Spring naar inhoud


Profielfoto-etiquette

Beste Beatrijs,

Omdat in coronatijd de sociale media een makkelijke manier zijn om met interessante kennissen en groepen in contact te blijven, besteed ik daar de laatste maanden meer tijd aan. Onder de mensen die ik volg bevinden zich milieu-, vluchteling- en mensenrechtenactivisten, christelijke voorgangers, schrijvers en kunstenaars en in het algemeen mensen met een uitgesproken mening. Op hun profielfoto staan zij bij voorkeur met een microfoon in hun hand op een podium met een groot (qua corona te groot) publiek. Verder is er ook een categorie die met kleinkind of kat poseert. En natuurlijk de vakantiekiekjes van minimaal zes jaar terug waarop het perfecte familieplaatje te zien is. Persoonlijk ervaar ik deze profielfoto’s als prostitutie. Wat is de etiquette om je op sociale media/ Facebook te presenteren?

Irritante profielfoto’s

Beste Irritante profielfoto’s,

Iedereen kan een profielfoto kiezen die naar zijn of haar inzicht het beste bij hem of haar past. Mensen hebben de vrijheid om iets anders te nemen dan de standaard pasfoto. Op een podium met microfoon, met kat of kleinkind, op de ski’s, met een jeugdfoto, met het voetbalteam, in een onesie, of een krijtstreeppak of met decolleté – het kan allemaal en er is ook geen bezwaar tegen. Met prostitutie heeft dat soort zelfexpressie niets te maken. Mensen kiezen een bepaald aspect van hun persoonlijkheid, waarmee ze verwachten eer in te leggen. Ik raad u aan om uw ergernis zo min mogelijk toe te laten. Het zijn onschuldige vormen van zelfpresentatie – veel te onbelangrijk om aanstoot aan te nemen.

Artikelen in Internet en e-mail.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Daniel schrijft

    Ik weet werkelijk niet wat ik lees, de briefschrijver kan niet serieus zijn. U volgt sprekers die u interessant vindt maar als ze dan een foto van zichzelf online zetten waarop ze een presentatie geven voor een groot publiek vergelijkt u dat met prostitutie. Ik dacht altijd dat prostitutie werd gedefinieerd als het beroepshalve bedrijven van ontucht. Betekent het dan dat wanneer u naar een lezing gaat u een prostituant bent? Het kan kloppen dat u moet betalen voor het bijwonen van een lezing maar ik hoop niet dat u er dan heengaat met de verwachting op een ‘happy end’. Hetzelfde geldt voor een foto met een kleinkind of het gezin, iemand moet wel heel erg verknipt zijn om daar prostitutie in te zien. Wellicht bedoelt u het niet letterlijk, en daar zal ik dan ook maar van uitgaan. Maar om mensen die zich inzetten voor zulke belangrijke en mooie dingen af te rekenen op hun profielfoto vind ik heel onnozel en hypocriet. Het volgen van mensen die goed doen is geen excuus om zelf een bekrompen persoon te mogen zijn. Ik zal nu Beatrijs haar advies tot me nemen en verder proberen geen aanstoot te nemen aan wat u geschreven heeft. Het is al triest genoeg dat over alle dingen in het leven u zich over profielfoto’s druk kunt maken.

  2. Wim Bakker schrijft

    Ik ben het dit keer niet helemaal eens met Beatrijs. Een profielfoto is een communicatiemiddel. Als iemand wat anders gebruikt dan een goed gelijkende foto, dan mist er communicatie. Voorbeeld: ik nam eens deel aan een opleiding. Na de eerste bijeenkomst werd er een whatsappgroep gemaakt. Ik dacht: “handig, dan kan ik meteen de namen uit mijn hoofd leren”. Niet dus. De 1 had zijn kind als profielfoto, de ander zijn hond en weer een ander een raceauto. Ik vond dat toen bijzonder vervelend.

  3. Marie schrijft

    Het fijne aan social media is dat als je je stoort aan (de profielfoto van) een ander, je deze persoon kunt ontvolgen, verwijderen… of gewoon zelf weggaan van social media. Een profielfoto zien als prostitutie is in elk geval en uitgesproken mening die ik niet deel.

  4. Wil schrijft

    Eerdere reacties hebben het al genoeg gezegd dus die opmerking over prostitutie laat ik graag voor de vraagsteller. Een ander dingetje is echter dat het blijkbaar erg moeilijk is om zaken waaraan je je ergert te negeren of uit je (digitale) leven te bannen. In plaats van gesprekgroepen of sociale media met “compromitterende ” profielfoto’s te blijven bezoeken zodat je je nogmaals kunt ergeren, is het ook mogelijk om deze sites niet meer te bezoeken. Soms kan het leven zo kinderlijk eenvoudig zijn…..

  5. Mariska schrijft

    Beste Wim Bakker; Het aanmaken van WhatsAppgroepen (met privé nummer) bij opleidingen en werkgevers is om te beginnen al een schending van de privacy omdat je daaraan onttrekken consequenties kan hebben maar je dus wel ongevraagd je telefoonnummer moet delen met de anderen uit die groep. Als het aan u ligt komt daar dus nog een herkenbare profielfoto bij ook. Dat riekt me meer naar gedwongen prostitutie.



Sommige HTML is toegestaan