Spring naar inhoud


Tegenprestatie voor hulp

Beste Beatrijs,

Onze buurvrouw (weduwe) is hulpbehoevend en woont alleen. Wij helpen haar met boodschappen, af en toe naar de kapper enzovoort. Dit doen wij graag. Vorige week heeft ze een paar van haar sieraden aan onze kinderen en aan mijzelf gegeven als dank. Ik heb hier moeite mee, omdat dit haar eigen kinderen toekomt. Bovendien vind ik een bos bloemen meer dan genoeg. Hoe kan ik dit cadeau beleefd teruggeven?

Te veel dankbaarheid

Beste Te veel dankbaarheid,

Veel mensen vinden het een onverdraaglijk idee om bij anderen in de schuld te staan.

U hebt gelijk: de buurvrouw zou geen sieraden aan u of uw kinderen moeten geven als dank voor de verleende diensten. Of die sieraden geld waard zijn of niet doet niet ter zake. Ze kunnen te zijner tijd voor haar eigen kinderen emotionele waarde vertegenwoordigen – daarom zou de buurvrouw ze niet aan u moeten geven. Intussen is het begrijpelijk dat uw buurvrouw op de een of andere manier iets terug wil doen voor de structurele hulp die zij van u ontvangt. Veel mensen vinden het een onverdraaglijk idee om bij anderen in de schuld te staan. Dat bezwaart hun gemoed. Het is verstandig om deze diepgewortelde behoefte aan wederkerigheid te erkennen en niet van tafel te vegen. Bespreek het onderwerp ‘tegenprestatie’ met de buurvrouw.

Verzamel alle sieraden die zij gegeven heeft, ga bij haar langs en geef ze terug. Maak duidelijk dat het ontzettend aardig van haar is, maar dat u dit cadeau niet kunt accepteren omdat het niet in verhouding staat met wat uw gezin voor haar doet. Zeg haar dat u meer dan tevreden bent met eens per half jaar een bosje bloemen. Als uw kinderen wel eens hand- en spandiensten uitvoeren, kunt u voorstellen dat de buurvrouw hen betaalt. Tieners doen heel vaak werk voor de buren (oppassen, gras maaien, hond uitlaten) waar ze een grijpstuiver mee verdienen. Stel dat een van uw kinderen twee keer per week boodschappen doet voor de buurvrouw en daar al met al een uur mee kwijt is. Dan kan het kind daar best een paar euro voor krijgen. Heen en weer naar de kapper en daar blijven wachten: ook een paar euro.

Het gaat er niet om dat uw kinderen hulp bieden uit geldbelustheid, maar dat de buurvrouw de gelegenheid krijgt om dit zakelijk af te handelen. Op die manier is er sprake van gelijkwaardigheid in de relatie en voelt de buurvrouw zich geen object van medelijden. Stel de buurvrouw voor dat zij in ieder geval de kinderen betaalt voor hun diensten en maak een afspraak over een redelijk tarief. Zeg dat u zelf absoluut niet betaald wil worden, want dat de hulp u geen enkele moeite kost, maar dat u het wel leuk vindt om af en toe een bloemetje te krijgen.

Artikelen in Buren, Cadeaus.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.



Sommige HTML is toegestaan