Beste Beatrijs,
Mijn vriendin en ik gaan deze zomer trouwen en we willen het zo organiseren dat iedereen de hele dag kan meemaken. We zouden het vervelend vinden om mensen die ’s middags komen weg te sturen voor het eten en pas weer bij het avondfeest toe te laten. Ook willen we graag een low budget bruiloft, want we hebben niet veel geld. Ons idee is dat iedereen zelf een gerecht meeneemt. We maken vaker feesten mee waar iedereen iets te eten meebrengt en die zijn altijd heel geslaagd. Natuurlijk zullen wij zelf zorgen voor voldoende drankjes, brood en salade. We vragen ons af of dit zeer ongepast is voor een bruiloft en hoe we dit het beste kunnen aanpakken. Hebt u tips?
Eten meebrengen
Beste Eten meebrengen,
Jazeker heb ik een tip: doe het niet! Er zijn allerhande feestelijke bijeenkomsten denkbaar waarbij de verantwoordelijkheid voor het eten gespreid wordt over de aanwezigen, maar een huwelijksfeest hoort daar nu net niet bij. Je hebt sobere en regelrecht extravagante trouwerijen, maar gratis eten en drinken is het minimum waar gasten op rekenen. Het maakt een vreselijk armetierige, om niet te zeggen inhalige, indruk als een bruidspaar aan de gasten vraagt om hun eigen eten mee te brengen. Daarmee reduceer je een bruiloft tot een vrijblijvende picknick met vrienden, waar je zonder probleem bij weg kunt blijven als je om een of andere reden geen zin hebt in eten klaarmaken. Het verschil tussen een bruiloft en een picknick of een reünie is dat voor bruiloften cadeaus verplicht zijn. De traditie schrijft cadeaus voor en gasten voelen zich uitgemolken als ze naast de aanschaf van een cadeau ook nog eens voor hun eigen eten moeten zorgen.
Om dubbele belasting te vermijden, zou u natuurlijk de gasten kunnen duidelijk maken dat u geen cadeaus wil, en in plaats daarvan een bijdrage in natura, namelijk eten. Maar veel genodigden zullen toch een echt cadeautje willen geven, omdat ze een bak met kerriekip geen geschikt huwelijkscadeau vinden. Dus ook al zegt u nog zo nadrukkelijk dat u geen cadeaus maar eten wil, er zullen altijd gasten zijn die zowel eten als een cadeau meenemen, wat dan weer leidt tot een gevoel van tekortschieten bij de gasten die de instructies hebben gevolgd en alleen eten meebrachten. Zo van: hadden wij niet toch ook een echt cadeautje moeten geven? Dit soort gênante toestanden wordt vermeden, wanneer het bruidspaar gewoon, zoals het hoort, zorgt voor eten en drinken.
Dat hoeft helemaal niet zo duur te zijn. U gaat op zoek naar een simpele cateringservice die tegen een redelijke prijs voor iedereen een stevige maaltijdsoep, brood, salade, kaas en flink wat taart gaat verzorgen. Het hoeft geen exquis eten te zijn, als het maar lekker is en genoeg voor iedereen. Wie een bruiloftsfeest houdt, moet zijn gasten voorzien van spijs en drank, daar valt niet aan te ontkomen.
Beste Beatrijs,
Ik ga volledig met u akkoord. Zelf ben ik tot twee maal toe niet naar een (verjaardags)feestje geweest, net omdat ik het zo ongepast vond om zelf een deelname in de kosten te moeten doen.
Ik vind dat de uitnodiging een zekere vrijgevigheid in zich houdt en daar hoort bij dat je als gast een attentie meebrengt op maat van het gebeuren.
Bart
Ik vind het juist leuk om vrienden te vragen wat mee te nemen.
Iedereen komt meestal met zijn of haar eigen specialiteit.
Ik zie het probleem niet, tijdens zo’n feest is er ook veel meer interactie en blijft niet iedereen op één plek zitten. Er worden recepten uitgewisseld en complimenten. Wij hebben sowieso genoeg eten en drinken met het geven van een feest maar staan erom bekend dat meegebrachte lekkernijen meer dan welkom zijn.
Het verplichten zullen wij nooit doen maar iedereen weet inmiddels wel dat meenemen ook meedelen in het plezier is.
Vele etiquette komen op mij bitter en ongastvrij over. Over veel dingen valt te praten. Een bruiloft op die wijze lijkt me erg leuk. De voorpret dat iedereen er mee bezig is lijkt me juist verbinden.