Beste Beatrijs,
Binnenkort geven wij een feestelijk diner voor ons 25-jarig huwelijk. Ik heb diverse keren meegemaakt dat gasten tijdens een feest over de smartphone van anderen gebogen zitten om foto’s en filmpjes van (klein)kinderen, vakanties enzovoort te bekijken. Ik weet dat het bij mij als gastvrouw de nodige irritaties zal opleveren, wanneer de telefoons te voorschijn komen. Ik wil niet onaardig zijn, maar wat is de beste manier om aan gasten te vragen om hun smartphone niet, of zo weinig mogelijk te gebruiken? Of moet ik mijn ergernis verbijten?
Telefoontjes weg!
Beste Telefoontjes weg,
Voeg een PS’je toe aan uw schriftelijke uitnodiging: ‘Ter wille van de hier-en-nusfeer willen we jullie vriendelijk verzoeken om zoveel mogelijk af te zien van smartphonegebruik tijdens ons feest. Bij voorbaat dank voor de medewerking.’
Wellicht is iets ludieks, zoals een mand op tafel om de smartphones in te doen (al dan niet met geestige tekst op de mand), een even duidelijke benadering. Iets fysieks als een mand voor er wordt aangeschoven geeft duidelijk aan dat het ernst is. Een serieuze zaak met humor brengen valt vaak in goede aarde en wordt dus opgevolgd.
Daarnaast is dit een stuk minder ‘zwaar’ dan al op de uitnodiging vermelden dat de smartphone niet welkom is.
Ik zou er juist geen humor tegenaan gooien. Je trekt er veel aandacht mee en dan wordt het een “dingetje.” De mensen die het verbod niet zien zitten gaan er dan lacherig (pesterig) over doen: “haha, o ja, gut, nou zit ik toch te app’en …” Voor de mededeling als door Beatrijs voorgesteld zal veel begrip zijn. En het geeft de gasten een middel er elkaar op aan te spreken.
Ik ben benieuwd! Ik heb op mijn werk meegemaakt dat ongeveer 40 mensen bij een show uitgezet werden omdat ze, ondanks héél veel nadrukkelijke waarschuwingen voor aanvang, hun telefoon niet in hun zak konden houden. Weg kaartje van 100 euro!
Uw gasten onderhouden elkaar met gesprekken over kleinkinderen en vakanties. Is het nu echt zo erg als daar foto’s en filmpjes bij aan bod komen? Isolerend smartphone gebruik is een ergernis waard, maar zoals omschreven lijkt me daar helemaal geen sprake van in dit voorbeeld.