Beste Beatrijs,
Ik ben een meisje van 20 en heb bijna drie jaar een relatie. Mijn vriend en ik zijn allebei student en wonen sinds een jaar samen. Voordat ik hem kende heeft hij schulden gemaakt bij allerlei instanties en bedrijven, die hij nu moet afbetalen. Wij hebben weinig geld en ik krijg steeds meer last van zijn schulden: deurwaarders die met beslaglegging dreigen, waarbij mijn spullen ook in gevaar komen. Het zit me dwars dat mijn spaargeld bijna helemaal is opgegaan, omdat hij zijn deel van de borg en later van de huur en van de energierekening niet kan voldoen.
Nu heeft hij mij gevraagd of ik een tijdje maximale studiefinanciering wil aanvragen, zodat hij de dringendste dingen kan betalen. Ik vind het niet fijn om meer studieschuld te maken dan nodig is. Het is niet duidelijk wanneer mijn vriend mij zal kunnen terugbetalen. De enige andere optie volgens hem is om apart te gaan wonen. Hij wil dan terug naar zijn geboortestad en ik zou hier blijven om mijn studie af te maken. We zullen elkaar dan niet vaak meer zien. Ik houd ondanks alles heel erg van mijn vriend en wil ook echt niet bij hem weg, maar ik raak steeds meer gestrest. Moet ik dan toch maar zelf die extra studielening nemen?
Bodemloze put
Beste Bodemloze put,
Op twintigjarige leeftijd hoor je niet met dergelijke problemen te worstelen. Je bent een jonge studente. Het is nu de tijd om hard te werken aan je opleiding, plezier te maken met vrienden en te leren om binnen een budget te blijven voor het dagelijkse leven. Financiële schulden van een vriendje horen daar uitdrukkelijk niet bij. Je bent veel te jong gaan samenwonen. Daar had je nooit aan moeten beginnen! Op dit moment dreigen de schulden van je vriend ook van jou te worden, omdat je je lot aan hem verbonden hebt. Schuldenproblematiek is al moeilijk genoeg in langlopende relaties van mensen die samen van alles hebben meegemaakt, maar voor iemand van twintig die net komt kijken in de wereld der volwassenen is het domweg te veel gevraagd om financieel garant te staan voor een geliefde.
Verbind je lot niet aan iemand met schulden!
Je vergooit je toekomst als je geld blijft stoppen in je vriend. Als je toch besluit hem (tijdelijk) te redden, zal je relatie daar niet van opknappen, want als er één ding is wat mensen in vaste relaties niet kunnen uitstaan is het de partner dankbaar moeten zijn. Bij je vriend zal wrok groeien (als die er niet al is), omdat je hem afhankelijk van jou maakt. Voor jou is het ook niet prettig dat je vriend bij jou in de schuld staat voor substantiële sommen gelds, want je gaat vanzelf een beetje op hem neerkijken.
Ik raad je dringend aan om op te houden met geld te storten in je vriend. Hij moet zijn eigen problemen maar oplossen. Dat is jouw verantwoordelijkheid niet. De consequentie zal zijn dat hij terug naar huis keert en jullie samenwoonverband wordt opgeheven. De kans lijkt groot dat jullie relatie binnen afzienbare tijd naar een eind toe sukkelt, want uit elkaar gaan na samenwonen is altijd een afknapper. Als het definitief uit is met hem, kun je opgelucht adem halen, je verliezen afschrijven (denk maar niet dat je ooit nog een cent terug krijgt van wat je hem geleend hebt) en gezellige dingen gaan doen met andere studenten. Je zult je vrij en licht voelen zonder knagende geldproblemen en op een gegeven ogenblik kom je iemand anders tegen om een relatie mee te hebben. Iemand die niet als een molensteen om je nek hangt.
Beste bodemloze put,
Sluit nooit leningen af voor iemand anders! Simpeler kan ik het niet zeggen. Je zult de mensen de kost moeten geven die nog jarenlang afbetalen aan een lening die ze ooit voor een (voormalig) geliefde hebben afgesloten. Als de relatie over is kun je echt naar je geld fluiten, zoals Beatrijs terecht opmerkte. Bovendien proef ik hier toch een beetje emotionele chantage: als jij de lening niet voor je vriend afsluit, kunnen jullie niet meer samenwonen en zul je hem (bijna) nooit meer zien. Ik begrijp de logica niet. De schulden verdwijnen toch niet als hij gaat verhuizen?
Als ik het goed lees raken jullie steeds dieper in de schulden in plaats van dat er een opgaande lijn is. Als dit nu al een issue is in jullie relatie, vrees ik met grote vreze voor de toekomst. Dat komt nooit meer goed. Ben het helemaal eens met Beatrijs. Ook al hou je nog veel van hem, zou ik acuut stoppen met samenwonen en hem de verantwoordelijkheid voor zijn eigen leven laten (her)nemen. Hoe meer geld je hem ‘leent’ hoe meer ruimte je hem geeft om dat te doen en het aanpakken van zijn schulden steeds voor zich uit te schuiven. Je helpt hem het beste door hem niet te helpen.
Niet doen, niet doen!
Allereerst is 20 niet te jong om te gaan samenwonen – en ik ben ervaringsdeskundige. Maar gebukt gaan onder de schulden van een ander… dat is op geen enkele leeftijd acceptabel. Als hij er een zooitje van heeft gemaakt moet hij dat zelf oplossen. Bijvoorbeeld een jaar lang fulltime werken in plaats van studeren. Dat is voor hem niet leuk natuurlijk, maar hij heeft zichzelf in de problemen gewerkt.
Het gaat lastig zijn om hem dit te vertellen, maar bedenk het volgende: als hij echt van je houdt, dan zou hij niet zijn lasten op jouw schouders willen leggen. Hij moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Als je zo door blijft gaan krijgt de relatie scheve verhoudingen en dat is geen goede basis voor de toekomst.
Het zegt veel dat hij jou vraagt om een lening af te sluiten zodat hij zijn probleem kan ‘oplossen’. Als hij weet dat jij daardoor in de problemen komt hoort hij dat niet te vragen. Maximaal lenen is erg onverstandig. Ik heb veel vrienden (bijna veertigers al) die nóg aan het afbetalen zijn. En een alternatief voor apart gaan wonen is misschien een kamer huren in hetzelfde studentenhuis? Zo ben jij niet aansprakelijk als hij schulden maakt en zijn jullie toch samen. Hoe dan ook, hopelijk hebben jullie nu al een samenlevingsovereenkomst waarin opgenomen is wat van jou is.