Beste Beatrijs,
Op mijn werk zit ik in een groepsapp. Een collega heeft er een handje van om Jezus aan te halen in de app. Zij gebruikt zijn naam, als ze zich ergens aan stoort of als er zaken fout gaan. Nu heb ik in de app gezegd dat ik niet gediend ben van zulk taalgebruik, waarop een andere collega reageert dat we niet allemaal hetzelfde zijn en moeten leven en laten leven. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?
Vloeken in de groepsapp
Beste Vloeken in de groepsapp,
U hebt in de groepsapp van uw werk uw collega aangesproken op haar neiging tot blasfemie. Dat had u beter niet kunnen doen. Niemand vindt het leuk om terecht gewezen te worden, dus de inhoud van uw reprimande gaat altijd verloren in het gekwetste gevoel van uw collega die publiekelijk werd gecorrigeerd. Vervolgens reageerde een andere collega met de dooddoener dat je ‘moet leven en laten leven’, waar de onenigheid ook niet echt van opklaarde. In zo’n situatie verdient het de voorkeur om uw collega die overal Jezus bijhaalt persoonlijk aan te spreken en te vragen of zij zichzelf wil intomen met het aanroepen van Jezus in de groepsapp. Deze manier van doen treft u akelig, omdat Jezus voor u iets heiligs vertegenwoordigt. Vraag haar of ze haar berichten in de groepsapp zakelijk wil houden, dus zonder taalgebruik dat voor u en misschien ook wel voor anderen in de groep pijnlijk is. Als u dit rustig en op een vriendelijke manier vraagt, zal ze zich wel gevoelig betonen voor uw verzoek. Het kan misschien nog steeds.
Voor mij valt dit in de catagorie..ik ben op dieet en daarom mag jij geen koekjes.
U voelt zich beledigd en gekwetst omdat iemand anders de naam jezus niet heilig vindt en u wel. Dus u verplicht een ander zich aan te passen aan de regels die u volgt. U had het. 1 op 1 kunnen zeggen dat u dat lastig vindt, maar als een soort ouder uw regels opleggen en dan ook nog an publiek is echt not done.
Het lijkt mij niet zo moeilijk en ik ben dit probleem ook weleens tegengekomen.
Of het is een sociale Appgroep en dan kan de schrijver gewoon uit de groep stappen. Wanneer er dan gevraagd wordt waarom zij er uit is gestapt kan ze aangeven dat ze moeite heeft met het taalgebruik.
Of het is een zakelijke Appgroep en dan kan zij dit bespreken met haar leidinggevende; in zakelijke communicatie hoort geen straattaal, schelden of vloeken thuis. Wil de leidinggevende hier niets aan doen dan kan de schrijfster zich wenden tot de vertrouwenspersoon van de organisatie.
Wat eigenaardig dat vloeken als standaard taalgebruik geaccepteerd wordt. Dat is toch zeker niet iets waar alleen gelovige mensen zich aan zouden moeten storen? Het is onprofessioneel en ongepast. Daarop reageren in een groepsapp lijkt me niet handig, maar het laten gebeuren ook niet.
Het hangt inderdaad heel erg van de context af. In professionele contexten is het echt not done om te vloeken. In de privé-sfeer heb ik zelf ook een broertje-dood aan mensen die hun religieuze waarden eens fijn uitbuiten om andere de les te lezen (waaronder een verbod op vloeken). Anderzijds, ik pas me doorgaans met tegenzin aan om meer oeverloos gepreek te voorkomen.
In een periode waarin sommige mensen erg veel vloeken als stopwoordje gebruikten, heb ik wel gevraagd of het wat minder kan. Een vloek is een vloek, ongeacht of je zelf wel of niet religieus bent.
Waarom zou je de naam van Jezus gebruiken als je niet gelooft. Waarom vloeken als religie je niets zegt…
Verzin wat anders.
De oplossing van Mariska vind ik niet hoe het zou moeten. Niet achter rug om beklag doen bij de leidinggevende, die het dan lekker mag oplossen. Als op die manier getracht moet worden om cultuur issues op te lossen dan krijg je alleen maar narigheid. Feedback geef je persoonlijk 1 op 1 in een gesprek. Kom je er samen niet uit dan pas ga je opschalen naar de leidinggevende, en dat benoem je dan ook.
Leene, het is verschillend hoe zwaar woorden als vloek of als christelijke kwetsing ervaren worden. Jeetje is in sommige groepen al heel erg fout. Veel mensen horen zelf niet wat ze zeggen met gvd of met gosamme, wat kort voor god zal me kraken (als het niet waar is) is.
Een gelovige die bewust de naam van Jezus misbruikt is dus echt aan het verdoemen. Fijne gast dan.
De doorsneevloek is een krachtterm en heeft meestal niets met vervloeken te maken.