Spring naar inhoud


Meebetalen aan autoschade?

Beste Beatrijs,

Onlangs ging ik bij een vriendin in een andere stad op bezoek. Toen het ’s avonds hard regende, bood ze aan mij naar het station te rijden. In het donker raakte zij een muurtje, waardoor haar auto een flinke deuk opliep. Nu wil ze dat ik de helft van de schade betaal, omdat ze ‘voor mij reed’. Ik weigerde dat, omdat ik vind dat zij voor de auto verantwoordelijk is. Daarop reageerde ze boos. Ben ik medeverantwoordelijk in deze situatie?

Mea culpa?

Beste Mea culpa,

Nee, uw vriendin mag de schade aan haar auto niet op u als passagier verhalen. Het is heel simpel: als een auto schade oploopt door toedoen van de bestuurder is de bestuurder verantwoordelijk en niet eventuele passagiers. Dat uw vriendin u een lift gaf heeft er niets mee te maken. Dat zou een mooie boel worden. Stel dat uw vriendin u niet had weggebracht, maar u was komen ophalen en op weg naar het station een paaltje had geraakt. Als ‘voor iemand rijden’ ook maar enig gewicht in de schaal zou leggen, zou dat betekenen dat u ook moest meebetalen, terwijl u zich niet eens in die auto bevond. Noch virtuele, noch echte passagiers dragen verantwoordelijkheid voor autoschade als gevolg van een fout van de bestuurder.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Jo schrijft

    Wat een raar idee, meebetalen aan de schade. Ze is vast geen heel goede vriendin, dat ze zoiets ook maar durft voor te stellen.

  2. Paul deGraaf schrijft

    Ik vind het verzoek van de vriendin niet zo raar. Als je geen auto hebt, wentel je zo alle autokosten af op anderen. Eigenlijk niet je dan ook niet willen meerijden in andermans auto.

  3. Daniel schrijft

    Ik ben het niet eens met Paul. Bekeuringen en schade zijn geen normale autokosten die je op een ander gaat verhalen. Voor lange afstanden is er wat te zeggen over het delen van brandstofkosten, zeker wanneer het altijd dezelfde persoon is die moet rijden. In dit geval ging het over iemand die naar het station werd gebracht, in een stad, omdat het hard regende. Dat is een ritje van niet meer dan een paar kilometer. Als de bestuurder vervolgens kiest om onvoorzichtig te gaan rijden en daarmee regels te overtreden of schade te rijden dan is dat de schuld van de bestuurder, daar heeft de bijrijder niets mee van doen. Ik zou niet meebetalen en mijn vriendschap nog eens goed bekijken, erg brutaal van de vriendin om dit voor te stellen en dan ook nog boos te worden. Helemaal eens met wat Beatrijs en Jo hierover zeggen.

  4. Julian schrijft

    Het was een ander verhaal geweest als u achter het stuur had gezeten in de auto van uw vriendin. Maar zij bestuurde de auto zelf en is dan ook zelf schuldig aan het raken van het muurtje. Dat u op de bijrijdersstoel zat doet daar niks aan af.

    Met zo’n redenering zouden treinmachinisten, bus- en taxichauffeurs ook de schade op de inzittenden kunnen verhalen. Het is onredelijk om dat van je inzittenden te verlangen (zij hebben immers geen controle over de situatie).



Sommige HTML is toegestaan