Beste Beatrijs,
Mijn collega’s en ik zijn een klein team, gedetacheerd in een grote zorginstelling. Er wordt van ons verwacht dat wij contacturen met cliënten registreren. Meerdere collega’s registreren met de vork: een uur is twee uur of meer. Werktijden worden niet zo nauw genomen, eerder vertrekken of later komen is normaal. Ik spreek collega’s hier soms op aan en krijg dan reacties als: ‘Ik moet mijn baan veilig stellen’ (bij teveel uren registreren) of ‘Wij worden niet best betaald’ (bij werken op niet afgesproken tijden). Ik krijg hier steeds meer moeite mee. Hints die ik geef aan leidinggevenden komen niet aan. Wat te doen?
Frauderende collega’s
Beste Frauderende collega’s,
Fraude op het werk is een netelig probleem. Enerzijds wilt u uw collega’s niet erbij lappen. Anderzijds wordt de instelling zelf (en indirect de maatschappij én uw eigen functioneren) evengoed benadeeld, wanneer u oogjes toeknijpt en doet of fraude de gewoonste zaak van de wereld is. Corruptie in de zorg schijnt sowieso endemisch te zijn met verdere verzelfstandiging en een toenemend aantal zorgcowboys. Toch is het beter om wel iets te doen dan om willoos getuige te zijn van malversaties. Hints geven aan leidinggevenden helpt niet, mogelijk omdat leidinggevenden zelf zich even hard bezondigen aan het soort gedrag dat de een als ‘fraude’ betitelt en de ander als ‘het recht trekken van financiële onrechtmatigheid’.
Dubbele uren registreren en werken op niet-afgesproken tijden zijn geschikte onderwerpen om tijdens een werkoverleg ter sprake te brengen. Het is belangrijk dat een team daar als team over van gedachten kan wisselen zonder dat individuele werknemers zich in een hoekje gedreven voelen. Maar ja, als er geen team spirit is en elke collega daar alleen voor zichzelf zit, is de kans klein dat mensen zich bij het collectief betrokken zullen voelen. Misschien is er een vertrouwenspersoon of een vakbond tot wie u zich kunt wenden met integriteitskwesties. Als u geen oplossing vindt, kunt u altijd omzien naar een andere werkomgeving waar een beter evenwicht bestaat tussen het privé belang van werknemers en het collectieve belang van de instelling.
Beste Beatrijs,
Laatste ging het over een taalfout in uw antwoord. Nu bent u in staat goed leesbare volzinnen neer te schrijven. Maar als daar dan onvolkomenheden inzitten, is dat toch wel jammer.
– …niet erbij lappen… wordt: er niet bij lappen;
– sowieso = germanisme: een veelgemaakte stijlfout;
– endemisch te zijn met verdere verzelfstandiging. Hiervan is de logica dat endemisch en verdere verzelfstandiging bij elkaar horen, wat onzin is. U had er beter een tussenzin van kunnen maken: Corruptie in de zorg schijnt – met verdere verzelfstandiging en een toenemend aantal zorgcowboys – sowieso endemisch te zijn;
– begrijpelijke taal: weet de gemiddelde lezer wat ‘endemisch’ is?
Ik heb dat ook wel, dat ik moe ben, maar dat er toch gewrkt moet worden… Sorry, gewerkt!
O ja: Laatste = Laatst.
NRC had recent een artikel over een zorgaanbieder waar dit gebeurde, op initiatief van de directeur: https://www.nrc.nl/nieuws/2022/05/10/niet-gezorgd-wel-gedeclareerd-2-a4123994
Vreselijk dat dit kan, dankzij de ‘marktwerking’ en gebrek aan controle is de zorg op allerlei fronten vreselijk achteruit geboerd…
Ik vind het stuitend om te lezen. Ik zou een gesprek aangaan met een leidinggevende van de instelling of detacheringsbureau. En de gedeclareerde uren behoren toch gecheckt te worden? Ik werk zelf in de zorg, in vaste dienst, en ben tot de conclusie gekomen dat te veel gedetacheerde medewerkers in een instelling absoluut geen toegevoegde waarde hebben.
Grappig, dat mensen die menen anderen taaltechnisch de maat te moeten nemen, zelf ook taalfouten maken. De waarheid is dat iedereen ze maakt en vooral mensen die menen dat ze foutloos Nederlands schrijven.
Als docent Nederlands constateer ik dus dat ene Lydwina “sowieso” als een germanisme afdoet: natuurlijk is dat een germanisme, maar ook de correcte schrijfwijze in het Nederlands. Endemisch of niet: blijven oefenen…toch? Sowieso!