Beste Beatrijs,
Sinds de geboorte van mijn dochter passen mijn ouders één dag in de week op in ons huis. Het was hun initiatief, ze doen dit met veel liefde en aandacht en ik ben er blij mee. Het scheelt in de opvangkosten en opa en oma kunnen hun kleinkind vaak zien, zonder dat dit steeds in het weekend moet. ’s Avonds eten we samen en daarna gaan zij naar huis. Mijn man heeft moeite met het feit dat zijn schoonouders wekelijks het huis overnemen. Hij is zuinig op ons interieur, maar mijn ouders hebben daar minder oog voor. Gevolg: putjes in muren, onjuist gebruik van spullen die daardoor snel slijten of kapot gaan, deuren die open staan, verwarming erg hoog.
Ik vind hun slordigheid niet zo erg en vind het fijn dat ze zich thuis voelen bij ons, maar mijn man ergert zich. Ik vind het moeilijk om kritiek te leveren, omdat mijn ouders ons helpen. Bovendien gaat het om kleine dingen waarvan ze zich nauwelijks bewust zijn. Mijn man zou het liefst de opvangafspraak opzeggen, maar zij zullen daar pijnlijk door worden getroffen. Wat raadt u aan?
Loyaliteitsconflict
Beste Loyaliteitsconflict,
Dat uw man moeite heeft met de wekelijkse aanwezigheid van de grootouders in hun rol van kinderoppas is niet zo raar. Schoonouders staan altijd op grotere afstand dan eigen ouders. Veel werkende ouders met jonge kinderen hebben zo’n oppasregeling met grootouders. Dit heeft veel voordelen: een hechte band tussen grootouders en kleinkind, minder crèchekosten en veel aandacht voor het kleinkind.
Jonge kinderen brengen altijd grotere slijtage en een zekere mate van destructie met zich mee.
Praat er nog eens over met uw man. Wil hij dit allemaal opgeven om de huisraad pico bello te houden? Nu is uw kind nog klein, maar uw man kan erop rekenen, als uw kind groter wordt en er misschien nog een tweede komt, dat er nog meer kapot zal gaan in huis. Jonge kinderen brengen altijd grotere slijtage en een zekere mate van destructie met zich mee. Misschien kan dat vooruitzicht hem helpen om wat laconieker met de slordigheid van zijn schoonouders om te gaan. Uw man vindt dat de grootouders de thermostaat te hoog zetten. Ook dit lijkt geen halszaak. Oudere mensen hebben het eerder koud dan jongere. Ze mogen zich comfortabel voelen in uw huis. Het zou erg miezerig zijn om van hen te eisen dat ze zitten te koukleumen om u een paar tientjes op de energierekening te besparen. Dat weegt niet op tegen uw besparingen op een extra crèchedag.
Ik vermoed dat uw man niet zozeer een probleem heeft met wat uw ouders concreet verkeerd doen, maar dat hij het vervelend vindt om elke week zijn schoonouders tegen te komen en met hen te moeten eten. Bespreek dit gevoelspunt met uw man en erken dat dat lastig voor hem kan zijn. Vraag hem om zijn irritatie toch te verbijten, omdat de oppasafspraak u op dit moment te goed uitkomt om op te zeggen. De huidige constructie is tijdelijk. Als uw kind naar school gaat, moet de opvang weer anders geregeld worden en wie weet is dat een goed moment om het grootouderlijk oppassen af te bouwen.
De echtgenoot ergert zich aan zijn schoonouders en rationaliseert dat door op zogenaamde objectieve bezwaren te wijzen: putjes in de muur en een te hoge temperatuur in huis. Misschien is het een idee voor hem om op de betreffende dagen iets te gaan doen waardoor hij niet met hun aanwezigheid geconfronteerd wordt? Naar de sportschool, met vrienden afspreken enz.
Waarom gaat u niet op een “date night” met uw man eens in de maand, of om de andere week, als uw ouders toch oppassen? Het is beter voor uw huwelijk en uw man zal zich langzamerhand wat minder irriteren dat uw ouders er zijn. Heb wat plezier met uw tweetjes….
Beatrijs en de reagerende lezers doen aannames. Ik zou me ook gruwelijk ergeren aan mensen die putjes in mijn muur maken en onvoorzichtig met mijn spullen omgaan. Dat heeft m.i. niks te maken met irritaties jegens de schoonouders in persoon. Ik zeg: bespreekbaar maken!