Beste Beatrijs,
Mijn baas organiseert een etentje in een restaurant voor alle medewerkers van de afdeling en heeft mij als relatief nieuwe medewerkster ook uitgenodigd. Ik heb hem toegezegd te zullen komen. Toen mijn vriend dit hoorde, wilde hij ook graag mee – op eigen kosten. Maar mijn baas wil niet dat de medewerkers hun partner meenemen, ook niet als ze zelf betalen, want voor hen is het niet bedoeld. Mijn gevoel zegt dat partners altijd mee moeten kunnen bij dit soort gelegenheden. Heb ik het bij het verkeerde eind? Kan ik ook thuisblijven, als ik geen zin heb om zonder mijn vriend te gaan?
Partner wil mee
Beste Partner wil mee,
Een etentje met collega’s, zoals uw baas dat organiseert, is een voortzetting van het werk door middel van gezelligheid. Het gaat dan om team-building, het versterken van collegiale banden, het verbeteren van de werksfeer en wie weet een informele bezinning op doelstellingen of targets. Een dergelijke bijeenkomst is in ieder geval geen zuiver sociale gelegenheid zoals een verjaardagsfeestje, en partners hebben er dan ook niets te zoeken.
U kunt maar beter wel meedoen met het afdelingsetentje. Uw vriend kan toch wel een avondje zonder u? Als u thuis blijft, zult u op uw werk buiten de groep vallen en uw baas zal vinden dat u te weinig betrokkenheid en inzet vertoont. Bovendien, wat is er tegen een avondje gratis gezelligheid met collega’s?
Ik begrijp dat je vriend je collega’s wil leren kennen, maar zulke etentjes zijn daar idd niet voor bedoeld en het is dan ook volstrekt normaal dat de partners niet welkom zijn. De meeste bedrijven organiseren jaarlijks of tweejaarlijks wel eens iets waarbij de partners expliciet welkom zijn zoals, inderdaad, sinterklaasfeestjes of familiedagen in geval van echt grote bedrijven. Indien jouw bedrijf dit niet doet, zal je vriend vast nog wel de gelegenheid krijgen om je naaste collegas te leren kennen.. op trouwfeestjes, bij kraambezoeken.. of je organiseert zelf eens een etentje. of dat laatste kan, hangt wel een beetje van de situatie af (is dat de gewoonte binnen het bedrijf, hoeveel écht naaste collegas heb je..).
Ik ken werkelijk niemand die hier een probleem van zou maken, laat staan zou overwegen thuis te blijven.
Of jij kan zelf geen avondje zonder je vriend, en dan wens ik jullie allebei veel sterkte. Uit de formulering van je brief (je zei in eerste instantie toe, je tekent met partner wil mee..) heb ik echter veeleer de indruk dat jouw vriend er meer een probleem van maakt dan jijzelf. Hopelijk raakt hij die houding heel snel kwijt, zowel voor je professionele als je privéleven, want elk meisje heeft af en toe nood aan een girls night out, of eens lekker bijkletsen met haar zus/moeder/beste vriendin (net zoals elke man af en toe nood heeft aan eens op stap gaan met de vrienden).
Ik hoop werkelijk dat dat etentje inmiddels achter de rug is, jij je mobieltje in je tas hebt laten zitten en er een gezellige avond van gemaakt hebt!
Nog even geduld: het is bijna kerst/nieuwjaar.
De meeste bedrijven geven rond deze periode een kerst-/nieuwjaarsborrel waar de partners waarschijnlijk wel mee mogen.
Het ene bedrijf is strenger dan het andere bedrijf, maar kunt u geen avondje zonder uw partner?
Dit soort avonden zónder partner zijn meestal gezelliger dan wanneer de partners wel aanwezig zijn, op die manier leert u uw collega’s op een andere manier kennen.