Beste Beatrijs,
Bestaat er een protocol voor het indelen van publieke toiletten (in het bijzonder in de horeca)? En zo ja, hoe ziet dat eruit? Ik meen mij te herinneren dat het protocol voorschrijft dat het herentoilet vóór het damestoilet gelokaliseerd moet worden in verband met het passeren ervan door de heren, maar ik kan hier niets over terugvinden.
Planner van toiletruimtes
Beste Planner,
Er is mij niets bekend van protocollen omtrent de locatie van dames- en herentoiletten in de horeca. Ze bevinden zich meestal naast elkaar of tegenover elkaar, in ieder geval bij elkaar in de buurt. De fysieke volgorde van deze twee ruimtes lijkt me niet een heel belangrijke dimensie. Zouden we structurele maatregelen moeten treffen om te voorkomen dat een heer bij het eventueel passeren van het damestoilet zich ineens niet kan bedwingen en daar naar binnen stormt? Zo ongeciviliseerd zijn we toch niet?
Wat wel aandacht verdient, is de hoeveelheid wc’s. Allang is bekend dat dames vaker van het toilet gebruikmaken en daar ook per bezoek meer tijd aan kwijt zijn dan heren. Dit ervaringsfeit wordt nergens weerspiegeld in de beschikbaarheid van het aantal wc’s. In de horeca hanteert men strikte gelijkheid. Bouwt men twee dames-wc’s? Dan ook twee heren-wc’s. De dames staan dus altijd in de rij te wachten tot ze aan de beurt zijn, en als de nood erg hoog is, neemt er weleens eentje haar toevlucht tot de ‘Heren’, waar geen kip te bekennen is. Als u iets moet ontwerpen of inrichten, maak dan de verhouding dames- ten opzichte van heren-wc’s twee staat tot een. Dat is pas een vernieuwing waar dames op zitten te wachten.
In Amerika in casu Philadelphia is zulks zelfs bij de wet geregeld via de zgn Potty-act. 2x dames en 1 x heer. Om over de disabled maar te zwijgen, ook die zijn ruim aanwezig, want verplicht.
Wat lopen wij weer achter …