Beste Beatrijs,
Jaren geleden verhuisden mijn man en ik van de stad naar het platteland. Toen we op orde waren, hebben we de buren van links en rechts en van tegenover uitgenodigd om kennis te maken. Het was heel plezierig en sindsdien hebben we een goede verstandhouding. Nu zijn er een paar maanden geleden nieuwe buren gekomen, die zich niet hebben voorgesteld. De man vroeg ons op een gegeven moment bij het passeren, gezeten op een paard: ‘Gaat het goed?’ Ik vond dit nogal primitief. Sindsdien groeten we elkaar met hand opsteken.
Natuurlijk had ik op hen af kunnen stappen en hen welkom in de buurt heten. Een aarzelend gevoel van ‘ze willen hier anoniem wonen en met niemand iets te maken hebben’ weerhield me. Wie dient het initiatief te nemen? Is het ouderwets om je even voor te stellen? Zijn er verschillende regels voor stad en platteland?
Wie zet de eerste stap?
Beste Wie zet,
Er is niet één goede manier om met de buren kennis te maken. Zoals u jaren geleden te werk ging was pico bello, maar soms hebben nieuwkomers het te druk met andere dingen en vergeten het weer. Het is belangrijker dát er kennis wordt gemaakt dan wie het initiatief neemt. U had heel goed op uw nieuwe buren kunnen afstappen en hen uitnodigen voor een kopje koffie of zoiets. Dat maakt een hartelijke en verwelkomende indruk. U vermoedde dat ‘ze met niemand iets te maken wilden hebben’, maar dat hoeft helemaal niet waar te zijn. Misschien zijn ze alleen maar verlegen en onhandig. U kunt hen alsnog helpen door hen uit te nodigen, samen met een paar andere buren, zodat de nieuwkomers een paar vliegen in een klap slaan. Pas als ze de uitnodiging afslaan, weet u dat ze met niemand iets te maken willen hebben. Eerder niet. Het is zeker niet ouderwets dat buren zich aan elkaar voorstellen, integendeel, het is heel belangrijk. En nee, er zijn geen verschillende regels voor stad- en platteland.
0 reacties
Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.