Beste Beatrijs,
Hoewel heel Nederland zich momenteel druk maakt over de asociale SUV’s, ergeren mijn vrouw en ik ons de laatste tijd vooral aan een privé-vervoermiddel van minder patserig allooi: de zogenaamde Canta. Dit invalidenwagentje mag vanwege zijn geringe breedte ook op het fietspad, op het trottoir en in het winkelcentrum rijden. In onze woonplaats Amsterdam valt ons op dat het rij- en parkeergedrag van de Canta-bestuurders steeds meer op dat van de SUV-rijders gaat lijken. Wij werden onlangs op het fietspad luid toeterend van achteren benaderd door een Canta-bestuurder die klaarblijkelijk vond dat wij voor hem aan de kant moesten. De ingang van de Hema werd deze week geblokkeerd omdat er een Canta pal voor de deur stond, onder het afdak (het regende). Een rode Canta in onze fietsrijke buurt heeft al weken bezit genomen van de gehele fietsenstalling, door precies tussen twee fietsenrekken in te gaan staan. De Canta-rijders hoeven niet over een rijbewijs te beschikken, dat verklaart wellicht hun geringe verkeersinzicht. Toch is er in veel situaties mijns inziens ook sprake van gewone hufterigheid. Hier scheiden zich de wegen van mijn vrouw en mij. Zij stelt dat een Canta-bestuurder al genoeg zorgen heeft en dat we maar een oogje moeten toeknijpen als er zo’n karretje in de weg staat. Ik vind het juist een teken van integratie en acceptatie als je de Canta-bezitter aanspreekt op zijn hinderlijke gedrag. Of stel ik me te hard op?
Last van Canta’s
Beste Last van,
Ik zal het u sterker vertellen. Allerlei mensen, recht van lijf en leden, hebben zo’n (opgevoerde) Canta aangeschaft, omdat ze daarmee zonder rijbewijs de hele stad door kunnen scheuren (inclusief fiets- en voetpaden) en omdat ze die overal voor de deur op de stoep kunnen parkeren. Dat neemt niet weg dat ook invalide Cantabestuurders prima in staat zijn tot asociaal gedrag, wanneer dat hen toevallig beter uitkomt. Zoals bekend leidt het hebben van een lichamelijke beperking niet tot hoger normbesef. Uw vrouw vergoeilijkt dit gedrag omdat ‘de Cantarijder het al moeilijk genoeg heeft met het bestaan’. Dit is in strijd met de wens van gehandicapten zelf om niet te worden gediscrimineerd. Dat betekent: niet achterstellen, maar ook niet voortrekken. In hun invalidenvoertuig zijn ze verkeersdeelnemer als ieder ander, dus moeten ze zich net als iedereen aan de verkeers- en fatsoensregels houden. Iemand van de weg toeteren hoort daar niet bij en hinderlijk parkeren ook niet.
De overtreder erop aanspreken is weer een ander verhaal. Fout-parkeerders zitten per definitie niet in hun voertuig. De wegsleepdienst bellen is een mogelijkheid, maar daar moet je maar net voor gemotiveerd zijn. Winkelende voorbijgangers zullen er eerder morrend omheen lopen dan actie ondernemen. Als u een terechtwijzing overweegt, bij een Canta-buurman in de straat bijvoorbeeld, doe het dan zo vriendelijk en beleefd mogelijk. De meeste mensen raken buiten zichzelf van woede, als een buitenstaander meent hen te moeten corrigeren. Ook hierin vormen gehandicapten geen uitzondering. Het voordeel van gehandicapten aanspreken boven andere normovertreders is wel dat je van hen meestal geen fysiek geweld te duchten hebt. Kijk goed uit of er niet toch zo’n bonk van een meter in het vierkant met een omgekeerde honkbalpet en tatoeages in het autootje schuilgaat. In dat geval heel hard wegrennen.
Ik heb mij heel erg gestoord aan de laatste twee zinnen van uw advies aan ‘Last van Canta’s’ . ‘Kijk goed uit of er niet toch zo’n bonk van een meter in het vierkant met een omgekeerde honkbalpet en tatoeages in het autootje schuilgaat. In dat geval heel hard wegrennen.’
Hoezo? Kan een bonk van een meter in het vierkant niet invalide zijn? En is een bonk van een meter in het vierkant per sé agressief? Nee, natuurlijk niet. Maar dat impliceert u wel. U moedigt lezers aan om op basis van stereotypische verschijningen een conclusie te trekken over het gedrag wat de persoon in kwestie zal vertonen. Dat is toch niet hoe het eigenlijk hoort?
Ik vind het weer zo jammer dat alles en iedereen over één kam wordt geschoren: “Irritante Canta’s”…
Ik snap best dat u zich ergert over asociale mensen maar u moet niet zo raar doen.
Mijn moeder rijdt een Canta en ik bestuur het ding wanneer ze een langere rit moet maken ook af en toe.
Er ontstaan regelmatig ronduit gevaarlijke situaties en die worden veroorzaakt door mensen die -zodra ze een Canta zien- denken: “Oh God, daar heb je zo’n Irritante Canta”. Dan schieten ze plotseling nog nét voor je langs. Ja, óf ze redden het nét niet en dan zitten ze bijna in je zijkant, of ik in die van hun.
Wij wonen niet in Amsterdam (toevallig), wij rijden én parkeren niet op trottoirs, zetten hem niet onder fietsenstallingen, laten ‘gewone’ auto’s erlangs zodra dat mogelijk is… enz enz.
Wanneer u een “Stopwoord” of “Begrip” gaat lanceren, namelijk dat van: “Irritante Canta’s” dan helpt u mee om mensen al agressief te maken Bij Het Zien Van Een Canta!
Wij hebben al genoeg aan onzinnige agressie: Mijn moeders Canta is al meerdere keren vernield, bekrast én op zijn kant gegooid. Maar gaat u vooral door met het Haat-Zaaien tegen één model autootje en ‘hun duivelse bestuurders’.
Patrick
Van gehandicapten kun je geen fysiek geweld verwachten?.
Wellicht wilt u een ontmoeting met mijn electrische rolstoel? :-)
als je in amsterdam woont, (zoals ook ikzelf) dan is er van alles teveel of te weinig. teveel mensen, teveel auto’s, te weinig plek, te weinig woningen, enzovoort. natuurlijk zijn er irritante cantabestuurders, maar er zijn ook irritante fietsers (hoe vaak ik al niet voor rotte vis ben uitgemaakt op het fietspad!), irritante automobilisten, irritante bromfietsbestuurders enz. tegenwoordig wordt er weer geklaagd over overlast door snorfietsen met yuppen erop. tja, het hoort allemaal bij de grote stad.