Spring naar inhoud


Ieder voor zich betalen

Beste Beatrijs,

Ik (vrouw, 48 jaar) ben benieuwd naar hoe tegenwoordig met de rekening wordt omgegaan. Is het normaal dat een man je uitnodigt voor een etentje en dan verwacht dat de rekening wordt gedeeld? Of dat je samen naar de bioscoop gaat en allebei je eigen kaartje koopt? Ben ik nog van de oude stempel wanneer ik het irritant vind om steeds demonstratief de kosten te delen? De charme van het uitje gaat er voor mij op die manier af. Niet vanwege de kosten, maar omdat ik het gebaar mis. Liever trakteer ik op mijn beurt een keer.

Ieder voor zich

Beste Ieder voor zich,

Als u wordt uitgenodigd voor een etentje, dan betaalt degene die uitnodigt. Dat is een andere situatie dan met een vriend afspreken om samen ergens een hapje te eten. In dat laatste geval wordt de rekening gedeeld. Hetzelfde wanneer u afspreekt met een vriend(in) om samen naar de bioscoop/ theater/ concert of wat dan ook te gaan. De grondregel is dat wanneer iemand een ander expliciet uitnodigt (bijvoorbeeld om iets te vieren of omdat diegene zin heeft om de ander te trakteren) de uitnodiger betaalt. Maar bij een wederzijdse afspraak wordt de rekening gedeeld.

U kunt met uw vrienden ook de werkwijze hanteren dat u om de beurt de rekening van restaurant, film enzovoort betaalt, als u regelmatig dit soort uitjes maakt. Het nadeel van dit systeem is dat mensen vaak vergeten wie er de vorige keer heeft betaald en dat opeenvolgende uitjes nogal verschillend in prijs kunnen uitpakken. Het is belangrijk om de kosten in grote lijnen gelijk te verdelen, omdat anders de een bij de ander in de schuld komt te staan.

De sekse van betrokkenen heeft niets te maken met het betalen van de rekeningen voor vertier. De conventie ‘een heer betaalt voor een dame’ (vertoon van financiële spierballen oftewel imponeergedrag) is alleen van toepassing in speciale omstandigheden van romantische hofmakerij en dat is een fase die zich dezer dagen doorgaans niet over een heel lange periode uitstrekt.

Artikelen in Horeca, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Sim schrijft

    Ik ben in de 50 en heb nog nooit iemand voor mij laten betalen voordat ik er een duidelijk gedefinieerde relatie mee had (met wederkerigheid). Dat zou u ook moeten doen, al was het maar dat mocht het een vervelende zeur zijn (die heb ik weleens meegemaakt) dat u dan gewoon kunt zeggen “Ik heb nog wat dingen die ik vanavond thuis moet doen. Dag!”
    Ook zijn er soms mannen die vinden dat ze ergens ‘recht’ op hebben als ze hebben betaald. Die ontzeg je op die manier hun ‘recht’.
    Het hoeft niet demonstratief te zijn, het kan heel natuurlijk. Oefen het anders met een vriendin ofzo voordat u uitgaat.



Sommige HTML is toegestaan