Spring naar inhoud


Verplicht sorry zeggen

Beste Beatrijs,

De zoon van mijn man heeft twee zoontjes, van drie en van anderhalf. Volgens mij is hij een geweldige vader, maar er zijn twee dingen waar wij lichtelijk zeeziek van worden. Het eerste is dat elk dreintje ostentatief benoemd wordt: ‘Ik begrijp dat je verdrietig en teleurgesteld bent dat je niet met de autosleutel in het melkpak mag prikken, maar we gaan nu samen de autosleutel aan het haakje hangen.’ Ik zou zeggen: ‘Hier, die autosleutel, dat mag niet!’

Het tweede is gedoe over sorry zeggen. Bij het stoeien geeft de oudste de jongste een te harde duw. Vader ziet dat en komt tussen beiden: de oudste moet sorry zeggen. Dat doet-ie niet en dat leidt telkens weer tot een enorme machtsstrijd tussen vader en kind. Dit verpest de sfeer en wij zitten er verkrampt bij. Volgens mij is dit nergens goed voor. Wat vindt u hiervan?

Correct ouderschap

Beste Correct ouderschap,

We zien hier de invloed van pedagogen en kinderpsychologen. Die hebben een ban gelegd op onverbloemde autoriteit en vinden dat elke aanwijzing of correctie met redenen omkleed moet worden. Vandaar dat hulpverlenerstoontje dat ouders vaak aanslaan tegen hun kinderen: ‘We willen toch niet dat het poesje pijn heeft?’ (als het kind de kat aan z’n staart trekt). Het benoemen van emoties is een hoeksteen van deze pedagogie. Als het kind vervelend gedrag vertoont, moet de ouder niet zeggen: ‘Hou daarmee op!’ maar: ‘Ik zie dat je het leuk vindt om met spaghetti te gooien, maar spaghetti is niet om mee te gooien. Hier neem deze pluchen dobbelsteen – daar mag je mee gooien.’ De bijbehorende poeslieve toon heeft iets onnatuurlijks en moet versluieren dat ouders uiteindelijk toch de dienst uitmaken.

Kinderen sorry laten zeggen is ook bedenkelijk. Een klein kind hééft helemaal geen spijt dat-ie z’n broertje een hengst heeft gegeven. Slaan, duwen, ruzie maken is onderdeel van de omgang tussen jonge kinderen, zeker als die tot hetzelfde gezin horen. Het hoort erbij en ouders moeten ingrijpen als een kind te ver gaat en de norm stellen dat slaan niet mag. Maar sorry is een woord dat volwassenen (grotere kinderen) inzetten, als ze per ongeluk tegen een ander zijn opgelopen of als ze diepe spijt krijgen van iets wat ze een ander hebben aangedaan. Excuses maken gebeurt dan spontaan. Zodra een hogere instantie het oplegt, stelt het niets meer voor en verplicht excuses maken is vernederend voor de overtreder.

Ouders die spijtbetuigingen afdwingen willen het gevoelsleven van hun kinderen beheersen, iets waarmee je snel in totalitaire sferen belandt. Ouders zijn gerechtigd om van kinderen min of meer correct gedrag te eisen, maar ze moeten afblijven van de gevoelens van die kinderen. Een ander nadeel van de terugkerende plicht om sorry te zeggen is dat kinderen, als ze wat ouder worden en door hun ouders zijn doorgezaagd dat ze altijd eerlijk moeten zijn, tegenwerpen dat ze helemaal geen spijt hebben, dus waarom moeten ze sorry zeggen? En daar hebben ze dan gelijk in.

Overigens is het verreweg het beste als bezoekers zich niet mengen in andermans opvoedingsmethodes – dat leidt alleen maar tot verzuurde betrekkingen.

Artikelen in Kinderopvoeding, Visite.

Gelabeld met , .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Marie schrijft

    Noem me ouderwets, maar is het niet de taak van de ouders om kinderen te leren dat je sorry moet zeggen? Natuurlijk meen je dat nog niet als je 3 bent, maar het is volgens mij heel gezond om te leren hoe je met een ander om gaat en daar hoort sorry zeggen ook bij, net als dankjewel en alsjeblieft. De intrinsieke behoefte om excuses te maken komt op latere leeftijd wel.

  2. Senta schrijft

    Complimenten voor deze reactie, heel leerzaam.

  3. Henna schrijft

    Als leerkracht heb ik daar een andere visie op: ook bij ongelukjes dienen kinderen van mij sorry te zeggen, om bewustwording van eigen gedrag en de uitwerking ervan op anderen te leren. Inlevingsvermogen, dus. Dat kinderen het soms niet menen, zie ik ook wel aan de gezichtjes, maar deert me niet. En zelf doe ik het ook naar de kinderen, als ik een steek heb laten vallen. Ook dan zie ik aan de gezichtjes van de kinderen, dat dat fijn is. Goeie sfeer daardoor en fijn ruimtelijk: iedereen mag foutjes maken, mits ze hersteld worden.

  4. Jolanda schrijft

    Je leert kinderen toch ook ‘dankuwel’ zeggen?

  5. Jessica schrijft

    Mag ik even een lans breken voor deze vader? Ik snap wat Beatrijs zegt over het verplichte sorry zeggen, dat voelt onnatuurlijk. Maar over het andere punt (ik snap dat je…): kinderen zijn, net als volwassenen, een stuk beter bereid te luisteren als ze zich begrepen voelen. Het is niet zo dat pedagogen tegen autoriteit zijn, juist niet! (ik ben er zelf ook één, klopt). Ja, ze moeten leren met autoriteit om te gaan. Maar ze moeten óók leren om te gaan met de eigen emoties en die van anderen. Super nuttig voor de rest van hun leven. Uitleggen wat het kind voelt, wat je zelf voelt of een ander kan voelen, helpt daarbij. En je mag eerlijk zijn: gevoelens zijn niet altijd poeslief.



Sommige HTML is toegestaan