Beste Beatrijs,
Ik ben een jongeman van 23 en heb een bachelor-studie gedaan aan een Engelse universiteit. Een jaar geleden ben ik begonnen aan mijn master-opleiding in Nederland. In Engeland had ik tijdens borrels of feestjes nooit problemen om met mensen in gesprek te komen. De sfeer was open en verwelkomend, als ik aansluiting zocht bij een tweetal of een groepje, waarvan ik iemand kende. Zelf was ik ook gewend om een bekende die erbij kwam staan voor te stellen aan de ander(en) en te laten meepraten.
Hier in Nederland gaat dat veel lastiger. Zo is het meer dan eens voorgekomen dat ik een bekende tegenkwam tijdens een borrel, hem begroette en mijzelf voorstelde aan zijn gesprekspartner, waarna mij medegedeeld werd dat ze in gesprek waren. Het kwam erop neer dat ik weggestuurd werd, wat ik redelijk bot vond. Hoe meer ik erop let, hoe meer ik diezelfde mentaliteit om mij heen zie onder mijn medestudenten. Ik begin steeds beter te begrijpen waarom sommige mensen bang zijn om alleen naar een borrel of een ander sociaal evenement te gaan. Hebt u tips hoe ik mij beter kan mengen in gesprekken?
Buitengesloten
Beste Buitengesloten,
Wat u meemaakt is heel onaangenaam en heel ongebruikelijk! De Nederlandse etiquette op borrels, recepties en feestjes (besloten sociale gelegenheden waar het gemeenschappelijke element voor de aanwezigen eruit bestaat dat allen zijn uitgenodigd) is precies hetzelfde als overal ter wereld: mensen bewegen zich vrij door de ruimte en kunnen iedereen aanspreken. In de praktijk ligt de drempel hoog om zomaar een onbekende aan te spreken, laat staan om zich in een groepje onbekenden te storten. Daarom is de gebruikelijke tactiek om een bruggetje te nemen en zich bij een bekende te voegen – ongeacht of die al in gesprek is. De conventie op besloten sociale gelegenheden schrijft een open en verwelkomende houding ten opzichte van onbekenden voor. Dit betekent dat het iedereen op elk moment toegestaan is om een bekende te begroeten en na wederzijdse introducties aan het lopende gesprek mee te doen. Het is heel onbeleefd om iemand die doet wat hij geacht wordt te doen op een borrel (kletspraatjes houden met de medegasten) af te poeieren en het bos in te sturen.
Op een borrel mogen mensen meedoen aan andermans gesprek.
Mensen die diepgaande privé gesprekken willen voeren moeten zich afzonderen door bijvoorbeeld buiten te gaan staan of helemaal te vertrekken van de borrel. Iemand botweg uitsluiten is geen manier van doen. Op een borrel mogen mensen meedoen aan andermans gesprek.
Behalve aardiger mensen als vrienden zoeken geef ik u geen tips hoe u zich beter in gesprekken kunt mengen, want u doet het al goed. De fout ligt bij de anderen. Als het om goede bekenden van u gaat die u op zo’n hondse manier behandelen, kunt u eens terloops navragen waarom ze dat eigenlijk doen. Ik ben benieuwd naar hun antwoord, want er bestaat geen goed antwoord. Uw ervaring valt in de categorie ‘zo hoort het niet te gaan’.
0 reacties
Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.