Beste Beatrijs,
Jongeren kennen geen enkele nuance meer in begroetingen. Ik herinner me nog: toen ik vijftien was, werd ik in een winkel voor het eerst aangesproken met ‘meneer’. Ik voelde me groeien! Nu is het, zelfs hier in de provincie, alleen maar ‘hallo’. Toen ik nog in Amsterdam woonde, heb ik er wel eens wat van gezegd. Ik probeerde het uit te leggen aan een verkoper/ster of lokettist(e), maar mijn opmerking stuitte op onbegrip of liep zelfs uit op ruzie. Gewoon ‘Dag meneer’ of desnoods ‘Meneer!?’ zeggen vindt men kennelijk truttig of onderdanig. Maar naar mijn gevoel zeg je ‘hallo’ alleen tegen goede bekenden of als je in een jolige bui bent. Standaard tegen iedere klant ‘hallo’ zeggen vind ik ronduit onbeschoft. ‘Ik ben je maatje niet,’ denk ik dan. Moet ik me maar bij de ontstane situatie neerleggen of is er een manier om de jonge mens zonder kans op ruzie duidelijk te maken, dat men graag anders aangesproken wenst te worden?
Hallo-hater (63 jaar)
Beste Hallo-hater,
Beter dan ‘Hallo’ is ‘Goedemorgen’ of ‘Goedemiddag’ of ‘Wat kan ik voor u doen?’ Daar heeft u zeker gelijk in. Winkelpersoneel of lokettisten die een of andere training hebben gevolgd, zijn hiervan op de hoogte. Ik vermoed bijvoorbeeld dat het personeel dat bij McDonalds werkt, nooit ‘Hallo’ tegen de klanten zegt, behalve misschien tegen tieners. McDonalds staat erom bekend dat het zijn personeel traint op dit soort elementaire beleefdheid, naast natuurlijk een snelle service. Voor u heeft het weinig zin om individuele verkopers of mensen-achter-balies hierop te corrigeren. De meesten zullen u glazig aankijken en bij zichzelf denken: ‘Waar heeft die vent het over? Wat is er mis met hallo?’ Zij bedoelen het ook niet onbeleefd – voor hen is het gewoon normaal en vriendelijk om ‘hallo’ en ‘doei’ te zeggen, net zoals ze gedachteloos de hele wereld tutoyeren. U kunt uw zendingswerk beter op een structurele manier aanpakken en de chef erop aanspreken. Hem of haar kunt u uitleggen dat het voor veel klanten, zeker als ze niet meer piepjong zijn, prettiger is om met enige formaliteit tegemoet getreden te worden door het personeel. Een goede chef zal zich deze kritiek aantrekken en er een mini-cursus ‘omgang met klanten’ tegenaan gooien voor z’n personeel.
Hallo als begroeting! Ik ben Française en heb hier in Nederland moeten leren “onbeleefd” te zijn: De melkman moest ik met “jij” en “jou” aanspreken (terwijl ik hem helemaal niet kende), maar hij moest wel “u” tegen mij zeggen! Tegen de schoonmaakster ook weer “jij” (zij is toch geen familie van mij?).
Kennissen op straat begroet ik met “goedemorgen” of “goedendag”. De tegenbegroeting is dan “hoi” of “hallo”. Daar kan ik niets aan veranderen. Maar als ik in winkels met “hallo” word begroet, zeg ik: “O sorry, u was aan het telefoneren?” -“Nee mevrouw, ik bedoelde goedendag.” -“Ah zo… goedendag mevrouw!” Het helpt! In die winkels kennen zij mij nu en begroeten mij echt beleefd. Met humor is veel te bereiken!
Een poosje geleden klaagde iemand in uw rubriek over het “ge-hallo” door winkelpersoneel. Ik herkende dit en stoorde mij er ook aan.
Het artikeltje heb ik uitgeknipt. Vervolgens heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik ermee naar de cheffin van mijn supermarkt gestapt. Zij las het en er volgde een heel prettig gesprek. Ze waardeerde het dat ik hiermee gekomen was, want men is er alles aan gelegen dat de klant tevreden is. Bovendien vond ze het een prachtig onderwerp om met het personeel te bespreken tijdens het wekelijkse overleg. Ik kan u zeggen: nadien ben ik (en andere 50-plussers) niet meer met “Hallo” begroet! Het geeft een fijn gevoel dat je dit op zo’n eenvoudige manier kunt oplossen.
Ook ik vind dat vreselijk.
Spreekt iemand mij achter de kassa met Hallo aan,zeg ik steevast en iets overdreven Goedemorgen! terug.
Ook met geld teruggeven zeggen ze vaak asjeblief! Dus ik weer Dank U!
Soms zegt mijn blik ook al genoeg trouwens,ik heb niet met ze geknikkerd ;-)
tjemig,
wat een gezeur om niks.
hallo is hallo.
beleefd genoeg wat mij betreft.
zelf ben ik ook de zogenaamde ”jongere”
het woord alleen al zegt zeker meer dan genoeg.
JONGERE
ondergeschikte.
en dan is het volgens anderen meteen;
heb je soms geen respect voor ouderen.
nou jawel, heel erg zelfs,
maar soms vraag ik me af of de ouderen van tegenwoordig
jongeren respecteren.
normaal gesproken spreek ik onbekende en/of oudere mensen automatisch aan met meneer/mevrouw.
maar bij de kassa gewoon hallo, hoi of goedendag;
tja, dat moet gewoon kunnen vind ik..
Michelle (14 jaar)
En Michelle. Je post is nu meer dan 10 jaar oud. Hoe denk je nu over wat je schreef?
Respecteer je wat meer de ouderen?
Word je zelf gerespecteerd door de jongeren?