Spring naar inhoud


Telefoneren met speakerfunctie aan

Beste Beatrijs,

Bij het voeren van telefoongesprekken is het tegenwoordig mogelijk dat de hele familie meeluistert en deelneemt aan het gesprek. Ik bel mijn broer en krijg niet alleen hem aan de lijn, maar ook zijn vrouw en wie er nog meer in de huiskamer zitten. Daardoor verandert het karakter van het gesprek. Vertrouwelijke mededelingen worden onmogelijk. Hoe is dit op te lossen? Ik zie er tegenop om te vragen of hij de telefoon op de privéstand wil zetten, omdat hij dan kan zeggen: ‘Waarom? Mag mijn vrouw niet horen wat wij bespreken?’ Om maar te zwijgen van de mogelijke reactie van de vrouw zelf: ‘Mag ik het niet horen? Word ik buitengesloten?’ Dit speelt niet alleen bij deze broer. Ook bij andere telefoongesprekken merk ik soms dat de hele familie meeluistert. Hoe is het telefoonverkeer weer te privatiseren, zonder anderen te kwetsen?

Liever één op één

Beste Liever één op,

Normaal gesproken gaan telefonerende mensen ervan uit dat ze een tweegesprek voeren en voelen ze zich betrapt of lichtelijk onaangenaam verrast als ze merken dat het een publiek gesprek is. De etiquette schrijft voor om de aanwezigheid van meeluisteraars aan te kondigen, zodat de beller weet waar hij aan toe is. De luidsprekeroptie zou alleen ingeschakeld moeten worden, als de situatie daar om vraagt. Kennelijk denken uw broer en schoonzuster hier anders over en vinden ze het normaal als heel het huisgezin meegeniet en meekwekt met het lopende telefoonverkeer. De gewoonte om zowel de grootste onbenulligheden (hoe laat is de basketbaltraining ook al weer?) als wat persoonlijker gesprekken van gezinsleden standaard door de huiskamer te laten schallen maakt op mij een verstikkende indruk, maar goed, kennelijk is het bevredigen van nieuwsgierigheid naar elkaars handel en wandel de norm in dat huisgezin. Hun eigen keus en voor u iets om rekening mee te houden.

Los van de manier waarop zij dit geregeld hebben kunt u best aan uw broer (of wie het dan ook is) vragen om de telefoon in de privéstand te zetten. Als reden geeft u op dat u dat prettiger vindt. Hij zal zonder tegenspartelen doen wat u vraagt, want uw verzoek wekt nieuwsgierigheid. Eindelijk eens een interessant telefoontje! Dat betekent niet dat hij zijn vrouw zal buitensluiten van de info. Echtparen bespreken nu eenmaal nieuwtjes met elkaar. Maar het is veel minder storend als uw broer achteraf iets over de inhoud van een telefoongesprek vertelt aan z’n vrouw, dan als u diezelfde vrouw in uw oor hoort hijgen en ongevraagd commentaar van haar moet aanhoren, terwijl u iets vertrouwelijks met uw broer doorneemt.

Een andere oplossing is mobiel bellen. Mobieltjes zijn doorgaans niet aangesloten op een speaker phone, tenzij in de auto, en bieden dus meer privacy aan degene die belt. Zitten er meer mensen in de auto, dan geldt voornoemde regel: ‘Meedelen dat je niet alleen bent’. Er zijn geloof ik 15 miljoen mobiele telefoons in Nederland in omloop. Uw broer zal er ook wel een hebben. Vraag hem zijn nummer en bel hem daar als u hem privé wil spreken.

Artikelen in Broers en zussen, Telefoon.


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Ron schrijft

    In uw reactie op “liever één op éen” stelt u dat op een mobiele telefoon geen intercom (meeluister) functie zit. Dit is met de meeste (moderne) mobieltjes juist wél het geval!
    Ik word namelijk ook steeds meer met dit meeluisteren geconfronteerd via mobieltjes de laatste jaren en het begint nu ook op kantoor normaal te worden collega’s te laten meeluisteren – ook als dat niet noodzakelijk is.
    Een goede manier om netjes van dit meeluisteren van de andere kant af te komen is te zeggen dat de geluidskwaliteit zo slecht is (echo’s oid) dat je liever van de intercom afgehaald wordt. Werkt bij mij altijd!

  2. Don. schrijft

    Ik vraag me af of mobiel bellen helpt omdat de meeste mobieltjes wél over een luidsprekerfunctie beschikken en dan niet alleen als er in de auto gebeld wordt.
    Aan de andere kant weten veel mensen niet hoe die functie op een mobieltje aan te zetten.



Sommige HTML is toegestaan