Beste Beatrijs,
Ik heb een vriendin met een lieve hond. Die lieve hond begroet mij bij binnenkomst met hard blaffen en tegen mij opspringen. Ik vind dat heel vervelend. Volgens haar is hij blij mij te zien en moet ik hem op een bepaalde manier begroeten. Dan houdt dat gespring en geblaf wel op. Zij vindt eigenlijk dat ik de hond niet goed benader en legt zo de verantwoordelijkheid voor zijn gedrag bij mij. Dit bevalt mij niet. Het is haar hond die ongewenst gedrag vertoont en zij zou zich daar best voor kunnen verontschuldigen. Zij wil haar hond dat spring- en blafgedrag niet afleren want ‘dat hoor bij deze hond’. Maar het gevolg is dat zij mij elke keer als ik daar kom een schuldgevoel geeft, omdat ik volgens haar niet goed met haar hond omga. Dat voelt niet prettig. Ben ik overgevoelig op dat punt?
Opspringende hond
Beste Opspringende hond,
U bent zeker niet overgevoelig. Er zijn wel meer mensen die het vervelend vinden als honden tegen hen opspringen en het is niet hun taak om andermans honden zodanig te dresseren dat ze dit gedrag nalaten. Integendeel, dat is de taak van de hondenbezitter – van uw vriendin dus.
Het blaffen zal op het moment zelf lastig te dempen zijn, maar het opspringen tegen bezoekers kan uw vriendin tegengaan, al was het maar door de hond vast te houden, als u binnenkomt. Bespreek dit nogmaals met uw vriendin en dring erop aan dat zij haar hond fysiek ervan weerhoudt om tegen u op te springen. Uw bijdrage tijdens de begroeting kan dan zijn dat u de hond negeert. Er bestaan trouwens ook cursussen voor hond en eigenaar, waarin de hond dergelijk opspringgedrag kan worden afgeleerd.
Wat wij altijd doen is dwars door het geblaf en de nog dichte voordeur heen roepen dat we eraan komen, ook bij bekende hondenliefhebbers. Hond in andere ruimte, bezoek alle aandacht geven om te begroeten, hond erbij en blijdschap laten tonen of tot rust manen. Alles valt te leren, bij mens en dier.
zelfs ongewenst blaffen kan afgeleerd worden. alles kan een hond af- en aangeleerd worden (desnoods met een praktische cursus) mits de regels streng, duidelijk en consequent worden toegepast door de ‘baas’ van de roedel, in dit geval de vriendin.
Het leven is een stuk gemakkelijker met hond-en-baasduo’s die het commando Af! kennen en toepassen..
Blaffen is “normaal”, zeker bij blafhondjes, maar opspringen echt niet en dat moet je de hond zeker afleren.
Die vriendin moet maar eens naar “It’s me or the dog” kijken, met Victoria Stillwell, daar zijn het vrijwel altijd de baasjes die de hond gewoon verkeerd hebben afgericht.
Dat is wel erg drastisch ingekort… Ik gaf wat belangrijke tips en waag een nieuwe poging.
Een hond aaien en zo is de hond belonen, dus wie een opspringende hond aait en lief toespreekt, beloont hem voor het opspringen (en blaffen of grommen en al het andere wat je juist niet wil dat hij doet), zodat hij het voortaan extra goed gaat doen. De blaffende en springende hond negeren tot hij rustig is en dan pas aaien en toespreken, leert hem rustig te zijn als er geliefd bezoek komt.
Een wild kwispelende hond is vooral een opgewonden hond. Verkijk je daar niet op, want het kan tot nare vergissingen leiden. En honden glimlachen niet (al zie ik filmpjes waarin honden (en katten) gepest worden en de baas/bazin roept dat hij het leuk vindt: kijk hij glimlacht). Een hond die de tanden laat zien, geeft een waarschuwing. En gelijk nog een tip: Een hond heeft geen handen, dus hij pakt met de bek of harkt met die gemeen harde klauwen. Hij kan je hand pakken om je aandacht ergens voor te vragen. Kan je happen om te waarschuwen. Kan je bijten nadat waarschuwingen genegeerd zijn. En soms is bijten een reflex op een handeling die onvoorzien erg pijn deed of deed schrikken.
Ondanks de lockdowns en beperkingen en overige maatregelen, kan je gewoon op internet rondkijken naar goede opvoedingstips en opvoedingskanalen op Youtube. Er zullen inmiddels ook wel online-cursussen aangeboden worden. Het is wel duidelijk dat de vriendin op cursus moet en het zal handig zijn als briefschrijfter een paar keer meekijkt. Elke beginnerscursus is een opvoeding van zowel de honden als de bazen.