Op de begrafenis van de oud-directeur en oprichter van ons bedrijf waren veel werknemers van vroeger en nu aanwezig. Mij viel op dat diverse collega’s elkaar condoleerden. Is dit gebruikelijk?
Net zo min als je op een verjaardag het hele gezelschap moet feliciteren, moet je op een begrafenis alle aanwezigen condoleren. Correct is om de nabestaanden (weduwe, kinderen) van de oud-directeur te condoleren en niet elkaar als (ex)collega’s.
Natuurlijk hangt dit af van waar iemand vandaan komt. In sommige families is het vanzelfsprekend om op een verjaardag, bij binnenkomst, iederéén persoonlijk te feliciteren. In andere families wordt dit als overbodig gezien.
Maar dan hangt altijd alles af van waar iemand vandaan komt. In sommige families eten ze soep met een vork, maar dat neemt niet weg dat de etiquette gewoon is dat men soep met een lepel eet.
Niet dus.
Iedereen condoleren is totaal overbodig.
Net zoals iedereen feliciteren, overigens. Mensen durven niet te stoppen met feliciteren nadat ze de jarige (of wat dan ook) hebben gehad en gaan dan de hele kring (ja, altijd een kring, gezellig Hollands) langs.
Niet doen. Beperk je tot de nabestaanden. Is het meest logisch!
Etiquette is ook gewoon afhankelijk van waar je vandaan komt. Er bestaat geen enkele, wereldwijd geaccepteerde etiquette. Tegenwoordig komen zo veel verschillende culturen met elkaar in aanraking, er je zelfs niet meer van een landelijk geaccepteerde etiquette kan spreken.
Aangezien het hier over Moderne Manieren gaat, is het relevant om ook rekening te houden met de omgeving.
Want, wat nog belangrijker is dan blindelings je eigen etiquetteregels volgen, is om je aan te passen aan je omgeving. Als je naar Japan zou gaan, zou het een belediging voor je gastheer/vrouw zijn om je bord leeg te eten. Als je in Nederland bij een Japans stel op bezoek zou gaan, zou deze regel nog steeds gelden, ook al is het in strijd met de algemene Nederlandse etiquette.