Spring naar inhoud


Irritante collectanten

Beste Beatrijs,

Wij wonen in een nieuwbouwwijk; gemiddeld zeker iedere 14 dagen komt er een collectant langs voor een goed doel. Natuurlijk altijd net op het moment dat ik mijn kind een schone luier geef, aan het voeden ben of als hij slaapt. Kortom altijd als het niet goed uitkomt. Nu zouden we graag op een beleefde manier duidelijk willen maken dat we aan de deur niet geven (en wel geld overmaken naar een aantal goede doelen). Hoe kunnen we dit doen?

Belaagd door irritante collectanten

Beste Belaagd,

U wilt geen geld geven aan huis-aan-huis-collectes en dat is uw goed recht. U zoekt uw goede doelen liever zelf uit en maakt dan een overschrijving met een bedrag waar u van tevoren over hebt nagedacht. Dat is een prima vorm van liefdadigheid, waar u niet van hoeft af te wijken omdat er toevallig iemand met een collectebus bij u aanbelt.

Het enige wat u tegen de collectant moet zeggen is: ‘Nee, dankuwel, ik heb geen belangstelling.’ U zegt dit op een vriendelijke, besliste toon, zonder blijk te geven van ergernis, en tegelijk maakt u aanstalten om de deur weer te sluiten. Als men nog blijft dralen of iets probeert tegen te werpen, herhaalt u gewoon dit zinnetje en voegt er eventueel aan toe: ‘Nog veel succes verder’ of ‘Nog een prettige dag’.

U zou aan de collectant duidelijk willen maken dat u heus wel aan andere goede doelen geeft, maar dat is nergens voor nodig. Collectanten weten van tevoren dat niet iedereen bij wie ze aanbellen, de portemonnee tevoorschijn haalt. Daar zijn ze op ingesteld. Het kan hun niets schelen of de weigeraar er andere prioriteiten op nahoudt. U hoeft zich geen zorgen te maken over wat de collectant van u als mens denkt. U bent hem/haar geen verantwoording schuldig. Het enige waartegen u verantwoording hoeft af te leggen over de vraag of u uw rijkdom wel genoeg deelt met minderbedeelden is uw eigen geweten.

Artikelen in Het publieke domein.

Gelabeld met , .


18 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. "Irritante collectante" schrijft

    Mijn haren rezen ten berge bij het lezen van de woorden “irritante collectanten”. De collectanten lopen niet voor zichzelf te collecteren! Vaak moeten ze met pijn en moeite tijd hiervoor vrij maken omdat er een beroep op hen wordt gedaan.
    Toch fijn dat ze het doen, is ’t niet? Dat er zeker iedere 14 dagen gemiddeld een collectant langs komt, zoals die mevrouw schrijft bestaat gewoon niet! Soms zijn er een paar collectes kort na elkaar, maanden weer lange tijd niets. En een nieuwbouwwijk heeft er al helemaal niets mee te maken!
    Als ik, als collectant een antwoord jou krijgen als “geen belangstelling”, zou ik echt niets terug zeggen, maar wel denken: ’t Is te hopen dat U deze stichting nooit nodig zult hebben (denk b. v. aan de Nierstichting). “Nee, dank U wel” is echt meer dan voldoende als antwoord.

  2. Frans H. schrijft

    Doorgaans lees ik uw rubriek met veel genoegen en instemming.
    Maar met uw beantwoording van de dame uit de nieuwbouwwijk, die zich belaagd voelt door irritante collectanten, ben ik het bepaald oneens.
    Hoezo, irritante collectanten? Mensen die bereid zijn belangeloos langs de deuren te gaan om te collecteren voor een goed doel verdienen ons respect.
    In plaats van de klaagster een aai over de bol te geven, was een stukje opvoeding m.i. meer op zijn plaats geweest. Laat er nu eens 10-15 keer per jaar een collectant aan de deur komen.
    Wanneer je toch gewend bent geld te geven aan goede doelen, dan geef je zo’n collectant één of twee Euro als waardering voor zijn of haar inzet. Je kunt bij de deur altijd een paar munten klaarleggen. In plaats van “nee, dankuwel, ik heb geen belangstelling” zeg je “alstublieft en nog veel succes verder”.
    Dit kost niet meer tijd en het geeft jou en de collectant een goed gevoel. Maar vooral lever je zo ook een bijdrag aan de kwaliteit van onze samenleving.

  3. johannes schrijft

    ja, of u zet een bakje met een paar euro’s erin bij de deur, en geeft de collectant geld! twee voordelen, nee drie: de collectant gaat snel en tevreden zijns weegs; u heeft u een goed mens betoond; de begunstigden van het goede doel zijn geholpen!

    tenzij u zelf in bittere armoe verkeert (zal wel niet aangezien u in een nieuwbouwwijk woont) is dit dan een situatie met alleen maar winnaars!

  4. Vermeer schrijft

    Wat een raar verhaal van die johannes hierboven, die toch nog weer eventjes een paar euro extra probeert los te peuteren door op onderbuikgevoelens te spelen en argumentatievallen gebruikt. Die mevrouw zegt dus, dat ze al geld geeft aan goede doelen en dat daar ook de grens ligt. Collectanten, nee bedankt. Eigenlijk zou daar een deursticker voor moeten zijn, net als tegen ongeadresseerd reclamedrukwerk bij de brievenbus.
    Wie zet er nou “een bakje met contant geld bij de deur”? Dat zullen de dieven wel leuk vinden, misschien valt er nog meer te halen!
    “u heeft zich een goed mens betoont”. Maar ze HEEFT al gegeven (ze heeft het immers overgmaakt), alleen niet via de collectant!!
    Als de collectant u eventueel ziet doch u doet niet open, nou en? Waat gaat die daar aan doen? Ik zou zeggen hang een briefje aan de deur bij de bel met een tekst waarin u (vriendelijk) aangeeft dat u aan collectanten niet cash geeft omdat u aan bepaalde goede doelen, die uw prioriteit hebben, al overgemaakt heeft.
    Dat heeft drie voordelen: hij/zij is snel weer weg, u heeft geen last van hem, en desondanks heeft u geld overgemaakt!

  5. Vincent schrijft

    Hiervoor zijn (inmiddels) zijn deurstickers verkrijgbaar, zie bv. http://www.nietaandedeur.nl.

  6. Suzanne schrijft

    Ik heb een paar stuivers op een uitstekend randje naast de voordeur liggen (onzichtbaar van buiten, meestal zo’n 30 cent). Speciaal voor collectes. Zo kost een kleinigheidje geven mij niet meer tijd dan de deur openen en de collectant afwimpelen.

    Wat een negatieve instelling overigens ten opzichte van collectanten, deze mensen doen een hoop moeite, onbezoldigd en in hun vrije tijd.

  7. johannes schrijft

    lachen, die verontwaardiging die mijn voorstel opriep. het idee alleen al om een paar eurootjes extra te geven, in plaats van de collectanten vakkundig af te wimpelen! hoe komt iemand erop!

    en vermeer, denkt u nou echt dat dieven worden verleid door een paar euro die achter de voordeur liggen? haal dan liever uw flatscreen uit het zicht.

    verder: de collectanten steken hun vrije tijd in een niet zo heel plezierige bezigheid, nl. het langs de deuren gaan, maar zij doen dit voor een goed doel. zoveel onbaatzuchtige inzet wordt in ieder geval door mij altijd beloond.

  8. kees schrijft

    het vervelende is dat er de laatste jaren op een ‘slimme’ manier wordt gecollecteerd….. iemand uit de buurt komt langs…. zodat veel van de buren geen NEE durven te zeggen ……
    erg vervelend… maar ja collecteren is big business en dus wordt er door de organisaties goed nagedacht hoe ze dat collecte geld binnen kunnen halen en dat gaat middels buren veel beter dan via een anonieme collectant !!!
    dus pas op…. durf rustig nee te zeggen…. laat u niet van de wijs brengen door uw buren-collectanten

  9. Ria Bos schrijft

    Als je echt niet kan de deur niet open doen. Ik collecteer zelf ook en als ik collecteer moet dat niet na 20 uur want dan doen ouderen vaak niet meer open. En onder etenstijd weten veel collectanten dat er dan iemand thuis is. Ik kan me voorstellen dat het te veel wordt want er wordt bijna wekelijks wel een een collecte ergens voor gehouden. Ik durf rustig nee te zeggen als het goede doel mij niet aanspreekt.

  10. marenthe schrijft

    Wat een onzin, Kees! Nooit aan gedacht dat het voor collectanten (die, wat Suzanne en Johannes al opmerkten, in hun vrije tijd en zonder vergoeding ervoor te ontvangen) ook wel prettig is om niet eerst het halve land af te hoeven reizen, maar gewoon in de eigen buurt te lopen? Dat heeft niks met sluwheid te maken, maar is puur uit praktische overwegingen!

    En daarbij: hoe erg is het nu om 50 cent ofzo te geven? En zelfs als ze eens in de twee weken komen, dan is dat op jaarbasis nog geen twintig euro…

  11. Yvonne schrijft

    Beste Kees,
    Dat is juist een handigheidje om collectanten te werven: je hoeft niet ver weg, maar je krijgt wat straten nabij je eigen huis toegewezen. Het vervelende deel (wachten, afgewimpeld worden) kunnen ze niet wegnemen, maar zo kost het je als collectant in ieder geval zo min mogelijk reistijd. En de kans dat je bij een huis waar eerder niet werd opengedaan teruggaat is ook weer groter.
    Je stelling dat collecteren big business is, klopt natuurlijk wel.

  12. Suzanne schrijft

    Ik denk niet dat er nog veel mensen willen collecteren als ze behalve hun vrije tijd opofferen en geschoffeerd worden, ook nog 50 euro brandstof moeten betalen…

  13. A. Beerens schrijft

    Als al eerder genoemd -” gemiddeld zeker iedere 14 dagen komt er een collectant langs voor een goed doel.- Dan zou ik toch maar even goed kijken of het wel goed zit en de politie weet altijd of er collectanten bezig zijn. In de nieuwbouw blijkt het nog al lucratief te zijn.
    ———–
    Een aantal keer per jaar komt de collectant bij mij langs, ik heb voor de duidelijkheid een a4 blaadje hangen met -“Collectes, nee bedankt”- . Toch bellen ze weer aan, meestal komen ze er pas te laat achter wat er op de deur staat. Sticker, A4 met duidelijke text en nog gaat het door. Ik doe zelf al aan goede doelen maar dit is een inbreuk op mijn privacy en dat is irritant.

  14. Els schrijft

    Ik ga voor het eerst collecteren en dat is ook best een beetje eng. Ik loop in mijn eigen buurt, precies omdat dat praktisch is. Ik kan pas na kwart over zes gaan collecteren en om zeven uur begint het alweer te schemeren! Ik heb dus geen tijd te verliezen. Het is een maar een vraag en nee bedankt lijkt mij inderdaad gewoon het best.
    Als je nooit iets wil geven, gebruik dan de sticker die hierboven vermeld wordt. Dan wordt er ook niet aangebeld.

  15. Jeroen schrijft

    Collectanten die langskomen en dit vrijwillig doen krijgen van mij altijd iets. Tegenwoordig komen betaalde krachten langs met een tablet die je proberen over te halen een machtiging af te geven voor een maandelijkse bijdrage. Het valt mij op de methode en het verhaal altijd precies hetzelfde is…ik ga u niet vragen lid te worden…etc. De bedragen waaruit je mag “kiezen” zijn ook hetzelfde. Er zit zeer waarschijnlijk een commerciële instelling achter die fondsen werft en hiervoor betaald krijgt. Aan deze praktijken doe ik niet mee….

  16. Afke schrijft

    Ik collecteer(de) ook. Al een jaar of 10, en nee, dat doe je niet omdat je niets anders leuks te doen hebt maar omdat je achter het doel staat. Helaas hebben wij geen röntgenogen en kunnen niet zien waar u mee bezig bent. Tussen 5 en 1/2 8 zijn nu eenmaal de uren dat de meeste mensen thuis zijn. En als u niet wil geven … ik hoef geen uitleg. Liever niet zelfs, dan kan ik des te sneller naar de volgende. Mensen die op een vriendelijke manier duidelijk maken geen geld te willen geven, prima, hun keuze. Een sticker bij de deur, ook prima (dan wel graag goed zichtbaar bij de bel). Zelfs mensen voor het raam me vriendelijk hun hoofd schudden, prima. Mensen die Oost-Indisch doof op de bank blijven zitten, respectloos. en personen die hun ongenoegen of frustratie over de organisatie kwijt willen, ik ben niet de aangewezen persoon.
    Op zich zou er inderdaad elke week een collectant langs kunnen komen; elke week van het jaar is toegewezen aan een organisatie.

  17. Rene schrijft

    Ik collecteer al 18 jaar voor de Alzheimer Stichting. Bij het aanbellen ga ik altijd een meter achteruit staan enigszins scheef gedraaid naar de voordeur wat inderdaad minder intimiderend overkomt. Ik antwoord altijd bij het open van de deur met maar 1 zin : Goedenavond, heeft u nog iet over voor de Alzheimer Stichting? In al die 18 jaar is er ooit 1 iemand geweest die vroeg naar mijn legitimatie. Voor de rest nooit. Als je zoals ik al 18 jaar in dezelfde 6 straten komt heb je ook een bepaald vertrouwen, men weet dat je ieder jaar langskomt. Het aantal mensen dat niet geeft is maar een handjevol is mij altijd opgevallen, en er wordt wel ruimhartig gegeven in soms forse bedragen. Ik blijf er mee doorgaan want mijn ervaringen als collectant zijn positief.

  18. Yolanda schrijft

    Ik collecteer ook wel eens. Een vervelend karwei, maar ik doe het voor een goed doel (Jantje Beton). Ik speld mijn legitimatie zichtbaar op. Bij veel huizen is er een sticker dat men niet meedoet met collectes, dan is het meteen duidelijk, prima. Ik heb wel eens per ongeluk aangebeld omdat ik de sticker te laat zag. Toen heb ik mij verontschuldigd. Het vervelendst zijn de mensen die je goede doel gaan bekritiseren. Maar gelukkig wordt er meestal aardig gereageerd. Veel mensen hebben wat kleingeld in de hal liggen, dat is voor zowel de gever als collectant makkelijk.



Sommige HTML is toegestaan