Beste Beatrijs,
Via mijn huwelijk ben ik verbonden met Spanje. Meer dan 25 jaar gaan mijn vrouw en ik meerdere malen per jaar naar het zuiden om haar broers en zussen en hun kroost te ontmoeten. Moderne tijden zijn ook in Spanje ingetreden, trouwen vindt minder plaats dan vroeger, maar gebeurt nog wel. Dit voorjaar trouwt een neef. Uiteraard gaan we graag naar de trouwerij. Op de uitnodiging is aangegeven dat het bruidspaar graag als cadeau geld wil ontvangen. Navraag leert dat een bedrag van € 200 per persoon normaal wordt gevonden. Als we komen, zijn we met zes volwassenen (wij plus drie kinderen en een partner van het oudste kind), wat € 1200 als cadeau voor het bruidspaar zou betekenen. Tel daar de kosten van het verblijf, de kleding en de reis bij op, dan wordt het wel een prijzige aangelegenheid. Zou ik het standaard cadeaubedrag kunnen verlagen of ben ik dan zo’n zuinige Hollander?
Begrotelijk huwelijksfeest
Beste Begrotelijk huwelijksfeest,
U mag helemaal zelf beslissen hoeveel geld u als cadeau wil geven voor het huwelijk van een neef. Een neef is sowieso niet een heel dichtbij familielid (misschien hebt u wel twaalf Spaanse neven en nichten), dus 1200 euro lijkt me echt veel te royaal, zeker omdat u ook nog moet reizen en hotels betalen. Geef gewoon minder geld! Geef wat u redelijk vindt. Als ze het te weinig vinden, dan hebben ze pech gehad. U kunt trouwens ook best besluiten om er helemaal niet heen te gaan. Dan blijft u lekker thuis en ziet u uw neef wel weer een andere keer.
Beste Beatrijs, deze reactie heb ik aan Trouw gezonden. Nu nogmaals hier
Graag de volgende overweging bij uw artikel van vandaag over de kosten van een Spaanse bruiloft.
Uw antwoord houdt geen rekening met het volgende:
In Spanje is het gebruikelijk bij een huwelijk veel familie en vrienden uit te nodigen. Heel veel.
Om de kosten hiervan te dekken is het gewoonte dat de gasten een forse financiele bijdrage leveren. Zij betalen als het ware hun eigen feest.
Vandaar het gezegd dat je je goede vrienden NIET uitnodigt voor je bruiloft (dat is nl te duur voor hen)
En idd als je met een aantal mensen komt of veel bruiloften hebt dan ben je met het kosten de pineut.
Of niet natuurlijk, als je je aan deze gewoonte wilt onttrekken.
Zoiets dus: https://trouwen.nl/inspiratie/de-spaanse-bruiloft
En o ja, je dient je ook op-en-top aan te kleden. Zowel dames als heren.
Uit het advies van Beatrijs blijkt dat zij niet op de hoogte is van de gewoonten in een ander land. ’s Lands wijs ’s Lands eer, ofwel: ieder land heeft zijn eigen gewoonten, ook voor cadeaus bij bruiloften. En dat had de beste man die door zijn huwelijk is verbonden met Spanje, óók kunnen weten. Dus vind ik het wel heel erg flauw dat hij die vraag stelt en dan ook nog aan iemand uit Nederland.
Als jij in Spanje door Spanjaarden wordt uitgenodigd voor een bruiloft, dan geef je een geldbedrag als cadeau. Een bedrag van om en nabij de 200 euro per persoon is ‘normaal’ voor Spaanse begrippen. En ja, je betaalt als gast uiteindelijk mee aan de trouwerij. Zoals ik al eerder schreef: s Lands wijs, ’s Lands eer: elk land heeft zijn eigen gewoonten.
Als je het bedrag teveel vindt, verzin een smoes en ga dan niet.
Een huwelijk bijwonen waarmee zoveel kosten gemoeid zijn zou ik niet doen. Duizenden euro’s staat gewoon niet in verhouding met aanwezig zijn bij een trouwerij. Wellicht is het verkeerd begrepen en is het niet per persoon, maar per stel? daarnaast zou u kunnen bekijken wat de overige gezinsleden zelf kunnen bijdragen, voor zelfs de partner van een van hen betalen gaat wel wat ver. Nieuwe kleding is natuurlijk niet noodzakelijk, evenals een bezoek aan een kapper, maar alleen al de reis kost een lieve duit. Natuurlijk is geld maar geld als er voldoende van is, maar ik zou niet gaan als het om voldoen aan verwachtingspatronen gaat.
200 euro per gast is misschien inderdaad een normaal verschijnsel in Spanje. Maar deze zunige Hollander zou vriendelijk bedanken voor de eer van 1200 euro aan cadeaus, plus vlucht, verblijf, kleding… voor een bruiloft, toch al vooral leuk voor het bruidspaar zelf en de directe familie. Ik ging zeker niet.
Beatrijs geeft het juiste antwoord: geef gewoon minder geld. Geef wat je zelf redelijk vindt. Als mensen per se een dure bruiloft willen geven, dan moeten ze daar zelf voor betalen. Wat een onzin om het dan weer af te schuiven op dat iets in een bepaalde cultuur gebruikelijk is.