Spring naar inhoud


De kosten van de vrijdagmiddagborrel

Beste Beatrijs,

Regelmatig ga ik met collega’s wat drinken op vrijdag na het werk. Een groep van vijftien tot twintig man. Sommigen zijn er de hele tijd bij, anderen komen later aanwaaien of gaan eerder weg. De een eet een hamburger, de ander bestelt bitterballen of kaas. Allemaal heel gezellig, maar bij de afrekening gaat het dan mis. De meesten hebben wel wat geld op tafel gelegd, maar het is nooit genoeg. Toen ik de vorige keer als laatste vertrok, kon ik 165 euro afrekenen. Daar baalde ik natuurlijk enorm van. Zie het geld dan maar eens terug te krijgen. Ik heb iedereen wel een appje gestuurd om de kosten alsnog te delen. Maar daar reageert dan weer niet iedereen op en uiteindelijk ben ik er flink bij ingeschoten. Hoe kan dit beter? Iedereen voortaan zelf af laten rekenen? Maar dat is zo’n gedoe. En hoe doe je het dan met die bitterballen waar iedereen van eet? Een pot aanleggen? Ook lastig, want sommigen drinken bewust maar één wijntje, het is dan niet fair om hen op kosten te jagen. Ik ben benieuwd of u hier een oplossing voor hebt.

De laatste was de klos

Beste De laatste was de klos,

Deze situatie is te onoverzichtelijk om alle consumpties op een ongedifferentieerde groepsrekening te zetten. Een groep van vijftien à twintig mensen is te groot en de afzonderlijke personen willen allemaal verschillende dingen, vanaf één drankje en dan weer weg tot en met de hele avond blijven hangen en drinken plus eten.

De enige oplossing is dat iedereen voor zichzelf betaalt dan wel een persoonlijke rekening voor zichzelf opent. Degene die maar één drankje wil rekent dat contant af. De mensen die langer blijven en rondjes willen geven bestellen dat op eigen naam. Zij rekenen ofwel meteen contant af ofwel betalen aan het eind van de avond hun eigen rekening. Op die manier blijft niemand zitten met de resterende totaalkosten. Consequentie van dit systeem is dat er minder rondjes worden gegeven. Maar dat geeft niet, want het rondjessysteem werkt veel drinken in de hand. De rondjes die wél gegeven worden zullen vanzelf minder mensen betreffen: je koopt bijvoorbeeld een rondje of een portie bitterballen voor de drie of vier personen met wie je in gesprek bent en niet voor de hele menigte. Hierdoor weet iedereen wat hij/zij zo ongeveer kwijt zal zijn. Sommige mensen zullen meer betalen dan anderen, omdat ze vrijgeviger zijn, maar dat verschil houd je altijd met groepsavondjes in het café. Overstappen van een gemeenschappelijke groepsrekening naar individuele rekeningen zal in ieder geval voor een eerlijker kostenverdeling zorgen.

Artikelen in Collega's, Horeca.

Gelabeld met , , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.



Sommige HTML is toegestaan