Beste Beatrijs,
De dochter (35) van mijn man uit zijn eerste huwelijk heeft ons een tijdje geleden uitgenodigd voor tweede Kerstdag. Later hoorde ik van haar dat er minstens twintig gasten komen – haar man heeft een grote familie – en dat iedereen zelfbereide maaltijden meeneemt. Mijn man en ik hebben vaak grote gezelschappen (tien tot twintig gasten) te eten en dan kook ik een eenvoudige maar smakelijke maaltijd. De dochter van mijn man heeft daar kennelijk geen zin in. Ik vind het niet aardig om ons eerst uit te nodigen en dan later mee te delen dat we zelf moeten koken. Ik voel me in het nauw gedreven, want ik kan het mijn man niet aandoen om te zeggen dat we dan maar niet komen.
Weer de keuken in
Beste Weer de keuken in,
Er worden wel vaker etentjes georganiseerd met de afspraak dat gasten zelf schotels met eten meenemen. Maar het zogenaamde potluck-dinner dat bestaat uit gerechten die iedereen thuis heeft bereid, is meer iets voor een informeel feestje met vrienden onder elkaar, een picknick bijvoorbeeld of een buurtfeestje, waarbij iemand zijn huis en tuin openstelt. Voor Kerstmis is het minder passend, tenzij het een familiegebeuren is in het huis van grootouders, waarvoor volwassen kinderen gerechten meenemen om hun bejaarde ouders werk uit handen te nemen. Dat uw stiefdochter een beroep doet op haar familieleden/leeftijdgenoten kan nog wel, maar haar (schoon)ouders zou ze moeten vrijwaren. Een kwestie van eerbied voor de vorige generatie. Je gaat niet je eigen ouders (nu ja, vader plus tweede vrouw) vragen om van tevoren eten klaar te maken, als je hen thuis ontvangt.
Maar u hoeft niet meteen te roepen: ‘Dan blijven we maar thuis!’ Die reactie is al te aangebrand. Neem gewoon een kant-en-klare taart mee, die u in de supermarkt of bij de banketbakker hebt gekocht. Of een paar ons gerookte zalm en toastjes bij wijze van voorgerecht. Het hoeven geen hoeveelheden voor 20 man te zijn.
0 reacties
Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.