemen mee hebben.
Het probleem is dat veel berijders van een elektrische fiets hun eigen snelheid niet goed inschatten. Ik zie dat vaak bij oudere mensen die van een normale fiets zijn overgestapt naar een elektrische. Opeens gaat het trappen en vaart zetten “vanzelf” en voor je het weet rijd je met een snelheid die veel en veel hoger is dan die van andere fietsers, alleen ervaren de mensen dat dan niet altijd zo. Ik ga dagelijks op de fiets naar mijn werk (een degelijke ouderwetse fiets van 40 jaar oud), en zie ze ook regelmatig langszoeven, maar ik zie ze ook regelmatig de meest rare capriolen uithalen als er dan opeens moet worden (af)geremd, want ze hebben niet door dat hun remweg opeens veel langer is dan vroeger. De bel of ander goed hoorbaar signaal gebruiken bij inhalen lijkt me verstandig.
Veel mensen schrikken ook van een fietsbel, al is het gebruik nog zo terecht, en worden dan boos. Reactie van het reptielenbrein vrees ik.