Beste Beatrijs,
Wanneer ik afgelopen week rustig op de bank zit, word ik (niet voor de eerste keer) bestookt door een vriend die mij via Whatsapp allerlei ‘bewijzen’ stuurt vóór Trump en tegen Biden: in elkaar geflanste filmpjes met termen als ‘mainstream media’ enzovoort. Zelf ben ik het totaal niet eens met dit soort lariekoek, maar als ik niet snel reageer met tegenbewijs of goede argumenten, bewijst dat voor hem alleen maar zijn gelijk. Is niet reageren dan de oplossing? Nee, want ook dat bewijst zijn gelijk maar weer. Hoe moet ik hierop reageren?
Wat te doen met onzin
Beste Wat te doen met onzin,
Negeren (niet op reageren) is de beste reactie op meningen van complotdenkers. Geen enkel tegenargument zal de complotdenker kunnen overtuigen. Elke inspanning in die richting is vergeefse moeite. Als u hapt in het u toegeworpen aas, komt u in een heilloze discussie terecht die u toch niet kunt winnen. Gooi dat soort berichtjes ongelezen in de prullenbak. Als uw vriend informeert waarom u niet reageert, kunt u zeggen dat u het een oninteressante kwestie vindt, waar u geen tijd aan wil besteden. Probeer in geval van face to face contact van gespreksonderwerp te veranderen. Vraag hem bijvoorbeeld wat hij gisteren gegeten heeft en of hij nog een leuke menusuggestie voor u heeft.
Wat hebben ‘bewijzen vóór Trump en tegen Biden’ in hemelsnaam te maken met complotdenken? Wat is er zo bijzonder aan de term ‘mainstream media’? De stelling dat ‘geen enkel tegenargument een complotdenker zal overtuigen’ is uiterst simplistisch en vooral erg dom.
Ik denk wel dat negeren in de meeste gevallen de meest gemakkelijke manier is van reageren om er voor te zorgen dat een tragische discussie worst vermeden. Mocht u tijd hebben, dan kan ik u aanraden een keer goed te praten met de desbetreffende vriend, het liefst in persoon, om erachter te komen wat zijn denkbeelden en overtuigingen zijn. Probeer dan hoofdzakelijk te luisteren en door middel van gerichte vragen te doorgronden wat er speelt. Een keer inhoudelijk het gesprek aangaan laat zien dat u open staat voor het gesprek, interesse toont in uw vriend en zal bovendien zorgen dat iemand met een, voor velen afwijkende mening, zich enigszins gehoord voelt. Als u in de toekomst geen filmpjes of aanverwante links van u vriend wenst te ontvangen, kunt u dit na een inhoudelijk gesprek gewoon duidelijk aangeven.
Eens met Beatrijs, in discussie gaan is zinloos. Hier wil ik aan toevoegen dat het niet uitmaakt dat uw vriend vindt dat hij ‘gelijk’ heeft, en u dus volgens hem ongelijk heeft. Hier is namelijk geen enkele consequentie aan verbonden. Dus als hij vindt dat hij gelijk heeft en hij wordt daar blij van, waarom hem dat misgunnen.
Zelf heb ik een zwager die me dit soort berichtjes stuurt. Ik kan hier ook niets mee, dus ik heb de discussie gelijk de kop ingedrukt door te zeggen dat ik nu eenmaal tot de onverlichte domme massa (sheeple zo hij wil) behoor en dat dit ook niet gaat veranderen. Ik heb gezegd dat als hij wil communiceren met simpele mensen als ik, hij me beter gewoon kattenfilmpjes kan sturen. En zo geschiedde, we wisselen af en toe wat verstrooiende filmpjes uit en dat is het.
Inderdaad negeren en in gezelschap het gesprek steeds ombuigen als het die kant opgaat.
Een van mijn buren hoort ook bij deze club en een tijdje geleden een half uur over gesproken,
de gekste redenaties en nu is het definitief klaar en zijn we nog steeds goede buren.
Spijtig is het wel, dat mensen het gezever op Facebook wél aannemen en niet meer eigen en andermans intelligentie inzetten. Het zijn vaak luie mensen, is mij opgevallen,