Beste Beatrijs,
In onze boekwinkel storen we ons aan klanten die met hun mobieltje aan het oor druk pratend door de winkel lopen, terwijl ze een boek zoeken of bij de kassa staan te wachten. Sinds kort heb ik een kaartje neergezet ‘GSM uit!’. Maar de medewerkers vinden dit te agressief klinken en bovendien helpt het niet. Hoe maken we onze klanten duidelijk dat we simultaan bellen en winkelen als onbeleefd ervaren?
Niet bellen in de boekhandel
Beste Niet bellen,
De strijd tegen het alomtegenwoordige mobiel bellen wordt almaar hopelozer. In boekwinkels stoort het mobieltje nog meer dan laten we zeggen in de supermarkt, omdat een boek scannen op inhoud meer concentratie vergt dan een tros bananen afwegen. Mensen zouden het echt niet moeten doen. De door u gebezigde aansporing ‘GSM uit!’ klinkt overigens wel wat blafferig, daar heeft uw personeel gelijk in. Je verwacht er bijna ‘Of anders pakken we hem af en gooien hem in een hele diepe put!’ achteraan. Formuleer het wat rustiger. Bijvoorbeeld: ‘Dit is een boekhandel. Niet mobiel telefoneren alstublieft.’ Als u deze tekst in een groot uitgevoerde letter duidelijk zichtbaar in de winkel ophangt, kan het personeel elke mobiele beller daar zwijgend op wijzen. Met een beetje geluk gaat die klant dan de winkel uit.
Of het helpt zal moeten blijken. Wie weet trekt niemand zich er iets van aan of betoont het personeel zich weigerachtig om als gsm-politie op te moeten treden. Bellend afrekenen kan in een boekwinkel ieder geval worden afgestraft (in een supermarkt lukt dat niet). Degene die achter de kassa staat zegt dan tegen de mobiele beller: ‘Ik zal u niet storen, ik wacht wel even tot u klaar bent’ en helpt intussen de volgende klant in de rij. Dat zal ze leren.
Deze post is uit 2008 en ik vraag me af of dit advies nog altijd in alle gevallen geldt. Zo was ik laatst op een congresterrein een zakelijke telefoontje aan het plegen terwijl ik een naastgelegen koffie-tentje betrad voor een meeneem-koffie. Er waren geen andere klanten, echter de dame achter de balie gaf aan mij pas te helpen wanneer ik klaar was met bellen.
In gelegenheden waar je langdurig bezig bent met een aankoop vind ik bovenstaande reactie correct. Waarom zou je precies gaan bellen wanneer je je aankoop gaat afrekenen. Maar bij in-en-uitloop gelegenheden vind ik het toch minder van toepassing?
@ Bellen of niet:
volgens mij maakt het niet uit hoe lang je bezig bent met een aankoop. In alle gevallen is het onbeschoft om door te blijven bellen. Ik geef de dame die je niet wilde hebben dus groot gelijk.
Wat is er op tegen om je (zakelijke) gesprek netjes af te ronden en daarna iets te bestellen?
Bellen tijdens een interactie met een andere persoon kan echt niet; je kunt een ander mens nimmer als automaat bejegenen. Stel je nu eens voor dat je huisarts al telefonerend je bloeddruk opmeet, of dat de cassiere zelf aan het telefoneren is terwijl ze je boodschap afrekent.Dat zouden de meeste mensen toch onacceptabel vinden.
Ik vind hier de omgeving waarin een en ander plaats vindt van ondergeschikt belang: bij elke interactie met een persoon moet je de aandacht schenken aan die interactie en niet aan de interactie met een ander aan de telefoon.
Voor het geval iemand oprecht nog niet snapt waarom zoiets onbeleefd zou zijn: door tijdens het afrekenen te bellen laat je zien dat je eigenlijk met belangrijker/dringender zaken bezig bent; het afrekenen doe je er even bij. Je behandelt de persoon tegenover je dan als puur functioneel onderdeel van een transactie in plaats van als mens. Je doet immers geen moeite enige aandacht op te brengen of te veinzen.
Ik begrijp wel waar dit vandaan komt: in een drukke werksituatie is het misschien niet ongebruikelijk om terwijl je met een klant in een lang telefonisch gesprek verwikkeld ben tussendoor een snelle vraag van een collega te beantwoorden. Die ander merkt dat hopelijk niet. Maar tegenover mensen die je service verlenen in een winkel of restaurant is het echt not done om je eigen zaken zonder gene voor te laten gaan op de interactie van dat moment. Je degradeert ze daarmee tot sloof. Terecht dat ze daar voor passen.
Ik vindt het ronduit onbeschoft om te bellen terwijl je bezig bent met een aankoop (of op een andere manier met een ander persoon). Door te (blijven) bellen in het koffietentje hebt u de mevrouw achter de balie naar mijn idee onbeschoft behandelt. In de interactie met een ander persoon behoor je je volledige aandacht erbij te hebben.