Beste Beatrijs,
Pas geleden ontving ik een uitnodiging voor een bruiloft van twee collega’s. Een leuke gebeurtenis zou je denken, maar deze collega’s zijn hun relatie begonnen, terwijl een van de twee nog getrouwd was (met kinderen). Vóór de scheiding was de relatie al meer dan een jaar bekend in ons bedrijf. Dit gaf veel geroddel en onrust, maar het werd door de directie afgewimpeld als een privézaak. Ik en vele collega’s met mij voelen er niets voor om een vrolijk feest bij te wonen ter gelegenheid van een relatie die ontstaan is uit overspel. Bij eerdere huwelijken was het de gewoonte om met het hele team aanwezig te zijn en een gezamenlijk cadeau te organiseren. Kan ik op een nette manier onder de bruiloft uitkomen?
Overspel op het werk
Beste Overspel op het werk,
Het is niet raadzaam om als groep verstek te laten gaan bij de bruiloft van die twee collega’s. Als iedereen thuisblijft uit protest tegen dit uit overspel voortgekomen huwelijk, dan wordt er een nare, vijandige sfeer op het werk gecreëerd. Het collectief zou daarmee een moreel oordeel uitspreken over die twee, en dat gaat te ver. Mensen zijn vrij om een levenspartner te kiezen, ook al moeten ze soms daarvoor eerst scheiden van een ander.
Op het werk heeft men bezwaar tegen een huwelijk dat gebaseerd is op overspel. Maar de collega’s zijn daar op een toevallige manier van op de hoogte. Als een van de twee betrokkenen buiten het werk een relatie met een getrouwd persoon had gekregen, waarna de hele geschiedenis zich op dezelfde manier had afgewikkeld, hadden de collega’s niet geweten hoe het zat en was iedereen opgewekt naar de bruiloft gegaan.
Ga niet met uw collega’s samenzweren om met z’n allen dit huwelijk te boycotten. Ook al heeft de schuinsmarcheerderij in het verleden voor onrust gezorgd, het overspel is witgewassen door een scheiding en een nieuw huwelijk. De relatie is daarmee officieel gemaakt – een voldongen feit dat geaccepteerd moet worden. Iedereen kan voor zichzelf uitmaken of hij/zij naar het feest toegaat of niet. Als u er persoonlijk niets voor voelt, omdat u een en ander moreel onverteerbaar blijft vinden, dan kunt u beleefd afzeggen onder het mom van andere verplichtingen op die dag. Maar doe niet mee aan het creëren van een antistemming tegen het voorgenomen huwelijk.
Afgewimpeld door de directie als een privézaak, noemt de inzender de kwestie. De directie heeft gelijk, zoiets IS ook een privézaak. Waarde inzender, hebben U en uw collega’s op het werk echt zoveel tijd om u allen zo intensief bezig te houden met andermans liefdesperikelen? Ben ik blij dat ik niet in zo’n moralistisch kwebbelig kippenhok werk en ik ben niet eens overspelig.