Beste Beatrijs,
Onze kinderen zijn kleuter-af en we willen ze leren dat hard je neus ophalen niet netjes is en dat ze beter een zakdoek kunnen gebruiken. Mijn man gebruikt zelf stoffen zakdoeken, en hoewel ik dat uit milieuoogpunt wellicht zou moeten toejuichen vind ik het onhygiënisch, ouderwets en een beetje vies. Als je verkouden bent is zo’n ding met één keer snuiten kleddernat. Hij wil de kinderen opvoeden met de stoffen variant. Hoe ziet u de publieke acceptatie van de stoffen zakdoek in onze tijd? Krijgen mijn kinderen straks ‘Je lijkt wel een oude opa’ te horen?
Wat voor zakdoek?
Beste Wat voor zakdoek,
De katoenen zakdoek is in ongenade gevallen. Hij wordt niet of nauwelijks meer gebruikt behalve misschien door senioren uit gewoonte. De belangrijkste reden hiervoor is hygiëne. Na een keer snuiten is het ding al een broeinest van bacteriën. Andere mensen vinden het onprettig als een verkouden persoon voortdurend met een kledderige lap om zich heen zwaait. Sinds een jaar of dertig ligt de algemene voorkeur bij papieren zakboekjes of tissues die na gebruik worden weggegooid.
Het lijkt niet erg nuttig om uw kinderen op te voeden om altijd een stoffen zakdoek bij zich te hebben. Ze raken die dingen toch maar kwijt. U kunt ze beter leren dat ze hun neus niet hard maar zachtjes moeten ophalen. KNO-artsen geven de voorkeur aan de neus ophalen boven de neus snuiten. Hard snuiten geeft meer druk in de voorhoofdsholtes, waardoor de kans op ontstekingen toeneemt. Stevig je neus snuiten is een even irritant geluid als stevig je neus ophalen, dus dan kun je beter zachtjes ophalen dan hard snuiten. Enfin, af en toe moet er natuurlijk toch worden gesnoten (maar zachtjes, niet trompetteren!) om het overtollige vocht af te voeren. In dat geval moeten kinderen een papieren zakdoekje, een tissue of een stuk keukenpapier nemen, desnoods een paar velletjes wc-papier en dat na gebruik weggooien.
0 reacties
Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.