Beste Beatrijs,
Een terugkerend pijnlijk punt voor mij in mijn relatie is dat mijn vriend met wie ik nu twee jaar samenwoon, mij zelden complimenteert. Andersom doe ik dat wel, gewoon omdat ik hem mooi, aantrekkelijk en nog veel meer vind en ik hem dat graag zeg. Maar hij is niet zo complimenteus. Ik zeg steeds tegen mezelf dat ik daarmee moet leren leven, maar toch zit het me dwars. Het lijkt alsof hij mij niet zo waardeert en mij niet specialer vindt dan andere vrouwen. Ik heb mijn twijfel wel eens ter sprake gebracht en dan reageert hij met: ‘Maar ik hou toch van je!’ Ben ik nou zo veeleisend en ondankbaar of is het niet raar dat ik hier onzeker van word?
Nooit een aardig woord
Beste Nooit een aardig woord,
Sommige mannen krijgen geen complimentjes over hun lippen, omdat ze deze beschouwen als ‘gladde praatjes’ – als een versiertruc. Ze vinden het vals klinken en ze redeneren: ‘Als ik jou niet de leukste en de liefste van de hele wereld vond, dan zat ik toch niet bij je op de bank?’ Als u alles bij elkaar genomen wel vertrouwen hebt in de relatie, dan moet u er inderdaad een beetje mee leren leven dat uw vriend verbaal niet zo sterk is op dit vlak. Veel mannen laten hun liefde trouwens op een andere manier blijken: door dingen te doen voor hun vrouw. Daar komt het bekende ‘bloemetje meenemen’ vandaan. Maar ook: vervelende klusjes opknappen, de stofzuiger reparen, zware dingen tillen of uitjes organiseren. Een man kan ook zijn liefde tonen door zorgzaam te zijn en zijn geliefde af en toe met iets leuks te verrassen.
Bespreek dit nog eens met uw vriend. Zeg tegen hem dat u het zo fijn zou vinden als hij onverwacht een bosje bloemen of een aardigheidje voor u mee zou nemen of kaartjes zou kopen voor een voorstelling of een restaurant bespreekt om u mee naar toe te nemen – dat soort dingen. Zeg erbij dat u echt wel gelooft dat hij van u houdt, maar dat u het desondanks leuk zou vinden als hij af en toe zijn liefde zou tonen met een attente actie. U denkt misschien dat u er niets aan hebt, wanneer u om spontaan gedrag moet vragen; als hij doet wat u vraagt, heeft hij het immers niet zelf verzonnen (en dan hoeft het al niet meer van u). Maar dat is niet zo. U vraagt in het algeméén iets meer inzet op het vlak van attentheid. Als uw vriend van u houdt, zal hij u graag een plezier doen en de boodschap in z’n oren knopen. Op een zelfgekozen moment neemt hij zowaar dat bosje bloemen voor u mee of hij organiseert een avondje uit, en dan bent u toch blij. En hij ook.
0 reacties
Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.