Beste Beatrijs,
Onlangs reed ik (vrouw van 68) met mijn partner en mijn zoon na een etentje bij mijn dochter terug naar huis. Mijn zoon zat achter het stuur. Nabij onze woonplaats heeft hij een snelheidsbord over het hoofd gezien. Later kregen wij tot onze schrik een boete van 212 euro opgelegd. Mijn zoon zei dat hij het redelijk vond om het bedrag door drie te delen. Mijn partner voelt daar niets voor, omdat hij mij ook niet zou laten meebetalen, als zijn dochter achter het stuur had gezeten. Ik ben dus nu genoodzaakt om het bedrag samen met mijn zoon te delen. Is dit een goede oplossing?
Boete opsplitsen
Beste Boete opsplitsen,
Verkeersboetes worden betaald door degene die de overtreding heeft begaan. In dit geval is dat uw zoon en niemand anders. Als uw zoon in zijn eigen auto had gereden, was er geen reden voor hem geweest om toevallige inzittenden lastig te vallen met de mededeling dat hij een boete heeft gekregen. Die hoort hij dan zelf af te handelen zonder medepassagiers om meebetaling te verzoeken. Het is tenslotte niet de verantwoordelijkheid van de passagiers dat de chauffeur verkeersborden negeert.
Kennelijk reed uw zoon in uw auto (of die van uw partner), zodat de verkeersboete binnen kwam op uw naam en op uw adres. De correcte gang van zaken in zo’n situatie is dat de auto-eigenaar de verkeersovertreder confronteert met de boete, en dat de overtreder alles betaalt. Nogmaals: de chauffeur beging de overtreding, dus de boete komt in zijn geheel voor zijn rekening. Omdat het vaak moeilijk is om de benodigde gelden los te peuteren van een overtreder, lenen mensen niet graag hun auto uit. Dat uw partner niet wil meebetalen aan de verkeersfouten van uw zoon is heel begrijpelijk. Dat kan uw zoon niet van hem verwachten. Of u zelf wil meebetalen en hoe veel hangt af van uw moederlijke vrijgevigheid. Als u het doet, zou het een gunst zijn, een cadeautje. U bent er geenszins toe verplicht.
0 reacties
Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.