Spring naar inhoud


Onveilig logeren

Beste Beatrijs,

Mijn dochter van acht speelt graag met het buurmeisje van dezelfde leeftijd. Mijn dochter logeert graag bij vriendinnetjes die ook regelmatig hier logeren. De vader van het buurmeisje is alcoholist en is een regelmatige harddrugsgebruiker. Daarom willen we niet dat onze dochter daar slaapt, hoewel de buurvrouw erg aardig is. Wanneer we de vraag krijgen of er gelogeerd kan worden, houden we de boot af door te zeggen dat het niet uitkomt of dat ons kind te moe is. Deze smoesjes beginnen zowel bij de buren als onze dochter op te vallen. Er kan altijd overal gelogeerd worden, behalve bij de buren. Hoe zorg ik ervoor dat mijn dochter begrijpt dat logeren bij de buren er niet in zit zonder dat we kwaad spreken over de ouders van het buurmeisje? En hoe leg ik dit de buren uit?

Logeren bij de buren

Beste Logeren bij de buren,

Praat met de buurvrouw. U noemt haar een aardige vrouw, u staat kennelijk op redelijk goede voet met haar. Bespreek uw tegenzin om uw dochter bij haar dochter te laten logeren in het licht van het alcoholisme en drugsgebruik van de heer des huizes. Misschien is het zonneklaar dat er bij de buurman sprake is van verslavingsproblematiek op verschillende fronten – dan zal de buurvrouw begrip hebben voor uw logeerbezwaar. Maar misschien klopt het beeld van drankzucht en hard drugs niet en in dat geval kan de buurvrouw maar beter op de hoogte zijn hoe haar gezin te boek staat. Het is in ieder geval goed om dit punt met haar aan de orde te stellen.

Ongeacht de uitkomst van dit gesprek valt er veel voor te zeggen om het logeren van en bij het buurmeisje te minimaliseren. Er is geen reden voor. De meisjes kunnen naar believen met elkaar spelen, desnoods tot vlak voor bedtijd, en daarna in hun eigen huis slapen. Er zit geen meerwaarde aan het logeren. Integendeel: de kinderen liggen de halve nacht te keten en zijn de dag daarna niet te genieten. Wanneer u het logeren van en bij het buurmeisje afschaft, hoeft u ook niet meer aan uw dochter uit te leggen waarom ze niet bij de buren mag slapen. Dan gebeurt het gewoon helemaal niet meer.

Artikelen in Buren, Kinderopvoeding.

Gelabeld met , .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. charlotte bakker schrijft

    Heel goed advies, ik heb zelf geen kinderen maar ik zou het zelf ook niet doen als ik daarbij een onveilig gevoel zou hebben. Bovendien, logeren ontregelt veel.

  2. Maria schrijft

    Logeerpartijen zijn hoogtepunten in een kinderleven, meestal dan.
    Maar in dit geval is waakzaamheid geboden en de uitzondering op de regel.
    Met de buurvrouw praten is een erg slecht advies: veel te pijnlijk en opdringerig.
    Met je eigen kind praten en uitleggen, ligt veel meer voor de hand.

  3. Afke schrijft

    Je dochter uitleggen waarom,betekent vrijwel zeker dat die het er een keer uit flapt tegen de buurvrouw of tegen vriendinnetje waarom ze niet mag. Dat is ook erg pijnlijk en betrekt een kind in de discussie.

  4. Maria schrijft

    Het kind heeft gewoon recht op uitleg en dat ouders soms beslissingen nemen die niet stroken met de eigen denkwijze. Dat zij dat mogen, omdat ze de baas zijn en het beter weten!
    Veel kinderen kunnen uitstekend een geheim bewaren en met betrekking in een discussie heeft het ook niets te maken. Gezond verstand gaat boven aannames!

  5. Beatrijs Ritsema schrijft

    Het is absoluut een verkeerd idee om een achtjarig kind een (onbevestigd!) kwaadaardig verhaal over de alcohol- en drugsmisbruikende buurman te vertellen, en het kind vervolgens te bezweren om hier met niemand en zeker niet met het buurvriendinnetje over te praten. Je mag een kind niet opschepen met giftige geheimen.

  6. Maria schrijft

    Zo voegt u nieuwe of veronderstelde aspecten toe, die niet in de vraagstelling zitten.
    Dat geeft te denken! En verder kunt u naar hartenlust uw eigen mening plaatsen, omdat dit uw website is, een mogelijkheid die alle anderen niet hebben. Daardoor een ongelijke situatie, waarbij uw mening er ook slechts één is. Soms dik aangezet, zoals hierboven.
    Elementen van manipulatie.



Sommige HTML is toegestaan