Beste Beatrijs,
Mijn vriend en ik gaan samenwonen en we willen graag een kindje. Maar ik ben redelijk van de oude stempel en wil eerst trouwen. Mijn vriend wil dit ook wel, alleen is het probleem dat hij nog is getrouwd – met een buitenlandse. De scheiding gaat erg lang duren en ook erg veel geld kosten. Daar willen we niet op wachten. Ik zoek nu een manier om elkaar alsnog een jawoord te geven. Het gaat ons erom dat we elkaar officieel verklaren dat we voor elkaar gaan. Ook wil ik een naamswijziging via de gemeente aanvragen. Wat zijn hier de mogelijkheden voor?
Informeel trouwen
Beste Informeel trouwen,
U kunt niet trouwen, zolang uw vriend nog niet gescheiden is, dat mag duidelijk zijn. Als u toch iets plechtigs wilt doen om uw relatie te bezegelen en het samenwonen luister bij te zetten, kan dat alleen informeel. Dus zonder instanties erbij. Dat betekent dat u het zelf mag verzinnen. U vraagt een vriend(in) of een familielid om de rol van ambtenaar te spelen aan wie u het jawoord geeft. Ik geef maar een voorbeeld. Of u verzint wat rituelen en symbolen. Iets met roze ballonnen of witte duiven doet het altijd goed. Alles wat u bedenkt kunt u doen, omdat het toch niet officieel is. Uw zelfverzonnen trouwplechtigheid heeft natuurlijk geen enkele rechtsgeldigheid.
Ik raad u af om naamsverandering aan te vragen. Dat kan op zichzelf wel, maar het is een langdurige, dure procedure. Het geld wat u kwijt zult zijn aan een naamswijziging kunt u beter aan de scheiding van uw man besteden. Als hij eenmaal gescheiden is, kunt u gratis en voor niks een naamswijziging krijgen door met hem te trouwen.
Dit soort situaties is gecompliceerd. Ik zit in dezelfde situatie en achteraf gezien had ik moeten wachten met samenwonen en zwanger raken voordat de scheiding officieel is uitgesproken. Het scheidingsproces bracht veel stress en frustraties met zich mee en als je dan al samenleeft is het moeilijk om afstand te nemen. Mijn advies is: wacht liever nog een periode en laat hem de scheiding volledig afhandelen.
Trouwen geeft geen mogelijkheid tot naamswijziging maar het recht tot het kiezen voor hoe u door officiele instanties aangeschreven wenst te worden. Dit heet naamgebruik.
Er zijn 4 mogelijkheden:
De eigen geslachtsnaam verliest u niet door te trouwen. Op uw paspoort bijvoorbeeld wordt altijd de eigen geslachtsnaam vermeld, ook als u getrouwd bent. Hierbij kan dan wel vermeld worden : e/v (echtgenote van) ………….