Beste Beatrijs,
Op mijn werk doe ik wekelijks mee aan een uurtje bedrijfssport onder begeleiding van een sportleraar. De man-vrouw verhouding in deze groep is niet echt evenwichtig: veel meer mannen dan vrouwen. Wij dames worden altijd apart in een groepje gezet (‘de meisjes’), omdat we volgens de sportleraar fysiek niet in staat zijn met de heren mee te doen en omdat er volgens hem ‘ellende komt’ van mannen en vrouwen die samen oefeningen doen. Beide uitgangspunten vind ik volstrekt belachelijk en uit de tijd. Bovendien kunnen wij, dames, onze grenzen zelf wel aangeven, dat hoeft de sportleraar niet voor ons te doen. Met humor heb ik al vaak geprobeerd dit duidelijk te maken, maar hij blijft ons apart behandelen. Af en toe word ik er zelfs van beschuldigd een ‘Opzij-lezeres’ te zijn, als ik er iets van durf te zeggen. Dat ben ik inderdaad (en ik schaam me daar niet voor), maar het is van zijn kant toch een onaardig bedoelde opmerking. Vandaar mijn vraag aan u: hoe kan ik het beste omgaan met deze sportdocent? Grapjes blijven maken, volstrekt negeren, stampij maken? Iets anders doen of zeggen?
Gediscrimineerd door sportleraar
Beste Gediscrimineerd,
Het lijkt me sterk dat het feministische blad Opzij gemengde sportbeoefening zou bepleiten. Dan zouden vrouwen op de Olympische Spelen nooit meer een medaille winnen. Mannen beschikken over meer fysieke kracht en lopen harder dan vrouwen. Dat is een ervaringsfeit. Tachtig procent van de mannen is door hun grotere lengte en lichaamsgewicht sterker dan tachtig procent van de vrouwen. Het ligt nogal voor de hand om allerlei takken van sport gescheiden te beoefenen en te onderwijzen, zeker de contactsporten. Alleen op veel scholen vindt gemengd gymnastiekonderwijs plaats. Uw sportleraar volgt gewoon de regels van zijn professie en dat lijkt me ook verreweg het verstandigste. Misschien vindt u het geen punt om samen met uw mannelijke collega’s lichamelijke oefeningen te doen, maar misschien sommige andere vrouwen wél. Voor hen is het prettig als de leraar de grenzen bewaakt – dan hoeven zij dat alvast niet zelf te doen en kunnen ze zich concentreren op de oefeningen. Hoe dan ook, de leraar volgt de algemeen geldende regels, dus het heeft geen zin daar tegen te protesteren.
Hij zet de dames apart voor oefeningen. Ik zie het probleem niet. U bent toch niet bezig met een wedstrijd ‘doe ik het even goed of misschien zelfs beter dan de heren’? Doen de heren soms leukere oefeningen? Dan kunt u zeggen dat u dat ook wilt doen. Vindt u dat het damesgroepje wordt afgescheept met een halfzachte training? Dan kunt u daar kritiek op hebben.
Maar die segregatie naar sekse zit nu eenmaal vast aan het bedrijven van sport. Als u op amateurniveau samen met de heren wil sporten, moet u aan niet-contact-sporten gaan doen: tennissen, schaatsen, fietsen, hardlopen, zwemmen of schaken. Of korfballen natuurlijk.
Met stijgende verbazing las ik de inzending van ‘gediscrimineerd door sportleraar’. Bestaan er werkelijk nog zulke mannen? Die vrouwen een aangepaste sportles geven en
betitelen als ‘de meisjes’ en dan als antwoord op de terechte kritiek een grapje over de Opzij maken? (die ze waarschijnlijk nog nooit hebben gelezen)
Mijn irritatie bereikte echter zijn hoogtepunt toen ik jouw antwoord las! Dat mannen over meer fysieke kracht (hangt trouwens helemaal van hun conditie af) beschikken, is bij bedrijfssport niet aan de orde. Je bepaalt zelf je grenzen. Het gaat om het gezamenlijk sporten met je collega’s.
Mag ik je er op wijzen Beatrijs, dat de provincie Groningen over een fitnessruimte beschikt voor hun personeel waar professionele sportleraren les geven aan gemengde groepen, en ‘de meisjes’ dezelfde lessen volgen als ‘de mannen’? Er zijn diverse mogelijkheden: step aerobics, body sculpting, indoor cycling etc.
In hoeverre deze ‘contactsporten’ relaties tussen mannelijke en vrouwelijke collega’s bevorderen, daarover zijn nog geen statistische gegevens bekend.
By the way: via de mail contact zoeken met een leuke collega is een stuk eenvoudiger!
Mijn advies aan ‘gediscriminineerd’ hoe om te gaan met deze sportleraar: dien een klacht in over hem bij je werkgever.
Haalt dit niets uit stop dan onmiddellijk met de bedrijfssport en zoek een sportschool waar vrouwen en mannen gelijkwaardig worden behandeld!
Uw antwoord aan “Gediscrimineerd door sportleraar” heeft me zeer verbaasd.
Mijn man en ik zijn al vele jaren lid geweest van verschillende sportclubs, die niet trainen voor een bepaalde sport, maar er op zijn gericht de algemene fitheid van de deelnemers te vergroten.
Sinds 1980 zijn we lid geweest van verschillende clubs in Zwolle, geen van hen had aparte uren of aparte gescheiden trainingen voor heren of dames.
Onze huidige club, Medisport, heeft mannelijke en vrouwelijke trainers, en een rooster waarop geen bepaalde uren voor dames of heren staan. Je kunt er individueel trainen en meedoen aan een groepstraining. Individuele training vindt plaats in een zaal waar heren en dames tegelijk trainen, door elkaar heen.
Bij een groepstraining zijn heren en dames ook gemengd, hetgeen nooit een punt van discussie is geweest, noch door de trainers, noch door de deelnemers.
Uw opmerking “Alleen op veel scholen vindt gemengd gymnastiekonderwijs plaats.” is m.i. geheel onjuist.
Bij de groepstrainingen kan je de oefeningen op eigen niveau doen, zware of lichtere gewichten nemen, vlug of langzaam de opgegeven oefeningen doen, veel of weinig herhalingen uitvoeren. Bij de oefeningen wordt geen lichamelijk contact tussen de deelnemers gevraagd. Heel af en toe wordt er in paren geoefend. Dan zoekt men een partner uit van zo mogelijk gelijke sterkte. Indien dit niet lukt, houdt men met elkaars fysieke toestand rekening. Geen enkel probleem.
Ook bij sporten die in groepsverband gedaan worden, (zaal)voetbal, volleybal, etc. lijkt me een gemengde groep in dit geval geen enkel probleem.
Uw vergelijking met de Olympische spelen is een vergelijking die hier niet ter zake is. Wedstrijdsporten is wat anders dan bedrijfssport.
Mijn antwoord zou zijn: Inventariseer de mening van de andere vrouwelijke deelnemers. Indien zij net zo denken als u, maak het punt gezamenlijk duidelijk aan de leraar.
Indien de andere vrouwelijke deelnemers het prettiger vinden apart van de heren te trainen, het zij zo. Is trainen op een ander uur dan wellicht een oplossing?
ik zou alleen wel aangeven dat ik als volwassen vrouw geen ‘meisje’ genoemd wil worden, ik vind dat persoonlijk een buitengewoon badinerende aanspreekwijze. Je noemt een volwassen man toch ook geen ‘jongetje’?