Spring naar inhoud


Fraude op twee fronten

Beste Beatrijs,

Een vriendin van mij heeft een UWV-uitkering, iets van 600 euro per maand. Mij verbaast het dat ze deze uitkering nog steeds ontvangt, omdat ze helemaal geen klachten meer heeft. Dat is wat ze zelf ook zegt. Maar het UWV zou haar niet meer herkeuren. Zelf zegt ze dat ze niet zonder de uitkering kan, omdat de alimentatie van haar ex te weinig is. Dat ze wel in staat is om te werken blijkt uit het feit dat ze drie dagen per week werkt. Deze inkomsten geeft ze niet op aan de belasting (het bedrijf blijkbaar ook niet) omdat ze dan bang is haar uitkering kwijt te raken.

Natuurlijk gun ik haar haar inkomsten. Het is fijn dat ze na haar scheiding haar royale levensstijl kan voortzetten. Waar het bij mij schuurt is dat ze aan de ene kant mogelijk onterecht gebruikt maakt van een uitkering en aan de andere kant geen premies betaalt. Dat ondermijnt het solidariteitssysteem. Wat te doen? Met haar in gesprek gaan hierover heb ik al gedaan. Ze reageert dan verbolgen. Moeten de instanties niet beter hun werk doen? Waar bemoei ik me eigenlijk mee? Ik overweeg om een en ander bij het UWV anoniem te melden, maar ook daar voel ik me niet senang bij.

Frauderende vriendin

Beste Frauderende vriendin,

U gunt uw vriendin haar inkomsten níet, want u overweegt een anonieme klacht te deponeren bij het UWV. Dat gaat nogal ver, moet ik zeggen: een vriendin aangeven wegens mogelijk illegale zelfverrijking. Als u daartoe overgaat, betoont u zich iemand die de principes van de verzorgingsstaat belangrijker vindt dan vriendschap. U denkt toch niet dat u de vriendschap kunt voortzetten, nadat u uw vriendin verklikt hebt? Kunt u met haar meeleven, wanneer ze haar nood klaagt over een anonieme aangifte? Of geeft u dan eerlijk toe dat u die zaak aan het rollen hebt gebracht? Wie weet blijft ze met die uitkering wel binnen de letter van de wet.

U kunt ook bedenken dat de levenswijze van uw vriendin niet erg solide zal zijn. Ze werkt bij een bedrijf dat zijn werknemers buiten de belastingen houdt? Dat moet wel een heel louche bedrijf zijn! Als u toch per se iets of iemand wil aangeven, kunt u beter dit bedrijf dat z’n werknemers zwart uitbetaalt aanmelden bij de instanties. Zo slaat u meerdere vliegen in een klap, waaronder uw vriendin. U kunt natuurlijk ook afzien van enige bemoeienis en afwachten tot betrokkenen vanzelf tegen de lamp lopen. Om belastingfraude op te sporen hebben we de FIOD. De burger is niet verplicht om de rol van klokkenluider te spelen. Als u vindt dat uw eigen moraliteit wordt aangetast door de praktijken van uw vriendin door de vingers te zien, kunt u tegen haar zeggen: ‘Zolang jij de maatschappij oplicht, wil ik liever niet bevriend met je zijn.’

Artikelen in Vrienden en kennissen, Werk.

Gelabeld met , .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Theo Haffmans schrijft

    Een misser in uw overigens zeer gewaardeerde serie levenswijsheden. Waarom zo de vloer aangeveegd met de morele bezwaren van briefschrijfster? Fraude met gemeenschapsgeld is toch verwerpelijk gedrag. Het dilemma met de vriendschap is te begrijpen, maar enig begrip voor de gewetensnood van briefschrijfster had u niet misstaan.

  2. neeltje schrijft

    Zo zie je maar weer….. Vriendschap is een illusie…….

  3. Studente schrijft

    Wat een wonderlijk antwoord. De zin ‘de maatschappij, dat ben jij’ komt bij me op. Als je weet dat iemand fraudeerd dan vind ik het een prima zaak om dat aan te geven. De briefschrijfster gunt haar vriendin het geld wel, maar keurt alleen de manier waarop die vriendin eraan komt af, en dat is prima.

  4. Daphne schrijft

    Voor het grote deel ben ik het met Beatrijs eens. Een vriendin die in vertrouwen iets aan een andere vriendin vertelt, daarvan vind ik is het schenden van dit vertrouwen erger dan het frauderen.

    Ik zet echter een heel groot vraagteken bij het “frauderen”. Ik vraag me af of die vriendin met uitkering, alimentatie en 3 dagen werk niet iets meer dan bijstandsniveau heeft.
    890 (WWB) + huurtoeslag + zorgtoeslag= om en nabij de 1200 euro. Zij is vrij lang ziek geweest, dit leid ik af uit het feit dat ze niet herkeurd wordt. Zij heeft net een scheiding achter de rug en moet vanuit deze positie een nieuw leven opbouwen. Teruggaan van een luxe levenspositie naar bijstandsniveau is niet iets wat iedereen zomaar in één keer kan. Tegenwoordig is er een nieuwe groep armen aan het ontstaan. Dat zijn de tweeverdieners met een eigen huis die uit elkaar gaan. Het huis kan niet worden verkocht (dus de hypotheek blijft doorlopen) en voor de uittrekkende partner moet ook huisvestingskosten worden betaald. Er wordt niets geschreven over of er kinderen in het spel zijn of om welke ziekte het gaat. Misschien is ze nu klachten vrij en legt zij nu een financiële basis voor als de klachten terugkomen. Of hangt het klachtenvrij zijn af van het medicijngebruik waarvoor dit jaar een eigen risico geldt van 350 euro. Immers zij betaalt wel al jarenlang het eigen risico. De laatste jaren zijn vele ziektekosten niet meer aftrekbaar van de belastingen.

    In plaats van haar aan te geven bij het UWV kan de schrijfster beter bij een vakbond of patiëntenorganisatie nagaan wat de rechten zijn waarop haar vriendin aanspraak kan maken en welke plichten daanaan verbonden zijn.

    Voor alle duidelijkheid frauderen is iets waar ik het absoluut niet mee eens ben. Maar soms moet je stappen zetten om uit de problemen te blijven. En het zijn nog altijd peulenschilletjes bij de 57 miljard euro die via brievenbus-bv’s de belasting ontduiken.

  5. CH schrijft

    Wat een opgewonden reacties van sommigen? Beatrijs doet niets af aan morele bezwaren an sich ten opzichte van fraude. Fraude valt niet goed te praten. Beatrijs geeft alleen – en volkomen terecht – aan dat de rol van vriendin en die van verklikker niet samengaan.

  6. Louisa schrijft

    Fijn hoor om te horen dat er nog steeds zulke mensen bestaan en waarschijnlijk nog tientallen duizenden met deze vriendin!!!!
    Mijn vriend stond op de steiger met 7 zwaar gekneusde ribben zich een slag in de rondte te werken. Als ZZP-er kun je jezelf daarvoor verzekeren maar dat is niet te betalen.
    Dat hij doorwerkte had nog geen eens met het geld te maken maar PUUR met zijn instelling je blijft niet “zomaar” thuis.
    En ja… óók toen hij nog voor een baas werkte was hij op een enkele ziekte dag na altijd aan het werk.
    Het is te schandalig voor woorden, in dit land wordt je gestraft als je hard werk.
    Ja ons gezin heeft het goed, we wonen leuk maar… daar hebben we samen keihard voor gewerkt.Ik word zó boos als ik weer eens hoor of zie dat mensen het maar gewoon vinden om op een andermans zak te teren want ja óók dit komt weer uit de zak van hard werkende burgers!!!
    Mijn advies aangeven!!!



Sommige HTML is toegestaan