Over enkele maanden ga ik trouwen. Mijn aanstaande en ik zouden deze bijzondere dag het liefst in volwassen kring willen vieren, dat wil zeggen, zonder kinderen. We vrezen dat zij op ons feestje ’s middags (zonder apart kinderprogramma) wel eens erg nadrukkelijk aanwezig kunnen zijn. We weten alleen niet hoe we de genodigden duidelijk kunnen maken dat zij oppas voor hun kroost moeten regelen. Is het gepast om hierover iets op de uitnodiging te vermelden? En zo niet, hoe kunnen we dan onze wensen kenbaar maken zonder gevoelens al te zeer te kwetsen?
Selectief bruidje
Beste Selectieve Bruid,
Traditioneel zijn huwelijksfeesten voor alle generaties. Dat komt doordat er niet aan familie valt te ontkomen. Onder de verplichte familieleden zijn er altijd enkelen die zich, zoals het bruidspaar al vreesde, gaan misdragen op het feest. Een tante die teut wordt, een oom die de serveersters in de billen knijpt, een neef die zich aanstelt op de dansvloer. Tegelijk is dat nu juist de charme van een huwelijksfeest. Het is anders dan de zoveelste swingende verjaardag met gelijkgestemde vrienden en collega’s. Een huwelijksfeest brengt allerlei zeer uiteenlopende mensen bij elkaar. Dus ook kinderen, die in opgeprikte jurkjes of in heertjes-vermomming elkaar achterna zitten of een beetje lopen te klieren.
Eén manier om hiermee om te gaan als bruidspaar is om u er helemaal niets van aan te trekken. U gaat geen kinderprogramma verzorgen en dat is uw goed recht. Een bruiloft is niet bedoeld als kinderentertainment. De kinderen die er desondanks rondlopen zijn niet uw verantwoordelijkheid. Het zullen hun eigen ouders zijn die er last van hebben. De andere gasten zullen welwillend hun schouders ophalen, als een kleuter loopt te drenzen. Men denkt dan hoogstens: stom van die ouders dat ze dat kind hebben meegenomen; ik ben blij dat de mijne thuis zitten met een pizza en de oppas.
Omwille van de traditie van een open ontvangst raad ik u af om expliciete beperkingen op de uitnodiging te vermelden. Dus geen opmerkingen in de trant van ‘Kinderen niet welkom’ of ‘Strikt voor volwassenen’. Wel kunt u een eventueel enthousiasme bij de genodigden om met het hele gezin op te komen dagen, temperen door de uitnodiging een formeel tintje te geven. U adresseert de brieven aan ‘De heer en/of mevrouw Initaal Achternaam’, gebruikt de u-vorm en u vermeldt een kledingcode: tenue de ville, partydress, of zoiets. Dit weerhoudt mensen ervan om de driejarige Patrick in pitbull-smoking mee te nemen. Zet ook RSVP op de uitnodiging. Mensen die ondanks de tekens die wijzen op het tegendeel nog steeds overwegen om hun kinderen mee te nemen, kunt u in zo’n RSVP-telefoontje makkelijk van hun voornemens afpraten: “Natuurlijk is Sofietje welkom, al ben ik bang dat ze zich vreselijk zal vervelen, want er komen geen andere kinderen, er is geen tuin om in te spelen, er is geen televisie, er is geen video en geen speelgoed, en op het menu staat inktvis met schorseneren in rode wijnsaus. Ook moet ze ongeveer een uur lang stil zijn bij de speeches, de sketches en de liedjes. Maar het lijkt me enig als ze komt.”
0 reacties
Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.