Spring naar inhoud


Duurzaamheidsfreak

Beste Beatrijs,

Ik ben een duurzaamheidsfreak. Ik draag graag een steentje bij aan een beter milieu door zo min mogelijk vlees te eten, als het even kan de fiets te pakken en geen onnodige spullen te kopen. Ik ben zeker geen heilige, want mijn vriend en ik hebben beiden een goede baan, we hebben een auto en we gaan drie keer per jaar op vakantie. Voor onze dochter van anderhalf koop ik graag speelgoed op Marktplaats of in een tweedehandswinkel. Zo ben ik duurzaam bezig en bespaar geld. Omdat wij in goeden doen verkeren, bekruipt mij steeds vaker het idee dat ik oneigenlijk gebruik maak van tweedehandswinkels. Leidt mijn aankoop in een kringloopwinkel ertoe dat een ander kind mogelijk iets misloopt? Er is geen regel dat ik mijn geld aan nieuwe spullen moet besteden, maar toch knaagt mijn geweten een beetje.

Zit ik de armen dwars?

Beste Zit ik de armen dwars,

Ga vooral door met het redden van de planeet!

Uw zorgen lijken me overbodig. Tweedehands kringloopwinkels, Marktplaats en dergelijke staan open voor iedereen, arm en rijk. De bedoeling ervan is recycling, hetgeen mensen met weinig geld de kans biedt op allerlei consumptiegoederen die ze in nieuwe staat niet hadden kunnen aanschaffen, maar waardoor eveneens de groeiende stroom van (plastic) materie een beetje ingedamd wordt. Recycling is erop gericht een minder groot beslag op het milieu te leggen. Er is zo gigantisch veel aanbod van tweedehands, maar nog prima bruikbare spullen dat u als bovenmodaal verdienend gezin heus geen voordeeltjes wegkaapt boven minvermogende gezinnen. Ik zou zeggen: ga vooral door met het redden van de planeet! U schaadt de armen er niet mee, want ook voor hen is er meer dan genoeg om uit te kiezen.

Artikelen in Kinderopvoeding, Winkels.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Stella schrijft

    Je bent in de war met de voedselbank, kledingbank, speelgoedbank en dat soort hulpmiddelen voor arme mensen, waar welgestelden geen toegang krijgen.
    De onduurzaamheid van vlees eten wordt zwaar overtrokken. Het moet gewoon met mate, 80 gr per persoon per dag, dus incl. vleesbeleg en eieren, is voldoende. Geen grote lappen/ballen en ook geen kiloknallers. De vegetarische vleesvervangers zijn zwaar bewerkt, dus op zich al minder gezond. Soja bevat veel antinutriënten en is niet bedoeld voor een paar keer per dag. Net als vlees en zuivel moet het met mate. Niks Joris Driepinter. De spaarlamp is niet om duurzaamheidsredenen ingevoerd maar, maar omdat Philips vond dat de gloeilamp te weinig opbrengt, het is nog steeds het efficiëntst qua gebruik en vervuiling. Wat er nu gebeurt met van het gas af, is hetzelfde. De elektrische auto en de zonnepanelen blijken steeds minder geweldig te zijn dan geprofeteerd wordt. Freaks laten zich te gemakkelijk misleiden.

  2. Marina schrijft

    Persoonlijk vind ik het heel goed om het zo aan te pakken. Uw dochtertje zal zo leren dat niet alles perse nieuw hoeft zijn om er van te genieten. Ik heb regelmatig gezien dat mensen met een uitkering niets van tweedehands willen kopen dus schuldig hoeft u zich zeerzeker niet te voelen.

  3. Lilith schrijft

    Ik herken het gevoel, vooral toen de kringloopwinkels nog goedkoper waren en ik de ‘mooie koopjes’ wegpakte.
    Nu zijn veel kringlopers een stuk duurder geworden (door de toenemende populariteit en nieuwe verkoop-technieken) waardoor veel arme mensen sowieso niet meer bij de Kringloper langs gaan. Ik kom er zelf ook nauwelijks meer.
    Ik heb een tijdje als vrijwilliger bij de Kringloper gewerkt er is geen tekort aan spulletjes, zeker niet, er is zelfs vaak een teveel aan inbreng, waardoor er ook veel moois weggegooid wordt.

    Nu de Kringloper duurder wordt, gaan mensen met een klein budget steeds meer naar weggeefkasten/ruiltafels en weggeefsites.
    Dus als je zelf iets wegdoet, kun je de spullen in een ruiltafel/ruilkast in de buurt plaatsen of ze gratis online aanbieden, voor mensen met een krap budget.
    Vooral voor kinderkleding en kinderspeelgoed is er veel interesse.
    Zo help je die mensen gratis aan mooie dingen, dat is voordeliger dan de Kringloper en er hebben dúbbel mensen plezier van de kleertjes. :)

  4. Miranda schrijft

    Er treft u geen enkele blaam, maar als u toch uw aankoop wilt compenseren, kijk dan of u misschien nog wat goed bruikbaar speelgoed waar uw kinderen niet meer mee spelen aan de kringloopwinkel kunt aanbieden. Dan wisselt u uw eigen aankoop daar als het ware mee in.

  5. Janneke schrijft

    Prima natuurlijk, ik doe dit allemaal ook. Ik hoop alleen wel dat die drie keer vakantie niet met het vliegtuig worden bereikt… daar doet een tweedehands speelgoedje niks tegen…



Sommige HTML is toegestaan