Beste Beatrijs,
Een paar weken geleden ben ik naar een trouwfeest geweest van een neef. Ik heb een grote familie en de feestjes zijn altijd erg gezellig. Maar dit feest was totaal mislukt. Dit had verschillende oorzaken en over één daarvan heb ik een vraag.
Het bruidspaar had namelijk beperkingen gesteld aan de soorten drankjes die de gasten konden bestellen. Men kon alleen bier, wijn, borrels of fris krijgen. Nu zijn er in onze familie veel jonge nichtjes en aanverwanten die graag mixdrankjes (breezers) drinken of likeurtjes (apfelcorn, bessenjenever, passoa en zo meer). Maar dit mocht niet van het bruidspaar! Omdat veel vrouwen geen bier drinken en niet van sterke drank als whisky of jenever houden, bleef er voor ons alleen cola over. Veel gasten waren hier ontstemd over. Ik vind het raar om zulke beperkingen op te leggen. Hoort een bruidspaar geen rekening te houden met verschillende wensen van de gasten op het feest? Ze hadden er geld genoeg voor.
Teleurgestelde bruiloftsgast
Beste Teleurgesteld,
Waarom niet de jonge klare in de cola gegoten? Of rum in cola? Dan had u ook uw mix gehad. Smaakt echt niet slecht, hoor, maar dit tussen haakjes. Het mislukken van een feest kan niet worden toegeschreven aan te weinig keus in drankjes of in eten. Zolang er genoeg voedsel en drank is voor iedereen en zolang het eten niet bedorven is, mag er niet worden geklaagd. In ieder geval niet op zo’n manier dat u zegt: ‘Wat een rotfeest, ze hebben hier niet eens passoa’. Dat is verwend en kinderachtig. Dan kent u een te groot belang toe aan iets wat helemaal niet zo belangrijk is. Het slagen van een feest hangt af van de mensen, hoe ze met elkaar omgaan, of ze er samen iets leuks van maken, en niet van de sortering aan drankjes.
Alcohol is in deze cultuur een voorwaarde voor een feestje. De mensen die vinden dat je geweldige feestjes kunt hebben zonder alcohol, zijn in de minderheid. Bier, wijn en frisdrank zijn de basisingrediënten voor een feestje. Het bruidspaar had ongetwijfeld z’n redenen voor het uitsluiten van breezers en andere populaire mix-drankjes. Wat die redenen precies zijn doet er niet toe. Financiën zouden heel goed wél een rol kunnen spelen. Die modedrankjes zijn nogal duur. Hoe dan ook, het bruidspaar heeft voldaan aan de verplichting om alcohol te schenken. Bier en wijn dekken de basisbehoefte op alcoholgebied. Iemand die alleen aan zijn of haar alcoholische gerief kan komen door middel van apfelcorn of schelvispekel, zou, als dit bij uitzondering niet voorhanden blijkt, eens kunnen overwegen een glaasje wijn te proberen, in plaats van te zitten simmen over het ontbreken van de favoriete versnapering.
Toch even een (heel late) reactie op dit bericht. De schrijver geeft zelf al aan waarom het bruidspaar restrictie heeft gesteld aan de soorten drank die geserveerd worden. Veel JONGE nichtjes en neefjes drinken graag mixdrankjes. In mijn familie zijn er bij een groot feest ook een hele reeks van deze jongeren aanwezig en bij het bezoeken van verschillende bruiloften eindigden die feesten waar wel een onbeperkt assortiment aan dranken verkrijgbaar was steevast in twee soorten ellende. Ten eerste hebben deze jongeren zichzelf vaak niet in de hand wat hun drankgedrag betreft en zit het bruidspaar halverwege de avond opgescheept met een bende luidruchtige jongeren die zelf hun eigen feestje aan de bar brouwen. Ten tweede krijgt het bruidspaar voor dit ‘privé’ feestje een rekening gepresenteerd waar je Ú tegen zegt want de begeerde mixdrankjes zijn vaak 2 tot 3x zo duur dan een colaatje… jongeren die gratis mogen drinken houden nu eenmaal geen enkele maat. Ik kan heel goed begrijpen waarom het bruidspaar dergelijke restricties heeft ingebouwd. Ik zou het precies zo doen… Sterker nog… als je bij de Koninging wordt ontvangen serveert zij precies hetzelfde beperkte assortiment…. Het is een feestelijke bijeenkomst… geen zuipfestijn in een kroeg!
Reactie op Mara en briefschrijver: ik ben ooit zelf op een bruiloft geweest waar alleen de geijkte dranken (bier wijn fris) geserveerd werden. Op eigen initiatief bestelde ik bij de bar een mixdrankje, en kreeg het nog ook. Hierna gingen andere jongelui ook mixdrankjes bestellen.
Achteraf hoorden wij van het bruidspaar dat ze na afloop van het feest flink hebben moeten bijbetalen “want iedereen ging ineens mixdrankjes bestellen”.
Het is al jaren geleden maar ik voel me hier nog steeds beschaamd over.