Beste Beatrijs,
Binnenkort hebben we met het bestuur van onze studentenvereniging een diner. Partners zijn ook uitgenodigd, maar die kennen verder niemand van het gezelschap. Als secretaris breek ik me het hoofd over de tafelschikking: partners veilig naast elkaar? Of zo door elkaar mogelijk, zoals bij bevriende stellen gebruikelijk? En valt een onverhoopt minder geslaagde plaatsing eventueel goed te maken door het gezelschap voor te stellen te changeren tussen de gangen?
Wel of niet naast elkaar?
Beste Wel of niet naast elkaar,
Een tafelschikking is onder alle omstandigheden zo gemixt mogelijk. Dit om de levendigheid van de conversatie te bevorderen. Alleen contactschuwe mensen willen bij een diner per se naast hun partner zitten en die mogen best uit hun schulp worden gehaald in een welwillende omgeving. De bedoeling van een etentje is dat je ook eens met iemand anders komt te spreken dan je vaste partner, naast wie je al elke dag zit. Zo leren genodigden ook andere mensen kennen. Plaats dus partners uit elkaar en bied daarnaast aanwezigen de gelegenheid om naar eigen inzicht van plaats te veranderen na het hoofdgerecht.
Laat het vooral vrij en ongedwongen en laat iedereen zitten waar hij of zij wil.Het is belangrijk dat iedereen de plek kan kiezen die comfortabel voelt, zich op zijn gemak voelt zowel de introverten als de meer naar buiten gerichte personen.Bij persoon X kan dit zijn naast partner terwijl persoon y het liefst om het half uur naast iemand anders zit.Alles is ok!
Tja, Hw, dan kliekt iedereen dus weer samen. Bovendien zit de zwervende persoon Y dan de contactschuwe persoon X in het vaarwater. Mijn ervaring is dat bij min of meer formele diners (en dat lijkt dit te zijn) iedereen blij is met een tafelschikking als door Beatrijs beschreven, zodat je niet ondanks angstig gemanoeuvreer in een dode hoek terecht komt. Na het hoofdgerecht kan/mag/moet iedereen wisselen.