Beste Beatrijs,
Mijn vriend en ik zijn net in een nieuw huis getrokken. We hebben inmiddels onze buurman ontmoet en hij vertelde dat hij regelmatig klusjes deed voor de vorige bewoner en ook voor andere buren. Nou hebben wij ook wel wat kleine klusjes liggen, waar we hulp bij kunnen gebruiken. Ik stelde voor dat we de buurman zouden vragen of hij tijd heeft en hoeveel dat zou moeten kosten. Mijn vriend denkt dat we hem zouden schofferen als we over geld beginnen. Wat vindt u hiervan?
Een vriendelijk aanbod
Beste Een vriendelijk aanbod,
U schoffeert de buurman zeker niet wanneer u over geld begint! Hij heeft terloops medegedeeld dat hij beschikbaar is als klusjesman. U kunt zijn diensten wel gebruiken. Als iemand klusjes in andermans huis wil doen, is dat doorgaans niet om een hobby uit te leven, maar om (wat extra) geld te verdienen. Mocht u op zijn aanbod willen ingaan, is het dan ook passend om te informeren naar zijn tarieven. Als hij een zuivere liefhebber is, kan hij altijd nog zeggen dat hij het voor z’n plezier en dus gratis doet, maar om te beginnen moet u als potentiële klant vragen tegen welk bedrag hij de werkzaamheden wil uitvoeren.
Het is sowieso verstandig om een vergoeding te geven voor zulke klusjes. Dat mag natuurlijk niet zoveel zijn dat het broodroof wordt voor de professionele klusser, maar als het gaat om kleine klusjes af en toe zullen die daar geen problemen mee hebben. Vaak slaan ze die hele kleine klusjes zelfs af omdat het niet rendabel is.
Bespreek de tarieven inderdaad vooraf, dan wet je zeker dat je de buurman niet schoffeert door te weinig te geven, maar ook niet in verlegenheid brengt door te veel te geven. Houd er wel rekening mee dat je spullen met een zwartwerker niet verzekerd zijn en dat je zelf dat risico neemt. Je betaalt veel minder, maar de persoon die klust heeft dus ook geen verzekering voor de werkzaamheden.
Graag wil ik even waarschuwen voor het inschakelen van buren als klusjesman / vrouw.
Los van het feit dat je maar moet afwachten hoe professioneel de klus wordt uitgevoerd, er blijft altijd nog het probleem van wettelijke aansprakelijkheid. Wat doe je als jouw vriendelijke buurman zichzelf elektrocuteert tijdens zijn klus? Of wat doe je als blijkt dat buurman tijdens zijn kluswerk per ongeluk grote schade aan jouw meubilair veroorzaakt? Of erger nog, wat als de handige buurman toch niet zo handig blijkt te zijn en prutswerk aflevert? Uiteindelijk is hij/zij wel wettelijk aansprakelijk voor het werk en de gevolgen van zijn/haar noeste arbeid..
Geheid dat de goede verstandhouding tussen alle buren er onder zal gaan lijden als er conflicten ontstaan. Bezint eer gij begint en vraag eerst even hoe andere buren zijn vaardigheden inschatten.