Beste Beatrijs,
Mijn collega belooft mij steeds dingen af te maken, maar hij doet het niet. Hij waarschuwt me niet eens dat het hem niet gaat lukken. Daar moet ik zelf steeds achteraan, zodra de deadline verstreken is. Inmiddels zijn we een paar maanden en vijf (schriftelijk bevestigde) beloftes verder en ik heb hem laten weten dat ik er genoeg van heb. Als hij niks voor mij doet, doe ik ook niks voor hem. Hij vindt dat niet terecht van mij en gaat gewoon door met vragen of ik dingen voor hem kan oplossen. Sta ik met mijn weigering in mijn recht of ga ik nu ook buiten mijn boekje? Hoe reageer ik beleefd maar adequaat op dit soort gedrag?
Collega levert niet
Beste Collega levert niet,
Typisch een probleem, waarvoor u bij de chef moet aankloppen. U en uw collega staan niet in hiërarchische verhouding tot elkaar. U kunt hem geen opdrachten geven. U en hij moeten samenwerken en als hij het af laat weten, zit u met de gebakken peren. Verschillende smeekbedes van uw kant hebben niet geleid tot verbetering van zijn inzet. Uw collega levert wanprestaties, waardoor hij u benadeelt en op den duur waarschijnlijk ook zichzelf.
Natuurlijk hoeft u geen dingen op te lossen voor uw collega, als hij zich niet houdt aan de afspraken met u. Zeg tegen hem dat u de samenwerkingsproblemen gaat bespreken met de chef, omdat u niet weet hoe het verder moet. Doe dat vervolgens ook. Misschien weet de chef een oplossing. Op z’n minst kan de chef in de rol van supervisor uw collega corrigeren in de gewenste richting onder dreiging van een slechte beoordeling, mogelijk uitmondend in ontslag. Zolang deze besprekingen lopen (kan een tijdje duren), raad ik u aan uw collega links te laten liggen en een eind te maken aan uw afhankelijkheid van hem. Dit kan door de taken helemaal zelf uit te voeren of door een andere collega te vragen of hij datgene kan doen waar de betreffende collega in faalt. In dat geval voorziet u zichzelf van een nieuw en hopelijk vruchtbaarder samenwerkingsverband.
Ik hoop dat ‘Collega levert niet’ in een gezond bedrijf werkt. Bij ons wordt niet-presterende medewerkers de hand boven het hoofd gehouden en wel-presterende medewerkers krijgen te horen dat ze niet moeten zeuren of anders hun heil maar ergens anders moeten zoeken.
Ik heb zo’n collega gehad. Alleen was ik officieel zijn manager. Dat maakte hem ook niks uit. Ik was een flink stuk jonger maar hij was nog in opleiding.
Ik kon ook redelijk goed voorspellen welk werk hij liet liggen, het waren altijd de vervelende klusjes. Maar die horen ook bij het werk.
Ik heb uiteindelijk met management gesproken en die konden genoeg druk opleggen. Dat duurde een lange tijd want het is moeilijk om vervangend personeel te vinden in mijn beroepsveld, dan is een incompetente werknemer nog steeds wenselijker dan helemaal geen werknemer.