Beste Beatrijs,
Welke voorrechten hebben dames ten opzichte van heren, als het gaat om het dragen van hoeden? Wat ik eigenlijk bedoel: waarom mogen dames in koninklijke of regeringskringen wel (extravagante) hoeden dragen in kerken en zalen, terwijl mannen hun hoeden binnen moeten afzetten?
Hoed op, hoed af
Beste Hoed op, hoed af,
De dameshoeden-etiquette geldt niet alleen in koninklijke en regeringskringen, maar daarbuiten ook voor elke vrouw die een of andere outfit voor een speciale gelegenheid heeft aangetrokken, waar toevallig een hoed bij zit. Dames mogen altijd hun hoed ophouden: in de kerk, bij een trouwerij, bij recepties, feesten, partijen, enzovoort. Ze mogen hem trouwens ook afzetten, als ze dat willen.
U vraagt waarom dames wel hoeden binnen mogen dragen en heren niet. Dit klopt trouwens niet helemaal, want als een hoofddeksel onderdeel uitmaakt van het uniform, mogen heren het wel binnenshuis dragen. Denk aan Sinterklaas – die houdt z’n mijter binnen ook op. Mannen dienen hoofddeksels die bescherming bieden tegen de elementen (hoeden, petten, mutsen, helmen) binnen af te zettten, zoals zij ook jassen uittrekken. Vrouwen waren lang geleden aan hun zedigheid verplicht om hun hoofd te bedekken, wanneer zij zich in het openbaar vertoonden, of die openbare gelegenheid nu buiten of binnen was. Zie de moslima’s van tegenwoordig. De verplichting van het bedekte dameshoofd is allang verdwenen uit de westerse cultuur, zodat alleen de vrijheid om een hoed te dragen over is gebleven. De functie van de dameshoed is verschoven van zedigheidonderstrepend naar decoratief. Voor de omstandigheden waaronder de hoed wordt gedragen heeft dat geen gevolgen. De dameshoed mag heden ten dage ook binnen worden gedragen, omdat dat altijd al toegestaan c.q. verplicht was.
Beste Beatrijs, toevallig via Google stuitte ik op dit artikel anderhalf jaar na plaatsing weliswaar.
Wat ik ‘miste’ , maar denk ik wél van belang is , dat dames een hoed NA zonsondergang niet meer behoren te dragen. Zeker niet binnenshuis, maar eveneens niet buiten!
Anders dan het dragen van een (bont) muts.
Met hartelijke ‘etiquette’ groet,
Renée van den Berg Tap
AMBITION&FASHION
Wat raar! Dus als je als vrouw met een hoedje op op straat loopt(ik draag graag hoedjes, zeker in de winter), moet je hem afzetten als de zon ondergaat? Wat onpraktisch, moet ik hem onder mijn arm dragen of in de hand houden… op mijn hoofd is toch het handigst… het lijkt me echt niet logisch dat je in een koude winternacht geen lekker warm hoedje op mag.
Ik vraag me dan gelijk af hoe dat dan zit met van die minihoedjes die je met speldjes op je hoofd vastzet en hoe zit dat dan als de dresscode op bijv een bruiloft dames verzoekt hoeden te dragen, maar het feest tot diep in de nacht doorgaat, moeten die hoeden dan ook af? Dan loopt toch iedereen met hoeden in de hand rond, lijkt mij dat dat niet de bedoeling kan zijn… Ik geloof die zonsondergangsregel eerlijk gezegd niet echt… De meeste etiquette hebben een logische achtergrond, maar hiervoor kan ik echt niets bedenken.. Klopt dit wel?
Beatrijs, weet u dat misschien?
Het klopt inderdaad dat je een hoed na zonsondergang binnen niet meer draagt.Buiten kan wel,maar zodra binnen zet je hem af. Ook hoeden tijdens een bruiloftsfeest ’s avonds hoor je niet meer op te houden. een zogenaamde facinator ( haardecoratie ,veertjes enz) kunnen wel tijdens een feest.
Renee Tap heeft blijkbaar haar eigen etiquette regels bedacht. Het slaat natuurlijk nergens op dat je het dragen van een hoed ophangt aan zonsondergang. Moeten ze dus op de Noordkaap zomers de hele nacht hun hoed ophouden bij een feestje.Onzin!
Ik was laatst op een huwelijksplechtigheid met aansluitend een receptie, die om 4 uur begon en waar Renee Tap ook was. Zij was de enige die haar hoed ophield en beweerde / doceerde dat je tot 6 uur je hoed moest ophouden. Hilarisch!
Alice
Tot 18,00 uur mag je de hoed dragen, daarna niet meer.