Beste Beatrijs,
Volgende maand trouwt onze dochter met haar Turks-Nederlandse vriend. Er is geen religieuze inzegening, maar ze willen wel tijdens de bruiloft beide culturen tot hun recht laten komen. Dat lijkt ons een goed plan. Bij de voorbereiding viel ons op dat er minder uitgesproken Nederlandse tradities bestaan dan Turkse. Daardoor hebben we de indruk dat de Turkse invloed op de bruiloft groter is dan de Nederlandse. Een voorbeeld is dat de bruid – letterlijk – beladen wordt met bankbiljetten. Op de kaart staat dan ook een envelopje als cadeautip. Volgens Turkse traditie moet je dat geld horen knisperen, wil je niet voor elkaar onder doen. Het gaat om echt aanzienlijke bedragen. Soms worden de bedragen hardop omgeroepen. Moeten wij en onze familie even diep in de buidel tasten als de familie van de bruidegom? Het steekt wel schril af als tante slechts een cadeaubon geeft van 10 euro. We respecteren de gebruiken, maar in hoeverre moeten we hierin meegaan?
Trouwen tussen twee culturen
Beste Trouwen tussen twee culturen,
Wíl uw dochter op haar bruiloft eigenlijk wel als een kerstboom worden opgetuigd met bankbiljetten?
Wíl uw dochter op haar bruiloft eigenlijk wel als een kerstboom worden opgetuigd met bankbiljetten? Haar voorkeur lijkt me belangrijker dan de vraag hoe veel geld u en uw familie moeten geven. Bespreek eerst eens met uw dochter of ze wel animo heeft voor deze exercitie. Misschien heeft ze geen bezwaar en Dagobert Duck zou dit vast een charmant gebruik vinden, maar als uw dochter geen zin heeft in aards slijk op haar mooie bruidsjurk, hoeft ze die procedure niet te ondergaan, hoor! In dat geval kan ze suggereren om de bankbiljetten met paperclips in een ficus of een kamerlinde te hangen – dat zou een redelijk compromis zijn.
Voor de rest zijn de overeenkomsten tussen Nederlandse en Turkse bruiloftstradities natuurlijk groter dan de verschillen: bij beide is sprake van een jawoord, een feestmaal, zang, dans en gezelligheid. Als tegenwicht tegen het Turkse element van de geldboom kan het Nederlandse smaldeel zich wellicht toeleggen op het uitvoeren van humoristische liedjes en sketches?
Wat uw eigen financiële bijdrage betreft of die van uw familie: iedereen kan gewoon geven wat hij/zij een passend bedrag vindt en niemand hoeft zich te laten opzwepen door de schoonfamilie. Als tante Joke een cadeaubon van een tientje in gedachten heeft voor het bruidspaar, is dat haar zaak. Wat uit een goed hart komt is altijd in orde en ook in de Turkse cultuur is het ongepast om gegeven paarden in de bek te zien.
Een naïef antwoord zonder besef van wat het inhoudt: een verbintenis tussen twee culturen. Alleen al de vergelijking met Dagobert Duck is daar een voorbeeld van.
Jammer