Beste Beatrijs,
Mijn man en ik (70-plus) wonen tien jaar samen. Onze eerste partners waren eerder overleden. Mijn man heeft twee kinderen van middelbare leeftijd. We gaan goed met elkaar om. Zelf heb ik geen kinderen. De zoon van mijn man is binnenkort 25 jaar getrouwd. Het stel wil dat in hun huis vieren met een etentje. Ik ben hiervoor niet uitgenodigd, omdat ze het klein willen houden met alleen echte familie. De ouders van de schoondochter zijn gescheiden en hebben nieuwe relaties met wie ze overigens niet samenwonen. Die nieuwe partners zijn ook niet uitgenodigd. Dit uitnodigingsbeleid stoort mij buitengewoon. Mijn man vindt het ook raar, maar heeft niet het lef er iets van te zeggen. Getuigt het van moderne manieren om de vaste partner van je (schoon)vader niet uit te nodigen bij zo’n jubileum?
Gepasseerd
Beste Gepasseerd,
De uitsluitingsplannen die u schetst zijn ongepast. Het is tegen alle regels om voor een feestelijke gelegenheid (al was het maar een dertien-uit-een-dozijn verjaardagsfeestje) één ouder uit te nodigen en zijn of haar levensgezel, met wie al tien jaar tafel en bed gedeeld wordt, uit te sluiten. Terecht bent u daar gepikeerd over en het is heel vreemd dat uw man zich hier gelaten bij neerlegt. Spoor uw man aan om de vergissing van zijn zoon terloops telefonisch te corrigeren: ‘Nog even over jullie dinertje: Wilma en ik komen gewoon samen, hoor! Dat jullie het weten.’ Verdere discussie is overbodig. Ook de later ingestroomde partners van de andere ouders vallen in de categorie verplichte gasten die je niet met goed fatsoen kunt weigeren en die welkom horen te zijn. Als het feestje daardoor te groot dreigt te worden, kan het jubilerende stel beter afzien van een gezeten diner, een lopend buffet organiseren en wat klapstoeltjes huren.
Nee Beatrijs, je hoort niet aan te kondigen dat je een extra, onuitgenodigde gast mee neemt tegen de wensen van het stel in.
Correct zou zijn om de uitnodiging vriendelijk af te slaan.
Bovendien, je zit toch ook niet lekker op een feest waar je niet welkom bent?
De ouders van de schoondochter zijn gescheiden en hebben beide een nieuwe partner. Die nieuwe partners worden (ook) niet uitgenodigd. Zou het kunnen zijn dat er bij de schoondochter of haar ouders nog de nodige boosheid / pijn zit over de verbroken relatie c.q. de nieuwe partner van één of beide ouders? Als het daar niet allemaal koek en ei is, is het denkbaar dat zoon en schoondochter er ‘uit nood’ voor kiezen om dan maar geen van de nieuwe partners uitnodigen, met als excuus dat het anders een te groot gezelschap wordt? Flauwekul-excuus natuurlijk en de oplossing van Beatrijs is prima: laat uw man aan zijn zoon meedelen dat u gewoon meekomt. Hoe ze het schoonfamilie-probleem oplossen is verder aan hen.
Het is het feest van de zoon en zijn vrouw dus zij bepalen wie zij uitnodigen en ik kan me heel goed voorstellen dat zij dat beperken tot hun bloedverwanten. Ik zou het ongepast vinden als de vader dat wil veranderen en ik zou als vader’s vriendin ook niet op die manier mee willen komen.
Een feest geven om je 25 jarige samenzijn met je partner te vieren en daarbij te eisen dat de gasten hun partner thuis laten……..
Nogal ongepast.
Wellicht kunnen de gasten in het vervolg dan ook de helft van het stel uitnodigen voor wat dan ook en hoe dan ook.