Beste Beatrijs,
Ik erger me er altijd vreselijk aan als mensen met z’n tweeën naast elkaar op een roltrap staan te kletsen, zodat de weg geblokkeerd wordt voor anderen die willen passeren. Als ik vraag of ik er langs mag, krijg ik vaak commentaar: ‘O, o wat hebben we weer een haast,’ of ‘Zitten ze soms achter je aan?’ Rechts houden op de roltrap lijkt me toch een vanzelfsprekende verkeersregel. Of bestaat die soms niet?
Te veel treinen gemist
Beste Te veel treinen,
Officieel bestaat er geen verplichting om rechts te houden voor voetgangers, zoals dat voor verkeer op wielen wel geldt. Dat neemt niet weg dat mensen intuïtief, als het druk is, vaak wel rechts gaan lopen op de stoep om botsingen met tegemoetkomende voetgangers te vermijden. Op de roltrap zou men zich ook aan dit principe moeten houden, in dit geval om het achteropkomende verkeer de ruimte te geven. Afdwingbaar is dit niet. Het zou helpen, als de Spoorwegen en andere voetgangersstroomcoördinatoren bordjes met een dergelijke strekking zouden plaatsen. Ook dat biedt geen garantie. Ter vermijding van de stress die het geeft om steeds maar weer ‘Sorry, mag ik even passeren?’ te zeggen, kunt u gaan hardlopen. Via de vaste trap. Uw gevoel van haast vindt zo een fysieke ontlading en traprennen is nog beter voor de conditie dan roltraplopen.
In het buitenland is het gebruikelijk om “links zu gehen und rechts zu stehen”. In Nederland moet je niet denken, dat je wat meer bent dan een ander en dat peperen je landgenoten je wel even in.
Een roltrap is niet bedoeld om op te lopen, ik vind het juist onbeleefd om dat wel te doen en daarbij mensen te hinderen die rustig staan te wachten tot ze boven (of beneden) zijn.
Is het niet in alle gevallen onbeleefd andere mensen te hinderen? Soms is het nodig te lopen op de roltrap om bijvoorbeeld een trein te kunnen halen – wel zo prettig om geen half uur te moeten wachten op de volgende.
Als mensen die willen staan, dat aan één zijde van de trap doen en mensen die willen lopen, daarvoor de andere kant gebruiken, worden geen van tweeën gehinderd.
Overigens wordt op station Amersfoort inderdaad geëxperimenteerd met rode en groene voetstappen – voor geroutineerde reizigers is dat al helemaal duidelijk en werkt het prima. Men hoeft elkaar daar niet meer te hinderen.
Roltrappen zijn ooit bedacht om juist wél op te lopen, om zodoende sneller meer mensen bovenaan (of anderaan) een trap te kunnen krijgen. De verontwaardiging van stilstaande mensen lijkt me dan ook ongepast en rechts staan het minste dat de ‘luie’ roltrapgebruikers kunnen doen.
Dit komt van wikipedia:
“De roltrap is ontworpen om in dezelfde tijd een groter aantal mensen van de ene naar de andere verdieping te brengen. Echter, wanneer de meeste mensen blijven staan, worden er juist minder mensen vervoerd dan met een vaste trap. Daarom wordt bijvoorbeeld in de Londense metro stilstaande passagiers verzocht om rechts gaan staan op de trede waardoor anderen hen links kunnen passeren (Stand on right, walk on left).”
Case closed.
Op de stations staat wel aangegeven met tekenfiguurtjes dat ”rechts staan en links lopen” betekent.