Beste Beatrijs,
Mijn man en ik zijn bekend met elkaars wachtwoorden, zodat we in geval van calamiteiten elkaars zaken kunnen beheren. Ik merkte dat hij nu al een paar keer zonder mijn toestemming mijn accounts, onder ander e-mail, heeft gebruikt om bestellingen te doen of andere zaken te regelen. Hij begrijpt niet waarom ik protesteer tegen wat hij ‘normale behulpzaamheid’ noemt. Zelf kom ik nooit aan zijn spullen en ik zit ook niet in zijn wachtwoordprogramma. Ik heb nu mijn wachtwoorden gewijzigd zodat hij nergens meer bij kan. Hij vindt dat overdreven, want wat als ik ze kwijt raak? Is het zo vreemd dat ik niet wil dat hij ongevraagd van mijn accounts gebruik maakt?
Mijn en dijn
Beste Mijn en dijn,
Dat u en uw man elkaars wachtwoorden kunnen achterhalen is inderdaad handig voor in geval van nood. Dat betekent natuurlijk niet dat hij zich toegang mag verschaffen tot uw accounts en aldaar vrijelijk zijn gang gaan. Daarmee schendt hij uw privacy. Het is heel vreemd dat hij dit een normale manier van doen vindt. Daar staat hij dan toch betrekkelijk alleen is, want de meeste mensen houden hun mail- en appverkeer liever privé. Voer er nog eens een serieus gesprek over met hem. Zolang hij niet plechtig belooft om op te houden met gebruik maken van uw accounts, lijkt het verstandig om uw wachtwoorden en instellingen buiten zijn bereik te houden en ze ergens apart op te slaan.
De opmerking van uw partner ‘.. maar wat als je je wachtwoorden kwijt raakt’, is heel eenvoudig te pareren. Schrijf de wachtwoorden op, doe ze in een envelop die u vervolgens dichtplakt en bewaar die envelop op een voor hem bekende plek. Mocht u onder de tram komen dan weet hij ze te vinden.